Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dieselki Fiat-a - jakie?

Featured Replies

Napisano

Wlasnie czytalem sobie ostatni AutoSwiat i przy Fiatach Bravo/Brava zauwazylem ze do Fiata montowane byly nastepujace "ropniaczki":

- 1.9 D/65

- 1.9 TD/75-100

- 1.9 JTD/105-120

W zwiazku z tym mam pytanko - czy TD byl montowany tylko do ktoregos rocznika, a potem zostal zastapiony przez JTP? Zakladam ze 1.9 D to wolnossacy ropniaczek smile.gif

Pozdrawiam,

Ja©ek javascript:void(0)

smile.gifsmile.gif

Napisano

> - 1.9 JTD/105-120

JTD 120 nigdy nie bylo, byly wersje JTD 100, 105, 110 ostatnie sztuki mialy tez podobno JTD 115.

JTD weszlo do produkcji pod koniec 98 roku

Napisano

> TD montowano chyba do końca...

hmm, na niektorych rynkach fakt byl sprzedawany ale chyba tylko TD75 hmm.gif

Napisano

> hmm, na niektorych rynkach fakt byl sprzedawany ale chyba tylko TD75

dokładnie

Napisano

> Wlasnie czytalem sobie ostatni AutoSwiat i przy Fiatach Bravo/Brava

> zauwazylem ze do Fiata montowane byly nastepujace "ropniaczki":

> - 1.9 D/65

> - 1.9 TD/75-100

> - 1.9 JTD/105-120

> W zwiazku z tym mam pytanko - czy TD byl montowany tylko do ktoregos

> rocznika, a potem zostal zastapiony przez JTP? Zakladam ze 1.9 D

> to wolnossacy ropniaczek

> Pozdrawiam,

> Ja©ek javascript:void(0)

1.9D (1929 cm3) pochodzi jeszcze z Tipo, zgadza się, to wolnossący klekocik. TD i JTD mają chyba ten sam blok silnika, ale wnioskuję to tylko po identycznej pojemności 1910 cm3 hmm.gif Na pewno TD był montowany jeszcze długo po wejściu JTD, także ten drugi nie zastąpił go tak od razu. Być może do końca produkcji BBM na niektórych rynkach byłt montowane TD, ale tego nie jestem pewien. Ja jeżdżę TD100 i całkiem fajny to silniczek, tylko wielkim minusem jest wysokie spalanie i niektórzy mogą narzekać na poziom hałasu przy zimnym silniku, ale raczej tylko na zewnątrz, bo auto wewnątrz jest przyzwoicie wyciszone. Jeśli bym kupował i miał więcej kasy, to brałbym JTD, to jest zupełnie inna bajka niż TD. O trwałości nie mogę dużo powiedzieć, bo jeżdżę tym autem dopiero 2 miesiące, ale chyba będzie dobrze. Auto ma przejechane prawie 190 kkm, ale wszystko ładnie chodzi i myślę, że drugie tyle powinien jeszcze przejechać.

Napisano

Jesli chodzi o silnik 120KM to mial on dokladnie 125 KM i byl to silnik TD o pojemności 2.4 L. U nas rzadko sie spotyka ale widzialem pare np. w Slowenii. Pozdrawiam

Napisano

> Auto ma przejechane prawie 190 kkm, ale wszystko ładnie chodzi i

> myślę, że drugie tyle powinien jeszcze przejechać.

Ja też mam TD100, ma 115 kkm,, śmiga jak trzeba,, oby tak dalej,, auto jest z Niemiec, tam duż TD sprzedawali

Napisano

1.9 JTD 120PS hmm.gif

może fiat oferował chipa bez utraty gwarancji...

... i liczył sobie za to z 10tys. spineyes.gif

Napisano

> Ja też mam TD100, ma 115 kkm,, śmiga jak trzeba,, oby tak dalej,,

> auto jest z Niemiec, tam duż TD sprzedawali

Zgadzam się co do pracy tego silniczka od 80-120 km/h to jak błyskawica smile.gif) jestem z niego zadowolony spala mi średno 6l/100 w trasie, to dużo? Jak myślicie? mam przejechane 82kkm i sprowadzony z Belgii. Rocznik 98

Napisano

> Zgadzam się co do pracy tego silniczka od 80-120 km/h to jak

> błyskawica ) jestem z niego zadowolony spala mi średno 6l/100 w

> trasie, to dużo? Jak myślicie? mam przejechane 82kkm i

> sprowadzony z Belgii. Rocznik 98

To zależy przy jakiej prędkości w trasie. Wg mnie dobry diesel powinien spalać 6/100 przy ok. 110-130 km/h. W moim Bravo wychodzi 6,5/100 przy 80-100 km/h, a w mieście wciąga dyszkę crazy.gif Co do Twojego przebiegu, to jesteś pewny, że prawdziwy? Wydaję się troszkę mało jak na diesla z UE hmm.gif Też mam auto sprowadzone z Niemiec, też rocznik 98 i prawie 190 kkm i to raczej realny stan, chociaż nie zdiziwłbym się, gdyby faktycznie miał np. 250, bo tam naprawdę diesle jeżdżą non stop. No ale jak na ten przebieg, to autko w dobrym stanie, silnik też ładnie pracuje i odpala, tylko, że to spalanie... sick.gif

Napisano

z DaDon mamy podobne problemy z TD100 (pali to po 10/l w miescie) ale jestem juz nieomal pewien, ze to wina zuzytych wtryskiwaczy. niestety czekam w koljce do mechanika, ktory ma duzo roboty.

Jesli masz na dizelka kolo 20tys to niezastanawialbym sie i bral JTD.

Napisano

> z DaDon mamy podobne problemy z TD100 (pali to po 10/l w miescie) ale

> jestem juz nieomal pewien, ze to wina zuzytych wtryskiwaczy.

> niestety czekam w koljce do mechanika, ktory ma duzo roboty.

> Jesli masz na dizelka kolo 20tys to niezastanawialbym sie i bral JTD.

A myślałem, że nie sprawdziłeś wtrysków albo co, bo ostatnio żadnych nowych wieści. Jak sprawdzisz, to koniecznie daj znać co z tego wyszło 20.GIF Ja na razie nie mogę namierzyć żadnego fachowca od diesli w 3mieście lub okolicach. Tam, gdzie byłem kiedyś, to nie bardzo się znali. Kompa tylko podłączył, skasował kilka stówek i po sprawie, a czego innego już nie chciało się sprawdzać.

Napisano

> A myślałem, że nie sprawdziłeś wtrysków albo co, bo ostatnio żadnych

> nowych wieści. Jak sprawdzisz, to koniecznie daj znać co z tego

> wyszło Ja na razie nie mogę namierzyć żadnego fachowca od

> diesli w 3mieście lub okolicach. Tam, gdzie byłem kiedyś, to nie

> bardzo się znali. Kompa tylko podłączył, skasował kilka stówek i

> po sprawie, a czego innego już nie chciało się sprawdzać.

nie sprawdzilem jeszcze bo spece od dizla chcieli 100-150 za sprawdzenie jesli mieliby wyciagac je z auta. a w przyszlym ygodniu (mam nadzieje) bede mial robiona uszczlke pod glowica wiec wtryski i tak beda wyjmowane. zabiore od mojego mechanika i zawioze lizem do dizlowcow.

a przypuszczeni pada bo coraz wiece osob wskazuje na wtryski...

Napisano

Też ostatnio stawiam tylko na wtryski, no bo co innego w dieslu może powodować większe spalanie, skoro wszystko jest wyregulowane jak należy? Ja się sprawą zajmę w przyszłym tygodniu lub jakoś po świętach. Poza tym trzeba by sprawdzić dawki paliwa, a tego żaden z mechaników, u których byłem nie potrafi. screwy.gif No ale myślę, że to jest raczej w porządku, ktoś tu na forum nawt pisał, że robił remont silnika, regenerację pompy, jednym słowem wszystko, ale wtryskiwaczy nie wymienił, no i spalanie bez zmian. Mój bravolot bez zmian wciąga 6,5-7 na trasie i równą dyszkę w mieście przy but.gif jakbym miał jajko pod pedałem gazu. Boję się pomyśleć, co by było, gdybym go trochę pocisnął... crazy.gif

Napisano

> ktoś tu na forum nawt pisał, że

> robił remont silnika, regenerację pompy, jednym słowem wszystko,

> ale wtryskiwaczy nie wymienił

No ja robilem, ale wtryskow nie ruszalem bo chociaz slabe to jeszcze sa w miare ok i to nie przez nie tyle spala, sprawdzane byly.

Ktoś tu wczesniej wspomnial o spalaniu na trasie...moj na autostradach w drodze na Chorwacje wyszedl mi 2 lata temu jakies 5,8/100 z tym ze staralem sie jechac 120-130km/h. W zeszlym roku przy 140-150 ok. 6,3/6,5.

A w mieście to jak u was 8,5-9/100 w lecie, 9-9,5/100 w zimie.

Napisano

> No ja robilem, ale wtryskow nie ruszalem bo chociaz slabe to jeszcze

> sa w miare ok i to nie przez nie tyle spala, sprawdzane byly.

> Ktoś tu wczesniej wspomnial o spalaniu na trasie...moj na

> autostradach w drodze na Chorwacje wyszedl mi 2 lata temu jakies

> 5,8/100 z tym ze staralem sie jechac 120-130km/h. W zeszlym roku

> przy 140-150 ok. 6,3/6,5.

> A w mieście to jak u was 8,5-9/100 w lecie, 9-9,5/100 w zimie.

Moje podobno też ok, ale sprawdzał to taki zwykły mechanik i wolałbym jeszcze sprawdzić u fachowców, a takich nie mogę znaleźć. crazy.gif Być może będzie to kwestia regulacji pompy, ale tego też nikt nie potrafi, bo jak widzą Fiata z TD, to patrzą jak na ufo... U mnie 6,5-7/100 wychodzi przy jeździe z prędkością 80-100 km/h, a jak jechałem 140-150, to wciągnął 9/100 sciana.gif Liczę na to, że u mnie to będą wtryski, ale trochę też w to wątpię.

Napisano

Ja regulowałem pompe u gości co znaja sie dobrze na tym...nic nie pomogło. Pogodziłem sie już dawno z apetytem tego auta i radze zrobic to samo bo te co palą mniej to są jakieś wyjątki i nie liczyłbym na to żeby twój nagle zaczął spalać jak one. Wszystkie z tym silnikiem jakie spotkałem do tej pory palą tak jak nasze mniej więcej.

Napisano

> Ja regulowałem pompe u gości co znaja sie dobrze na tym...nic nie

> pomogło. Pogodziłem sie już dawno z apetytem tego auta i radze

> zrobic to samo bo te co palą mniej to są jakieś wyjątki i nie

> liczyłbym na to żeby twój nagle zaczął spalać jak one. Wszystkie

> z tym silnikiem jakie spotkałem do tej pory palą tak jak nasze

> mniej więcej.

Też tak myślę, że ten typ tak ma, ale jeszcze dla świętego spokoju sprawdzę wtryskiwacze, a potem dam już sobie z tym spokój... i chyba sprzedam padakę grinser006.gif Szkoda, bo to fajna bryczka, ale diesel musi u mnie palić mało, bo inaczej to bez sensu.

Napisano

> Też tak myślę, że ten typ tak ma, ale jeszcze dla świętego spokoju

> sprawdzę wtryskiwacze, a potem dam już sobie z tym spokój... i

> chyba sprzedam padakę Szkoda, bo to fajna bryczka, ale diesel

> musi u mnie palić mało, bo inaczej to bez sensu.

ogolnie sie zgadzam z przedmowca... tylko szkoda pozbywac mi sie bryczki w ktora i tak juz duzo wlozylem... crazy.gif wiec walczyc bede biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.