Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Projekt konstrukcji tarasu

Featured Replies

Napisano

Pierwszy temat: czy ktoś jest w posiadaniu programu "Taras 3D" który kiedyś był dołączony do "Muratora" ?

Temat drugi

Poniżej znajduje się odręcznie narysowany poglądowy projekt konstrukcji tarasu.

Taras będzie na 6 słupach zakotwionych na 1m głębokości w gruncie. Słupy będą wykonane prawdopodobnie z prefabrykatu zalewanego betonem, zazbrojony 3 prętami fi 8 - na odpowiednią wysokość od 1,2m do 1,5m o przekroju 25cmx25cm

Taras będzie dostawiony dłuższym bokiem do istniejącego budynku ocieplonego styro dlatego chciałbym uniknąć montażu belki kotwiącej do ściany budynku.

Wymiary tarasu (bez schodów, schody powstaną w trakcie) to 4m x3.5m

Legary nośne o długości 350cm będą prawdopodobnie o przekroju 10cmx18cm (chyba że w trakcie dyskusji ktoś zaproponuje inne rozwiązanie)

Pomiędzy legarami nośnymi będą kontrlegary o długości 187,5cm i przekroju 8cmx12cm( chyba że tak jak powyżej będzie propozycja zmiany) w odstępie około 40-50cm

Na konstrukcję będą ułożone deski tarasowe (prawdopodobnie modrzew) prostopadle do budynku.

W związku z powyższym zastanawiam się nad stabilnością konstrukcji,  czy nie będzie następowało wyginanie się jej pomiędzy pkt wsparcia

Wszystkie uwagi, pomysły bardzo mile widziane

Jeśli ktoś ma dostęp do jakiegoś fajnego programu projektowego i miałby ochotę pomóc - będę zoobowiązany

Uzupełniając powyższe  - spadek tarasu będzie prostopadły do budynku

mocowanie legarów do słupów za pomocą pręta gwintowanego o średnicy 20mm z możliwością płynnej regulacji spadku

izolacja pozioma jak najbardziej została uwzględniona

taras.jpg

Edytowane przez 4thelement

Napisano

Jakie grubości belek chcesz zastosować?

Krawiec

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, 4thelement napisał:

Legary nośne o długości 350cm będą prawdopodobnie o przekroju 10cmx18cm (chyba że w trakcie dyskusji ktoś zaproponuje inne rozwiązanie)

Pomiędzy legarami nośnymi będą kontrlegary o długości 187,5cm i przekroju 8cmx12cm( chyba że tak jak powyżej będzie propozycja zmiany) w odstępie około 4050cm

@krawiec

wszystko zawarte w pierwszym poście :ok:

Edytowane przez 4thelement

Napisano

Patrzyles czy są legary o takich wymiarach z modrzewia, czy inne drewno rozważasz?

tapatalked

Napisano
  • Autor
55 minut temu, luccass napisał:

Patrzyles czy są legary o takich wymiarach z modrzewia, czy inne drewno rozważasz?

tapatalked

wydaje mi się że sosna 

Ale szczerze mówiąc rozważam zakup drewna konstrukcyjnego klejonego ...wszystko będzie zależało od budżetu

Ale minimum to sosna zwykła z tartaku 

stąd wymiar często występujący jako materiał na jętki czy krokwie

jeśli będzie decyzja że jednak drewno klejone to z wymiarem mogę zejść że względu na wyższą wytrzymałość takiego drewna

Napisano
9 godzin temu, 4thelement napisał:

wydaje mi się że sosna 

Ale szczerze mówiąc rozważam zakup drewna konstrukcyjnego klejonego ...wszystko będzie zależało od budżetu

Ale minimum to sosna zwykła z tartaku 

stąd wymiar często występujący jako materiał na jętki czy krokwie

jeśli będzie decyzja że jednak drewno klejone to z wymiarem mogę zejść że względu na wyższą wytrzymałość takiego drewna

Nie wiem dokładnie gdzie jest pies pogrzebany, ale zaleca się do konstrukcji stosować ten sam rodzaj drewna co desek tarasowych. Pewnie chodzi o mechanikę i sposób w jaki drewno pracuje. 

Co do wytrzymałości, to są w necie tabele przekrojów, rozstawów, itp. daj znać jeśli potrzebujesz, to poszukam w wolnej chwili. 

Taras masz dość wysoko jeśli dobrze rozumuję, więc nie zapomnij o wzmocnieniach w konstrukcji na potrzeby barierki. 

Napisano
  • Autor
39 minut temu, luccass napisał:

Nie wiem dokładnie gdzie jest pies pogrzebany, ale zaleca się do konstrukcji stosować ten sam rodzaj drewna co desek tarasowych

dokładnie..rozmawiałem z cieślami co u szwagra dach robią i też wspominali o tym aby materiał legarow i desek garażowych nie różnił się gestoscią bo może być problem ze stabilością śrub montażowych deski tarasowe 

40 minut temu, luccass napisał:

Co do wytrzymałości, to są w necie tabele przekrojów, rozstawów, itp. daj znać jeśli potrzebujesz, to poszukam w wolnej chwili

nie ukrywam że byłoby mi to bardzo pomocne bo ja takich tabel nie namierzyłem

41 minut temu, luccass napisał:

Taras masz dość wysoko jeśli dobrze rozumuję, więc nie zapomnij o wzmocnieniach w konstrukcji na potrzeby barierki. 

barierka byłaby montowana do legarow i kontrlegarów...o tym też już myślałem  

Napisano
12 minut temu, 4thelement napisał:

nie ukrywam że byłoby mi to bardzo pomocne bo ja takich tabel nie namierzyłem

W PL jest mało konstrukcji drewnianych, więc i materiałow niewiele. Na stronach anglojęzycznych są za to dość wyczerpujące informacje. Jak wiesz konstrukcje całych domów są drewniane, więc przepisy muszą być dość precyzyjne. 

Co ciekawe, sama konstrukcja tarasów różni się nieco od tego co spotyka się w PL.

Do poczytania - niestety po angielsku (jest tego sporo w sieci, łącznie z filmami na YouTube). Pytaj jeśli czegoś nie zrozumiesz. 

https://www.decks.com/how-to/41/deck-joist-sizing-and-spacing

https://www.deckmagazine.com/design-construction/framing/joist-layout-for-stronger-decks_o

16 minut temu, 4thelement napisał:

barierka byłaby montowana do legarow i kontrlegarów...o tym też już myślałem

Gdzieś rzuciła mi się w oczy konieczność (opcja?) wzmocnienia lagarów i kontrlegarów pod konstrukcję barierki. 

Napisano
  • Autor
9 minut temu, luccass napisał:

Gdzieś rzuciła mi się w oczy konieczność (opcja?) wzmocnienia lagarów i kontrlegarów pod konstrukcję barierki. 

to nie problem...całość i tak będzie przykryta deską maskującą 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, luccass napisał:

Tutaj widzę jest też niezła garść informacji :)

http://www.moundsviewmn.org/MV Detailed Deck Handout.pdf

z tego co wyczytałem to mój pomysł jest aż nad wymiar...zatem spokojnie mogę robić konstrukcję

natomiast bardzo ciekawy jest ostatni link gdzie rozwiały się moje wątpliwości dotyczące sposobu montażu balustrady.

zastanawiam się jeszcze nad jednym rozwiązaniem - czy nie wykorzystać do zrobienia konstrukcji tregrów drewnianych stosowanych przy szalunkach stropów żelbetonowych....

one również mają sporą wytrzymałość

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.