Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy licznik oszukuje?? Tescik :)

Featured Replies

Napisano

Panowie czy mozecie opsac mniej wiecej przy jakich predkosciach macie na obrotomierzu 2500 tys obr. Np ja mam przy 80km/h 2500tys na 5 biegu. Napiszcie jak to u was wyglada.

Pozdrawiam.

Napisano

> Panowie czy mozecie opsac mniej wiecej przy jakich predkosciach macie

> na obrotomierzu 2500 tys obr. Np ja mam przy 80km/h 2500tys na 5

> biegu. Napiszcie jak to u was wyglada.

> Pozdrawiam.

napisz jeszcze jaka skrzynia ok.gif

a licznik w cc/sc zawsze oszukuje zlosnik.gif

Napisano

> Pozdrawiam.

i jakie oponki

Napisano

> Pozdrawiam.

nie mam takiego zakresu na obrotomierzu, u mnie obrotek zaczyna się od 4 tys 270751858-jezyk.gifuzbroj_zlo.gif

Napisano

> Pozdrawiam.

W CC900 z 93roku na oponach 145/70 napompowanych do 200kPa, gdy naprawde jechalem 100km/h na liczniku mialem 111.

We fiacie bravo gdy naprawde jade 100km/h na liczniku mam 107km/h.

Sprawdzanego GPSem.

Napisano

Cechą charakterystyczną Fiatów, podobnie jak i innych samochodów, jest to,że szybkościomierz oszukuje. Kiedyś jechałem z kolegą Sejem 900, miał na liczniku ok. 130 km/h, a u miśków na suszarce wykazało zaledwie ok. 120km/h. Czym większa prędkość tym większe przekłamanie, dlatego niektórzy utrzymują,że rozpędzili Seja 1.1 niewyobrażalnej prędkości 160 km/h (np. na Toruńskiej w 100-licy),chociaż fabryczna prędkość 150 km/h i bez modyfikacji jest trudna do osianięcia lub rozpędzili Fiata 126 p do 130km/h, chcociaż prędkość maksymalna bez dłubaniny to zaledwie 105 km/h. winner.gif

Napisano

Ja moim p[ierwsyzm kiedyś fiatem 125 p latałem 160..................;]

seria Panie serią hehe.gif

a na 4 z tego co pamiętam to do 150 dochodził icon_eek.gifjump.gif

Napisano
  • Autor

Oponki mam 155/65/13 a skrzynia nie wiem jaki modwl ale wsteczny jest normalny nie podciagany.

Napisano

hahah jak malo jeszcze wiesz...., jesli uwazasz ze katalogowe predkosci maksymalne sa rzeczywiste to radze sie nie odzywac. mialem malucha ktoremu policja potwierdzila 127 km/h byla to prawie seria [2mm planowana glowica czyli wlasciwie nic]

Napisano

> Ja moim p[ierwsyzm kiedyś fiatem 125 p latałem

> 160..................;]

> seria Panie serią

> a na 4 z tego co pamiętam to do 150 dochodził

Ale pewnie Twoja 125 miała mocniejszy silnik, w 1972 r. weszła seria Monte Carlo z silnikiem o pojemności 1600 ccm, Akropolis o poj. 1800 ccm, była też wyczynowa PF 125 p GTI o poj. 2 l i mocy 112 kucy - to nie ma nawet porównania do silniczka 126p,dlatego mogłeś tyle śmigać,nie miało to nic wspólnego z prędkościomierzem, po prosty kawał fury,aż strach pomyśleć hihihi czacha.gif

Napisano

> hahah jak malo jeszcze wiesz...., jesli uwazasz ze katalogowe

> predkosci maksymalne sa rzeczywiste to radze sie nie odzywac.

> mialem malucha ktoremu policja potwierdzila 127 km/h byla to

> prawie seria [2mm planowana glowica czyli wlasciwie nic]

W sumie masz racje, ale wyszedłem z założenia,że każdy wie, że prędkości katalogowe nie są prawdziwe. Jednak nie da się do nich wiele dodać, są pewne granice, jeżeli nie planujesz głowicy lub nie zdejmujesz z koła zamachowego,zmienisz dolotu itp.czyli ogólna poprawa parametrów,to nie wiele wyciągniesz więcej ponad to co masz dane w serii. A jeżeli chodzi o suszarki to też oszukują, powinieneś o tym wiedzieć, jeśli jesteś takim fachowcem, po prostu mocno przestarzały sprzęt. A tak wogóle to wyluzuj, jestem świeży,ale nie gamoń,czytałem regulamin i przywitałem się na towarzyskim jak przystało, masz się do mnie odnosić z szacunkiem,a nie pisać, żebym się nie "odzywał",bo się możesz zdziwić,przeczytaj sobie na towarzyskim,albo regulamin, bo ponad 400 postów,do niczego się nie upoważnia,a forum jest do wymiany myśli,ale w odpowiednim tonie. A jeszcze jeżeli chodzi o prędkość, to poczytaj sobie fachową prasę,w niektórych samochodach przy dużych prędkościach przekłamanie na liczniku sięga 23 % np. 126 p,a pomiar przez suszarkę policyjną nie można uznać za wiarygodny, miałem 3 maluchy i też przy nich dłubałem, więcej też nieco wiem.

bananaevil.gif

Napisano

> W sumie masz racje, ale wyszedłem z założenia,że każdy wie, że

> prędkości katalogowe nie są prawdziwe. Jednak nie da się do nich

> wiele dodać, są pewne granice, jeżeli nie planujesz głowicy lub

> nie zdejmujesz z koła zamachowego,zmienisz dolotu itp.czyli

> ogólna poprawa parametrów,to nie wiele wyciągniesz więcej ponad

> to co masz dane w serii. A jeżeli chodzi o suszarki to też

> oszukują, powinieneś o tym wiedzieć, jeśli jesteś takim

> fachowcem, po prostu mocno przestarzały sprzęt. A tak wogóle to

> wyluzuj, jestem świeży,ale nie gamoń,czytałem regulamin i

> przywitałem się na towarzyskim jak przystało, masz się do mnie

> odnosić z szacunkiem,a nie pisać, żebym się nie "odzywał",bo się

> możesz zdziwić,przeczytaj sobie na towarzyskim,albo regulamin,

> bo ponad 400 postów,do niczego się nie upoważnia,a forum jest do

> wymiany myśli,ale w odpowiednim tonie. A jeszcze jeżeli chodzi o

> prędkość, to poczytaj sobie fachową prasę,w niektórych

> samochodach przy dużych prędkościach przekłamanie na liczniku

> sięga 23 % np. 126 p,a pomiar przez suszarkę policyjną nie można

> uznać za wiarygodny, miałem 3 maluchy i też przy nich dłubałem,

> więcej też nieco wiem.

Spokojnie nie ma się co unosić smile.gif

W moim seryjnym SC 900 przy dluzszym rozpędzaniu spokojnie da sie osiągnac "licznikowe" 160km/h.

Reczywista predkosc pewnie jest sporo nizsza ale samopoczucie o niebo lepsze gdy licznik pokazuje 160km/h wink.gif

Napisano

No cóż mi w seju 1.1 nie udała się nigdy taka sztuka na Toruńskiej w 100-licy max. to 135 km/h,ale pewnie masz racje że przy dłuższym rozpędzaniu mogło by być więcej chociaż nie bardzo w to wierzę ale postaram się kiedyś bardziej go rozbujać.

A tak na marginesie jeżdze na zloty Forda Sierry i BMW, na zlotach,OZT-esach i forach nikt nie wyśmiewa nowych użytkowników,natomiast na Centomaniaku zauważyłem,że jest to norma (nie tylko w stosunku do mnie),trochę mnie to dziwi i jednoczesnie złości,bo w tamtych fanklubach młodych otacza się troskliwą opieką,a nie wali teksty,że się "niezna","mało wie" lub "nieodzywaj sie",tam jest to niedopuszcalne,zarówno na forum,jak i na zlotach. Pozdro. banana-wave.gif

Napisano

> No cóż mi w seju 1.1 nie udała się nigdy taka sztuka na Toruńskiej w

> 100-licy max. to 135 km/h,ale pewnie masz racje że przy dłuższym

> rozpędzaniu mogło by być więcej chociaż nie bardzo w to wierzę

> ale postaram się kiedyś bardziej go rozbujać.

135 - mało, mało... hehe.gif ostatnio był temat "że sc 1.1 jedzie [tylko] 140 i czy to moze nie za mało" 270751858-jezyk.gif

> A tak na marginesie jeżdze na zloty Forda Sierry i BMW, na

> zlotach,OZT-esach i forach nikt nie wyśmiewa nowych

> użytkowników,natomiast na Centomaniaku zauważyłem,że jest to

> norma (nie tylko w stosunku do mnie),trochę mnie to dziwi i

> jednoczesnie złości,bo w tamtych fanklubach młodych otacza się

> troskliwą opieką,a nie wali teksty,że się "niezna","mało wie"

> lub "nieodzywaj sie",tam jest to niedopuszcalne,zarówno na

> forum,jak i na zlotach. Pozdro.

Nie podchodź do tego w ten sposób, nie zauważyłem, żeby Cie ktoś wyśmiewał... Są jednak tematy, o których na forum mozna dyskutować non stop i każdy ma inną tezę, a jak wiadomo racja jest jak dupa - każdy ma swoją zlosnik.gif Więc bym sie nie przejmował, pisz co uważasz za słuszne zlosnik.gif

Pozdrawiam

Napisano

Pewnie masz rację,ale poznałeś już moją opinie w tej sprawie,wiesz jak jest na forach i zlotach Ściery oraz Beicy,po prostu taka sytuacja nie miała by miejsca,ale dobra daimy sobie z tym spokój,bo do niczego to nie prowadzi.

Pojechałem 135 i więcej nie mogłem,wydaje mi się,że jeżeli katalogowo jest 150, to w takim razie powinien pojechać przynajmniej te 160,mi się to nie udało jak na razie,ale nie jest to moje ostatnie słowo, postaram się go rozbujać,a i tak spod świateł w 100-licy zawsze ruszam pierwszy, chyba że obok stoi Beima na turbińce hihihi mlot.gif

Napisano

trzeba nauczyć się z tym żyć. Ja jestem ponad rok na forum i też ma "spięcia" z niektórymi osobami i najcześciej powodem tego są podzielone zdania. Jak kolega Kędzior napisał prawda jest jak dupa, każdy ma swoją 20.GIF

Napisano

Jasne że śpięcia są wszędzie,to normalne,ale nikt nie mówi,żebyś się "nieodzywał",tylko dyskutuje,po to są fora,żeby się czegoś dowiedzieć i nauczyć. Mam nadzieje,że na zlotach nie ma czegoś takiego. Pewnie z czasem się przyzwyczaje lub po prostu zrezygnuje i dalej będę jeżdził swoim Sejem na zloty Beic i Ścier (najbliższy ogólnopolski w sierpniu) hihihi czacha.gif

Napisano

> Jasne że śpięcia są wszędzie,to normalne,ale nikt nie mówi,żebyś się

> "nieodzywał",tylko dyskutuje,po to są fora,żeby się czegoś

> dowiedzieć i nauczyć. Mam nadzieje,że na zlotach nie ma czegoś

> takiego. Pewnie z czasem się przyzwyczaje lub po prostu

> zrezygnuje i dalej będę jeżdził swoim Sejem na zloty Beic i

> Ścier (najbliższy ogólnopolski w sierpniu) hihihi

Forum to jedno a "real" to drugie... Wiec tak jak mówiłem, nie przejmuj się smile.gifok.gif Gwarantuje Ci że u nas na zlotach czy spotach, nie ma czegoś takiego waytogo.gif

Napisano

> Forum to jedno a "real" to drugie... Wiec tak jak mówiłem, nie

> przejmuj się Gwarantuje Ci że u nas na zlotach czy spotach,

> nie ma czegoś takiego

No to zajebiście,cieszy mnie to ogromnie, kiedy tylko wyzdrowieje (dwa miesiące temu złamałem nogę, która dosyc powoli się zrasta), kumpel z Wesołej, który ma w CC Sportingu 1.1 (nie wiem tylko który rocznik), zaopiekował się moim skromnym, nietuningowanym Sejem, żeby nie stał nie jeżdzony, może uda się spotkać z chłopakami z Centomaniaka na jakimś placyku lub ulicznej ustawce,albo na jakieiś imprezie. A na razie nie pozostaje mi nic innego,jak poczytać sobie ciekawe info na forum lub zapoznać się z artykułami na Centomaniaku. Pozdro. uzbroj_zlo.gif

Napisano

> Jasne że śpięcia są wszędzie,to normalne,ale nikt nie mówi,żebyś się

> "nieodzywał",tylko dyskutuje,po to są fora,żeby się czegoś

> dowiedzieć i nauczyć. Mam nadzieje,że na zlotach nie ma czegoś

> takiego. Pewnie z czasem się przyzwyczaje lub po prostu

> zrezygnuje i dalej będę jeżdził swoim Sejem na zloty Beic i

> Ścier (najbliższy ogólnopolski w sierpniu) hihihi

na zlotach jest bardzo sympatycznie

Jeżeli ktoś Cię drażni na forum to poprostu nie zwracaj na niego uwagi i na jego posty rówież

Napisano

Dzięki za słowa otuchy,po tym co czytałem w niektórych tematem, ogarneło mnie zwątpienie,ale jestem już przekonany,że to wyjątki. Jak wyzdrowieje,to napewno nie omieszkam wpaść na zlocik albo ustawić się przynajmniej z chłopaki ze 100-licy, widziałem na forum,że na moim rodzinnym Bemowie ostro sobie poczynają, a że mam niedaleko i jeszcze tam pracuję, to mnie pewnie z otwartymi ramionami powitają i razem coś ogarniemy. Jest git. brawo.gif A tak na marginesie powiem,że Centomaniacy powinni być jak jedna wielka rodzina, od kiedy mam złamaną nogę, do lekarza lub na rehabilitacje wożą mnie chłopaki Sierra'mi z SierraFan lu Beimaci z Pruszkowa,zawsze mogę liczyć na ich pomoc,nawet w najtrudniejszych chwilach,chciałbym,żeby było tak też między Centomaniakami,mam nadzieję,że też będę mógł się do tego przyczynić. Czas pokarze. Pozdro. uzbroj_zlo.gif

Napisano

Po prostu pięknie. Chociaż trochę się załamałem,bo to by znaczyło,że jeżdze jakąś padaką. sick.gif Ostatnio z chłopakami z SierraFan, wczasie zlotu w Rawie Mazowieckiej,odkryliśmy niedaleko miasta stare,nieużywane lotnisko wojskowe (podobno chłopaki Beicami ze 100-licy jeżdzą tam się ścigać na 3/4 mili),jak pojadę tam swoim SC 1.1 to spróbuję maksymalnie rozbójać go na pasie startowym,no i zobaczymy ile poleci. busted.gif

Napisano

Nie badz taki nadwrazliwy. Nikt Cie nie obrazil tylko wyrazil swoja opinie co tak samo Tobie czynic wolno biglaugh.gif

Napisano

> Nie badz taki nadwrazliwy. Nikt Cie nie obrazil tylko wyrazil swoja

> opinie co tak samo Tobie czynic wolno

Dobra już przyjąłem do wiadomości. Zdziwiłem się,bo jak pisałem, zauważyłem,że taki ton pojawia się wobec innych młodych w innych tematach,a na innych forach tego nie ma,jak nie wierzysz weidz www.sierrafan.pl. Przecież,dzieckiem nie jestem,a życie to nie bajka,nie głaszcze nas po jajkach. waytogo.gif

P.S.Może czas skończyć tą dyskusje,bo odbiegliśmy od głównego tematu,czyli przekłamania szybkościomierza ??? 270635636-JUMP2.gif

post-75409-14352470964337_thumb.jpg

Napisano

> Po prostu pięknie. Chociaż trochę się załamałem,bo to by znaczyło,że

> jeżdze jakąś padaką. Ostatnio z chłopakami z SierraFan,

> wczasie zlotu w Rawie Mazowieckiej,odkryliśmy niedaleko miasta

> stare,nieużywane lotnisko wojskowe (podobno chłopaki Beicami ze

> 100-licy jeżdzą tam się ścigać na 3/4 mili),jak pojadę tam swoim

> SC 1.1 to spróbuję maksymalnie rozbójać go na pasie startowym,no

> i zobaczymy ile poleci.

Bez przesady 150km/h nie jest az tak zawrotna predkoscia aby do jej rozwiniecia potrzebowac pasa startowego smile.gif.

Napisano

Zobaczymy, poprosze chłopaków,żeby kręcili na kamerkach,bo jak poleci,to będzie co oglądać. drive.gif

Napisano

> Dobra już przyjąłem do wiadomości. Zdziwiłem się,bo jak pisałem,

> zauważyłem,że taki ton pojawia się wobec innych młodych w innych

> tematach,a na innych forach tego nie ma,jak nie wierzysz weidz

> www.sierrafan.pl. Przecież,dzieckiem nie jestem,a życie to nie

> bajka,nie głaszcze nas po jajkach.

> P.S.Może czas skończyć tą dyskusje,bo odbiegliśmy od głównego

> tematu,czyli przekłamania szybkościomierza ???

Wlasnie o to chodzi ze to nie jest forum policyjne blizniakow K. i panuje tu specyficzna atmosfera. Ton o ktorym piszesz wcale sie nie pojawia tylko wobec mlodych. Tutaj po prostu tak jest i to mi odpowiada i szczerze mowiac malo mnie interesuje jak jest na jakims innym forum. Kazdy wybiera to co lubi. Tego jeszcze brakowalo zeby trzeba bylo sie bac pisac tego co sie mysli.

A zeby nie bylo offtopic to faktycznie wszystkie liczniki przeklamuja. Kazdy ma jakis tam margines bledu. W praktyce predkosc prawie zawsze jest zawyzana co nie znaczy ze seria nie moze byc jakims wyjatkowo udanym egzemplarzem ktory przekracza parametrami dane techn. podawane przez producenta.

Jak dla mnie EOT

Napisano

Słuchaj,nie chcę z kim kolwiek kłócić się o co kolwiek,a tym bardziej pouczać starszych userów,nie mówiąc o ograniczaniu kogoś praw do swobody wypowiedzi. Coś ci się podoba,a innym nie i też mają prawo do wyrażenia swojej opini na konkretny temat,a nie na temat danego usera,sam musisz to rozgraniczyć,ale wiesz,jestem już dużym chłopcem i mam taką zasadę,że nie pozwalam sobie na takie sytuacje,kiedy ktoś mi mówi,żebym się "nieodzywał",bo jak ewidentnie się na czymś nie znam to sam zamykam dziub,i możesz mi wierzysz,że gdybym mógł to zamknąłbym go kaczką. hehe.gif

post-75409-14352470964927_thumb.jpg

Napisano

> Słuchaj,nie chcę z kim kolwiek kłócić się o co kolwiek,a tym bardziej

> pouczać starszych userów,nie mówiąc o ograniczaniu kogoś praw do

> swobody wypowiedzi. Coś ci się podoba,a innym nie i też mają

> prawo do wyrażenia swojej opini na konkretny temat,a nie na

> temat danego usera,sam musisz to rozgraniczyć,ale wiesz,jestem

> już dużym chłopcem i mam taką zasadę,że nie pozwalam sobie na

> takie sytuacje,kiedy ktoś mi mówi,żebym się "nieodzywał",bo jak

> ewidentnie się na czymś nie znam to sam zamykam dziub,i możesz

> mi wierzysz,że gdybym mógł to zamknąłbym go kaczką.

daj już spokój, ze strony kolegi Razora był EOT i Ty tez powinieneś tak zrobić...

Napisano

> daj już spokój, ze strony kolegi Razora był EOT i Ty tez powinieneś

> tak zrobić...

Sorry nie zorientowałem się.Przepraszam,mój bład,obiecuję,że więcej nie powtórzy.

blagam.gif

Napisano

> Ale pewnie Twoja 125 miała mocniejszy silnik, w 1972 r. weszła seria

> Monte Carlo z silnikiem o pojemności 1600 ccm, Akropolis o poj.

> 1800 ccm, była też wyczynowa PF 125 p GTI o poj. 2 l i mocy 112

> kucy - to nie ma nawet porównania do silniczka 126p,dlatego

> mogłeś tyle śmigać,nie miało to nic wspólnego z

> prędkościomierzem, po prosty kawał fury,aż strach pomyśleć

> hihihi

icon_eek.gif

No nie, tam siedział zwykły 1500 ale z roku 1975 na orginalnych częściach włoskich......

To był pierwszy samochód i jak myślę najlepszy furacz do nauczenia się latac bokami i sterowania jazdą gazem.

Polecam każdemu do nauki jazdy, jeździłem nim parę lat i wspominam naprawdę dobrze zlosnik.gif

Czasem myślę o kupnie takiego 125 do polatania sobie tylko że ubezpieczenia poszly w gore nie mowiac o pb....... sick.gif

Napisano

> No cóż mi w seju 1.1 nie udała się nigdy taka sztuka na Toruńskiej w

> 100-licy max. to 135 km/h,ale pewnie masz racje że przy dłuższym

> rozpędzaniu mogło by być więcej chociaż nie bardzo w to wierzę

> ale postaram się kiedyś bardziej go rozbujać.

Tu msz trochę racji ale nie biesz wszystkiego do siebie,

tu też sa naprawdę wporzo ludziska....

Pojedziesz na zlot w borkach to zobaczysz jak jest fajnie zlosnik.gif

Napisano

Po co ci od razu lotnisko...

Pojedź na obwodnicę Radzymina np wieczorkiem i bujniesz sie do końca..............

Mój jedzie równiutko 165.

Napisano

> Cechą charakterystyczną Fiatów, podobnie jak i innych samochodów,

> jest to,że szybkościomierz oszukuje. Kiedyś jechałem z kolegą

> Sejem 900, miał na liczniku ok. 130 km/h, a u miśków na suszarce

> wykazało zaledwie ok. 120km/h. Czym większa prędkość tym większe

> przekłamanie

Moim zdaniem to bardzo silnie zależy od egzemplarza-bo na przykład u mnie najsilniej oszukuje w zakresie 50-80km/h ok +11%,do 120 ok +7% a powyżej maleje by przy 140 pokazywać +3%.Sprawdzane GPSem i z przeliczenia obroty/prędkość.

Napisano

O ile dobrze kojarzę (bo chyba miałem zaszczyt tamtędy pomykać) to nie jest to żadne stare nieużywane lotnisko wojskowe, tylko jedno z wielu takich miejsc na terenie kraju, gdzie normalna droga została zastąpiona szeroookim pasem asfaltu. W razie potrzeby zamyka się tą drogę i organizuje tam "polowe" lotnisko. Droga ta chyba jest na trasie Rawa Mazowiecka - Opoczno. I faktycznie - do takich prób jest to idealne miejsce (jakby odjąć ewentualny "traffic" smirk.gif ). Długie, szerokie, proste smile.gif

Napisano

Raczej nie mówimy o tym samym,bo to wygląda na lotnisko, jest w środku lasu,ogrodzone, przynajmniej dwa pasy startowe, dookoła kilkadziesiąt bunkrów i okopów,od strony miasta ostały się jeszcze jakieś budynki po jednostce wojskowej, pilnowane przez dwóch cieciów, nie wygląda to yak, jak na Bemowie w Warszawie gdzie faktycznie część ul.Powstańców Śląskich było kiedyś takim lotniskiem polowym po którym normalnie poruszały się autka.

Napisano

No nie, tam siedział zwykły 1500 ale z roku 1975 na orginalnych częściach włoskich......

To i tak ponad dwa razy więcej niż w malcu. yay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.