Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Check engine - słabe hamulce

Featured Replies

Napisano

Witam,

Na początek się przywitam. Od roku posiadam Asterkę G 2.0DTH 101KM i w zasadzie od początku borykam się z tym samym problemem. Nie bardzo się tym przejmowałem, bo żadko użytkowałem auto, ale muszę w końcu to zrobić. Trochę poczytałem, ale nie mam jasnej odpowiedzi. 

Do rzeczy:

Hamulce:

Generalnie mam słabe hamulce - na suchym prawie nie da się doprowadzić do sytuacji, aby uruchomił się ABS, pedał pracuje "normalnie", na wyłączonym silniku staje się twardy po kilku wciśnięciach, a po uruchomieniu mięknie i "wpada" na tą samą odległość co przy normalnej pracy. Klocka z przodu/tyłu jest dużo. Przegląd przeszedł bez problemu. 

Silnik:

Chodzi normalnie, ale po szybszej jeździe/wyższych obrotach(nie ma reguły, ale dajmy powiedzmy, że powyżej 2800-3000 ) przez jakiś czas - zapala się check engine. Na początku było to co powiedzmy raz/50km, teraz potrafi raz/5km.

Efekt jest taki, że silnik przechodzi w tryb awaryjny i ma powiedzmy 60KM. Po ok. 0,5min. check gaśnie i silnik chodzi normalnie.

Hipoteza:

Gdzieś poczytałem, że turbo czy też jego wspomaganie/EGR jest wspomagany, przez serwo pompy hamulcowej. Dlatego zastanawiam się, czy serwo może nie być przyczyną obu tych problemów?

Napisano

Miałem podobny objaw, 

I najprawdopodobniej wymieniony został jeden z elektrozaworów znajdujących się przy akumulatorze u mnie pomogło.

Napisano

Miałem autko z takim silnikiem jak u Ciebie. U mnie zapalał się check na wolnych obrotach ( na wyższych gasł). Przyczyną była nieszczelność w serwie pompy hamulcowej

Edytowane przez franki

Napisano

Co do błędu w kolektorze dolotowym po prawej stronie masz czujnik wyjmij go i umyj.

Ale jeśli masz gdzieś nieszczelność w układzie podciśnienia to nie będzie ani turbo ani egr`a i hamulców

Miałem taką samą astrę z tym silnikiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.