Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to za kapturek z tworzywa na wybieraku skrzyni F23?

Featured Replies

Napisano

Temat może bardziej na kącik Opla ale skrzynia była też chyba w Fiacie i w Saabie, więc może tutaj ktoś szybciej będzie wiedział?

Mam zapocenie wokół kapturka z tworzywa na wybieraku oplowskiej skrzyni  F23. To ten kremowy kapturek po lewej na zdjęciu.

3ddb91194972b8a8d0e3525c57b5

Pojawiło się po upalaniu na torze. Był też lekki wyciek bo jest plama w dół i mokro na osłonie przegubu ale nie kapie, nie powiększa się podczas normalnej jazdy.

Jaką rolę pełni ten kapturek i to co jest pod nim?

:hmm:

Edytowane przez Joki

Napisano

Odpowietrzenie skrzyni

Napisano
  • Autor
15 minut temu, Lato8 napisał:

Odpowietrzenie skrzyni

Czyli wytrzeć i się nie przejmować? Upalanie było sesjami po 15 minut na dwójce i prawie ciągle na odcince. Całość rozgrzała się na max, więc to pewnie w związku z tym?

Napisano
  • Autor
12 minut temu, rwIcIk napisał:

Warto może sprawdzić poziom oleju w skrzyni. Ewentualnue uzupełnić. Gdzieś z boku przy powinien być korek. Właściwy poziom chyba 2 cm poniżej.

Planuję wymianę bo ta skrzynia tego wymaga, więc od razu się naleje tyle co trzeba. Tam akurat powyżej korka kontrolnego.

Napisano
2 godziny temu, Joki napisał:

Czyli wytrzeć i się nie przejmować? Upalanie było sesjami po 15 minut na dwójce i prawie ciągle na odcince. Całość rozgrzała się na max, więc to pewnie w związku z tym?

Najprawdopodobniej, nie masz czym się przejmować. Praktycznie każda skrzynia jaką widziałem w Oplu była w tym miejscu zapocona.

Skoro upalasz to może lepiej pomysleć nad jakimś lepszym olejem? Tam 75w85 był fabrycznie. Poleciłbym Ravenola MTF-1 75W85 albo coś z 75W90 np. Amsoil MTG.

Edytowane przez analyzer64

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, analyzer64 napisał:

Praktycznie każda skrzynią jaką widziałem w Oplu była w tym miejscu zapocona.

Dotychczas było czysto. 12 lat i 30tys. km. Stąd moje zaskoczenie. Ale nigdy wcześniej aż tak hardkorowo nie było żeby linki od biegów stopić rozgrzanym do czerwoności wydechem.;)

3 minuty temu, analyzer64 napisał:

może lepiej pomysleć nad jakimś lepszym olejem? Tam 75w85 był fabrycznie. Poleciłbym Ravenola MTF-1 75W85.

Różne, negatywne przypadki po zmianie z oryginału także na ten Ravenol czytałem, więc chyba zostanę przy oplowskim 1940182, który zastąpił dedykowany 1940768?

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, analyzer64 napisał:

Ten 1940768 to jest 75W80, nie lałbym tego.

Tego juz nie ma. Prawdopodobnie jest nim zalany fabrycznie? Nigdy nie był wymieniany bo nie wiedziałem, że trzeba to robić. ;) W 2006 był tylko uzupełniony po wymianie uszczelniacza półosi.

1940182 to właśnie 75W85.

Napisano
1 minutę temu, Joki napisał:

Tego juz nie ma. Prawdopodobnie jest nim zalany fabrycznie? Nigdy nie był wymieniany bo nie wiedziałem, że trzeba to robić. ;) W 2006 był tylko uzupełniony po wymianie uszczelniacza półosi.

1940182 to właśnie 75W85.

Ten 75W85 zastąpił tego 75W80, to był mineral. Już w Oplach nie siedzę, ale albo nie przewidywał wymiany w każdym typie skrzyni, albo w tej F23 tylko była przewidziana wymiana (co 2 lata?), raczej to drugie. :hmm: 

Myślałem jeszcze o propozycji dolania AR9100, jak w Hondzie miałem zużyte łożyska to ten dodatek wyciszył sporo ich pracę. Nie mniej i tak po kilku miesiącach regenerowałem skrzynię. Obecnie jeżdżę na Ravenol MTF-2 75W80.

Napisano
  • Autor
35 minut temu, analyzer64 napisał:

albo w tej F23 tylko była przewidziana wymiana (co 2 lata?)

Tak, albo po 30tys. Dowiedziałem się po 16 latach od wyjazdu z fabryki. ;)

Skrzynia pracuje jednak bezgłośnie i gładko, więc nic nie będę kombinować. Mam nadzieję, że wystarczy, że zacznę zmieniać zgodnie z harmonogramem?

Napisano
10 minut temu, Joki napisał:

Tak, albo po 30tys. Dowiedziałem się po 16 latach od wyjazdu z fabryki. ;)

Skrzynia pracuje jednak bezgłośnie i gładko, więc nic nie będę kombinować. Mam nadzieję, że wystarczy, że zacznę zmieniać zgodnie z harmonogramem?

Raczej nie ma takiej konieczności, ale raz na kilka lat warto zmienić.

Choć jak mocno eksploatujesz, to nie zaszkodzi częściej :)

3 godziny temu, Joki napisał:

Planuję wymianę bo ta skrzynia tego wymaga, więc od razu się naleje tyle co trzeba. Tam akurat powyżej korka kontrolnego.

A tak, lubi więcej oleju :ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.