Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oświetlenie drzwi wejściowych

Featured Replies

Napisano

Nad wejściem do domu jest balkon, za niedługo będę ocieplał dom i chciałbym przygotować miejsce pod oświetlenie.Widziałem u kogoś wpuszczone 3 lampki punktowe właśnie w styropian pod balkonem i w takie rozwiązanie chciałbym pójść bo dośc fajnie to wyglądało. Jakie lampki proponowalibyście?

A może ktoś ma tak rozwiązane oświetlenie?

Napisano

W planie mam takie z czujnikiem ruchu

image.png.1a9fdd21a1dd402dfd2440e73c3feae3.png

Ale co kto woli i na co kogo stać :oki:

Napisano
14 godzin temu, przemty napisał:

Nad wejściem do domu jest balkon, za niedługo będę ocieplał dom i chciałbym przygotować miejsce pod oświetlenie.Widziałem u kogoś wpuszczone 3 lampki punktowe właśnie w styropian pod balkonem i w takie rozwiązanie chciałbym pójść bo dośc fajnie to wyglądało. Jakie lampki proponowalibyście?

A może ktoś ma tak rozwiązane oświetlenie?

Ja miałem wypuszczane z balkonów przewody i dałem zwykłe oprawki z LEDami na E27, dokręcone do styro. Przed wejściem mam dodatkowo z czujnikiem ruchu.

IMHO nie ma co bawić się wpuszczane i niszczyć dość cienkiej warstwy styro. Jak chcesz coś wpuszczać to lepiej wtopić listwę LED, będzie dawać ładnie rozproszone światło - mam tak oświetleone nadproże od drzwi garażowych. Pomysł podpatrzyłem na jednym z folderów bram garażowych :). Musisz jedynie przewidzieć miejsce na zasilacz.

Napisano
4 godziny temu, sherif napisał:

Ja miałem wypuszczane z balkonów przewody i dałem zwykłe oprawki z LEDami na E27, dokręcone do styro. Przed wejściem mam dodatkowo z czujnikiem ruchu.

IMHO nie ma co bawić się wpuszczane i niszczyć dość cienkiej warstwy styro. Jak chcesz coś wpuszczać to lepiej wtopić listwę LED, będzie dawać ładnie rozproszone światło - mam tak oświetleone nadproże od drzwi garażowych. Pomysł podpatrzyłem na jednym z folderów bram garażowych :). Musisz jedynie przewidzieć miejsce na zasilacz.

Nasz foto bramy z oswietleniem?

Napisano
  • Autor

Jakiś link?

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Napisano
3 godziny temu, marek t napisał:

Nasz foto bramy z oswietleniem?

W moim przypadku chodziło głównie o doświetlenie samego ościeża oraz bliskiej okolicy z racji, iż wyjazd mam pod kątem a auta są dwa. Bardzo pomaga to w złożeniu się i kontrolowaniu przy wjeżdzaniu/wyjeżdzaniu ościeża.

Doświetlenie zapala się razem z oświetleniem napędu, czyli po uruchomieniu bramy.

20181018_185741.jpg.e7c9ddc5236019c0df1828f23c2fb45a.jpg

Napisano
15 godzin temu, przemty napisał:

Jakiś link?

Wpisz sobie Plafon DIONE czujnik ruchu1xE27 25W IP65 czarny

Napisano
Dnia 17.10.2018 o 20:42, przemty napisał:

wpuszczone 3 lampki punktowe właśnie w styropian

Wpuszczane w styropian to nie jest dobry pomysł. Będzie się grzało i szybko przepalało. Lepiej nawierzchniowe. Przecież cienkie są. 

Napisano
Godzinę temu, Joki napisał:

Wpuszczane w styropian to nie jest dobry pomysł. Będzie się grzało i szybko przepalało. Lepiej nawierzchniowe. Przecież cienkie są. 

Od LEDów ??

Jak nie da tam supr hiper mocnych żarówek (te z radiatorami) to nic się tam nie będzie grzało, w szczególności za zewn. Miałem podobny dylemat montując na poddaszu przy wełnie. Biegałem z pirometrem i mimo tych 10W temp była nie większa niż +5C

Napisano
33 minuty temu, sherif napisał:

Od LEDów ??

Myślisz, że się nie grzeją? Jak są wpuszczane to mogą być oprawy na GU a one nie mają radiatorów. W powietrzu się palą a co dopiero wpuszczone w izolację.

Jeśli już to te z własnym chłodzeniem. One powinny wytrzymać dłużej.

Napisano
Godzinę temu, Joki napisał:

Myślisz, że się nie grzeją? Jak są wpuszczane to mogą być oprawy na GU a one nie mają radiatorów. W powietrzu się palą a co dopiero wpuszczone w izolację.

Jeśli już to te z własnym chłodzeniem. One powinny wytrzymać dłużej.

Tak myślę, bo mam 8szt oprawek tak wpuszczonych od kilku lat :)

Napisano
34 minuty temu, sherif napisał:

Tak myślę, bo mam 8szt oprawek tak wpuszczonych od kilku lat 

Gratuluję. U mnie przynajmniej raz w roku GU lub E palą się nawet z dobrym chłodzeniem w powietrzu.

Napisano
2 minuty temu, Joki napisał:

Gratuluję. U mnie przynajmniej raz w roku GU lub E palą się nawet z dobrym chłodzeniem w powietrzu.

Może kwestia żarówek ?

U mnie jest ok 45 żarówek LED (głównie GU), 4 taśmy LED, 4 lampki z zabudowanymi LEDami + 9xGU do oświetlenia elewacji + 6 x E27 w latarniach - święcą co noc. Wszystkie żarówki poza jedną z oświetlenia elewacji świecą przeszło 3lata. Ta jedna jedynie ostatnio zaczęła słabiej deko świecić, to ją wymieniłem.

Napisano
Dnia 19.10.2018 o 13:12, sherif napisał:

Może kwestia żarówek ?

U mnie jest ok 45 żarówek LED (głównie GU), 4 taśmy LED, 4 lampki z zabudowanymi LEDami + 9xGU do oświetlenia elewacji + 6 x E27 w latarniach - święcą co noc. Wszystkie żarówki poza jedną z oświetlenia elewacji świecą przeszło 3lata. Ta jedna jedynie ostatnio zaczęła słabiej deko świecić, to ją wymieniłem.

ile ty płacisz za prąd ?

Napisano
26 minut temu, technix napisał:

ile ty płacisz za prąd ?

ok 50zł /m-c

Napisano
Dnia 19.10.2018 o 13:06, Joki napisał:

u mnie tez sie paliły często GU jak były jakieś tanie. odkąd kupiłem samsunga świecą już 4 lata i nie chcą sie spalić (zabudowane w suficie podwieszanym)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.