Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia af40

Featured Replies

Napisano

Mamy kogoś pracującego w oplu?

Potrzebuję procedury wymiany/ zalania oleju do pustej skrzyni.

Procedurę sprawdzenia poziomu oleju przy wymianie cząstkowej oleju znam. 70-80*C, kropelkwanie, dolać 0,5l oleju.

Znalazłem jakaś procedurę tylko nie mam pewności czy ona jest poprawna:

Przy temp 80-85*C należy przewahlowac biegami 2x p>r>n>d odkręcić  korek kontrolny  i w momencie gdy struga oleju zmieni się w kropelkowanie zakręcić korek. Gdzieś wyczytałem, że przy tej temp. otwiera się termostat na chłodnicę oleju .

Napisano

Polecany fachowiec od tych skrzyń Kamil Paszkiewicz z Zielonej Góry zalewa pustą skrzynie 9 litrami oleju, następnie odpala silnik i zaczyna przełączać biegi p>r>p>n>p>d i tak ze 2x następnie odkręca korek kontrolny (silnik cały czas pracuje) i spuszcza do momentu kropelkowania. Zakręca korek i dolewa 200-300 ml. Nie rozgrzewa silnika i skrzyni do 80 stC.

Napisano
  • Autor

Hmm,  wg tis do pustej skrzyni wchodzi 7 l . Czyli 2l zlatuje korkiem kontrolnym?

Napisano

Trochę się rozpędziłem do skrzyni wlewa 8 litrów z dziewiątego dolewa do tych 200-300 ml. Ostatnio 3.04.2019 byłem u niego i robił skrzynie wymiana konwertera i wymiana uszczelnień. przymnie zalewał skrzynie. Co ciekawe cała operacja wyjęcia, demontażu i naprawy skrzyni i ponownego montażu zajęła 6 -7 godzin.

Napisano
  • Autor

Widzisz to juz troche inaczej wyglada... Dzieki za wskazowki. 

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno pytanko.

Chcialbym dolozyc dodatkowa chlodnice do skrzyni af40. Tylko nie wiem ktory przewod oleju na zdjeciu  jest zasilajacy a ktory powrotny?

20190601_191629.jpg

Napisano

Zgodnie z prawami fizyki gorący olej powinien wpływać do chłodnicy górnym króćcem a schłodzony powinien powracać do skrzyni dolnym króćcem ale czy tak jest na pewno tego nie wiem.

Napisano
  • Autor

Tak jest,  jak napisales ... 👍

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.