Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o zgłaszanie szkody w towarzystwie sprawcy(Generali)

Featured Replies

Napisano

Witam,

To dołączam do grona osób, którym wjechano w tyłek! Wyobraźcie sobie, że przy asterce grzebałem od ponad miesiąca - centralny zamek/alarm/audio (porządne)/konserwacja i wiele wiele innych rzeczy, a tu dzisiaj pech - bum w tyłek, też asterka tyle że G angryfire.gif Widoczne szkody są następujące:

* zderzak, tylna klapa, tylna belka wgniecione (uderzenie z tyłu z prawej strony), dostał też tylny błotnik - złożył się trochę,

* drzwi pasażera zamykają się z lekkim trudem, haczą o blachę, drzwi kierowcy też jakoś jakby troszkę gorzej się zamykały,

* butla LPG wjechała z 4 cm w głąb bagażnika.

Sprawca jest ubezpieczony w Generali, zatem tam muszę się zgłaszać. Proszę napiszcie, co sądzicie o tym towarzystwie? Czy nie kombinują za bardzo.

Teraz jeszcze jedno pytanko, jaki może być łączny koszt naprawy? Czy nie przekroczy kosztu auta, bo wtedy to chyba auto do kasacji a zwrot jakiejś marnej części kaski? Asterka 94 rocznik, więc pewnie na niewiele ją wycenią. Kurcze chyba bym się pociął - od miesiąca prawie co dzień dłubałem przy autku - nawet dziś grubsze kable głośnikowe przeciągałem.

Pozdrawiam,

sebak

Napisano

witam niedawno też miałem małe bum mlotek.gif, koleś wjechał mi na prawy przedni błotnik i lekko zachaczył drzwi przednie (w zasadzie porysował delikatnie lakier) pech chciał że pięć dni wcześniej malowałem tylnie błotniki i te właśnie drzwi, w zasadzie do wymiany jest tylko błotnik PZU przyznało mi niecały tysiąc zł no i ja jestem zadowolony

Poszukuje błotnika prawego przedniego kolor grafit.

--------------------

Napisano

O koszty najlepiej zapytać u blacharza (najlepiej kilku) i zrób to przed oględzinami auta. Ja mialem spotkanie w podobnej sprawie z Hestią i za uszkodzone poszycie obu drzwi z lewej i tylny błotnik dali mi prawie 1700 kasa była po ok. 2 tyg. a zrobiłem za nią cały lewy bok i drzwi bagażnika

Napisano
  • Autor

Dzięki Panowie za wsparcie i wyjaśnienia. Autko tak wyglądało po zajściu:

276953155-efektkolizji.JPG

> O koszty najlepiej zapytać u blacharza (najlepiej kilku) i zrób to

> przed oględzinami auta. Ja mialem spotkanie w podobnej sprawie z

> Hestią i za uszkodzone poszycie obu drzwi z lewej i tylny

> błotnik dali mi prawie 1700 kasa była po ok. 2 tyg. a zrobiłem

> za nią cały lewy bok i drzwi bagażnika

Tak też pewnie zrobię. Jutro jadę zgłosić szkodę. Mam tylko do Was pytanko - podczas stłuczki samochód był 'wybebeszony' w środku (zdjęte oba boczki z przodu, oba boczki z tyłu (3D), zdjęte plastiki przy liczniku, wykręcony TID, radio, prawy i lewy plastik przy progu - ten w kabinie zachodzący na nadkole od strony pasażera i kierowcy). Zastanawiam się, czy przed opinią rzeczoznawcy nie poskładać tego do kupy - żeby nie zaniżył wartości auta i ewentualnie nie było problemów z nieopłacalnością naprawy. Co o tym sądzicie?

Acha zapytam jeszcze o taką sprawę, po wypadku błotniki tylne jakby się rozgięły (tylne słupki) - półka mocowana nad bagażnikiem nie pasuje w mocowania - jest za wąska ! Czy to może świadczyć o jakimś poważnym uszkodzeniu, poważnym naruszeniu konstrukcji itd?

Pozdrawiam,

sebak

post-41036-14352470971763_thumb.jpg

Napisano

Nie chce Cie martwic (czasem tez takie zdarzenia sa niektorym osobom na reke) ale czuje ze Twoja przygoda z ta astra juz sie zakonczyla hmm.gif

Napisano

A ja powiem Ci tak, miałem dzwona i dość poważnego (cały lewy bok do wymiany). Z ubezpieczenia dostałem 7500 a na naprawy wydałem 5000, ale drugi raz bym tego nie zrobił.

Moja rada: pozakładaj wszystko przed wizytą rzeczoznawcy weź kasę z ubezpieczenia, sprzedaj rozbite auto chćby na części (napewno więcej zyskasz niż na kasacji) dołóż kasę z ubezpieczenia i kup drugie autko.

Robić się nie opłaca, bo autko po takiej naprawie to już nie to samo. A to plastiki troszkę nie pasują a to troszkę skrzypią, a to drzwi się nie zamykają tak jak przedtem itp. Nikt Ci idealnie nie spasuje samochodu. Wygladał będzie ładnie, ale to już nie to samo.

No ale decyzja należy do Ciebie.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> A ja powiem Ci tak, miałem dzwona i dość poważnego (cały lewy bok do

> wymiany). Z ubezpieczenia dostałem 7500 a na naprawy wydałem

> 5000, ale drugi raz bym tego nie zrobił.

> Moja rada: pozakładaj wszystko przed wizytą rzeczoznawcy weź kasę z

> ubezpieczenia, sprzedaj rozbite auto chćby na części (napewno

> więcej zyskasz niż na kasacji) dołóż kasę z ubezpieczenia i kup

> drugie autko.

> Robić się nie opłaca, bo autko po takiej naprawie to już nie to samo.

> A to plastiki troszkę nie pasują a to troszkę skrzypią, a to

> drzwi się nie zamykają tak jak przedtem itp. Nikt Ci idealnie

> nie spasuje samochodu. Wygladał będzie ładnie, ale to już nie to

> samo.

> No ale decyzja należy do Ciebie.

> Pozdrawiam.

Ciekawa propozycja, ale nie wiem ile dostanę od ubezpieczyciela. Szlag by to trafił... Jutro pojutrze przyjedzie rzeczoznawca i oceni sprawę. Tylko zastanawiam się, jak ewentualne uszkodzenia LPG wyceni - butla wjechała trochę do środka, ale może być że jest w 100% sprawna, albo w 100% walnięta. Dziś pozakładam wszystkie plastiki i sprzątnę trochę auto, żeby ładniej się przezentowało w środku podczas oględzin. BTW. w towarzystwie ubezpieczeniowym spotkałem sprawczynię wypadku angryfire.gif Kurde ja mam cały tyłek wgnieciony, uszkodzony błotnik, a ona w Astrze G tylko maskę i zderzak ledwo co puknięte. Grrr...

Pozdrawiam,

sebak

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.