Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padaka wariuje

Featured Replies

Napisano

Czesc wszystkim

Dzisiaj mialem takie oto dziwne zdarzenie.

Jezdzilem po miescie po sklepach, wiec srednio trasy po 1-2km i gaszenie i zapalanie silnika co 15 minut.

Za ktoryms razem zapalam na benzynie, obroty podczas zapalania wskoczyly na okolo 1200 i odrazu spadly do okolo 700rpm po czy zaczely utrzymywac wg normy przy 850. Ale silnik jakos tak dziwnie nierowno pracowal. Przygazowalem to caly samochod zaczal troche drgac. Zaczalem przyspieszac a tu auto ma sporo mniejsza moc. Dodatkowo marchewa (kontrolka wtrysku) zaczela mrugac (4s zapalona, okolo 2s zgaszona).

Przelaczylem na LPG, marchewa zgasla i wszystko OK. Na LPG chodzi pieknie. Przelaczylem spowrotem na noPb a tu znowu to samo. Zatrzymalem sie, otworzylem maske. Silnik troche sie trzesie. Objaw taki mniejwiecej jakby pracowal na 3 gary tylko. A od tylu z wydechu slychac takie purkanie. Jestem prawie pewny ze pracowal na 3 gary. I teraz pytanie co to moze byc?

Swiece sa wmiare nowe, przewody gorzej, ale gdyby to byla wina przewodow to rownierz na LPG by bylo nietak, a na LPG jest OK.

Zapalalem go, gasilem, probowalem. NIC.

Wiec zrezygnowalem, stwierzilem ze w tygodniu sie tym zajme i pojechalem na LPG. Po okolo 10km przelaczylem spowrotem na noPb dla testu a tu niespodzianka. Wszystko OK. Silnik pracuje pieknie rowno. Znowu sie pobawilem, pozapalalem, pogasilem i nic. Caly czas wszystko OK.

Czy ktos ma jakikolwiek pomysl?

Napisano

no trudna sprawa...

na gazie chodzi... na benzynie nie chodzi...

jedyną rzeczą która nie jest wspólna dla tych układów to paliwo i wtryskiwacze... smirk.gif

dedukować dalej? smirk.gif

Napisano

Ja bym stawiał na wtryskiwacz .. przerabiałem to u siebie niedawno chociaż nie mam LPG, no ale objawy te same. Czasem marchewa mrugala czasem nie, jak mrugala auto palilo jakby na 3 gary i trzęsło budą.

Wtryskiwacz był zrąbany i raz pylił raz nie. Kupiłem uzywkę za 150zł i wymienili mi.

Napisano
  • Autor

> Ja bym stawiał na wtryskiwacz .. przerabiałem to u siebie niedawno

> chociaż nie mam LPG, no ale objawy te same. Czasem marchewa

> mrugala czasem nie, jak mrugala auto palilo jakby na 3 gary i

> trzęsło budą.

> Wtryskiwacz był zrąbany i raz pylił raz nie. Kupiłem uzywkę za 150zł

> i wymienili mi.

Pewnie bylo, ale z lenistwa pozwole sobie zapytac. Duzo jest roboty z wymiana wtyrskiwacza? Czy potrzeba do tego jakiejs wiekszej wiedzy. I wogole ktoredy sie do nich dostac?

Napisano
  • Autor

> dedukować dalej?

Tez tak myslalem ale nie chcialem kolegom sugerowac odpowiedzi, bo przeciez zawsze o czym moglem nie pomyslec zlosnik.gif

Napisano

> Tez tak myslalem ale nie chcialem kolegom sugerowac odpowiedzi, bo

> przeciez zawsze o czym moglem nie pomyslec

teraz se podjedź do kogoś na czytnik i se zobacz który ci pada... kup se na zapas i czekaj w pogotowiu...

Napisano
  • Autor

> teraz se podjedź do kogoś na czytnik i se zobacz który ci pada... kup

> se na zapas i czekaj w pogotowiu...

No juz chyba padl na dobre, bo dzisiaj wieczorem znowu to samo i teraz juz nie chce przejsc passed_out.gif

Czy zamiast jechac sie podpiac do kompa, to czy nie bedzie ten sam efekt jak miernikiem sprawdze opor na wtryskiwaczach ? Czy to mi da obraz ktory moze byc walniety? W zembowiczu wyczytalem ze dzialajacy wtryskiwacz powinien miec 16Omow.

Napisano

> No juz chyba padl na dobre, bo dzisiaj wieczorem znowu to samo i

> teraz juz nie chce przejsc

> Czy zamiast jechac sie podpiac do kompa, to czy nie bedzie ten sam

> efekt jak miernikiem sprawdze opor na wtryskiwaczach ? Czy to mi

> da obraz ktory moze byc walniety? W zembowiczu wyczytalem ze

> dzialajacy wtryskiwacz powinien miec 16Omow.

po wyjęciu listwy "zapal" to bedziesz wiedział który bez mierzenia...

Napisano

> No juz chyba padl na dobre, bo dzisiaj wieczorem znowu to samo i

> teraz juz nie chce przejsc

> Czy zamiast jechac sie podpiac do kompa, to czy nie bedzie ten sam

> efekt jak miernikiem sprawdze opor na wtryskiwaczach ? Czy to mi

> da obraz ktory moze byc walniety? W zembowiczu wyczytalem ze

> dzialajacy wtryskiwacz powinien miec 16Omow.

Jak Ci padł całkowicie to powinno sie udać, tylko się nie zdziw rano jak sie okaze ze dziala i mierzenie nic nie da. U mnie bylo tak ze problem sie pojawial sporadycznie a komp wyrzucal wtrysk pierwszy. Podmienili mi wtryskiwacze miejscami no i okazalo sie ze blad jest nadal tylko gdzie indziej - po wymianie wtryskiwacza problem ustąpił

Napisano

Jak jest ok to jezdzic. Czym sie przejmujesz.... Czlowiek tez ma czasem kaszel zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> po wyjęciu listwy "zapal" to bedziesz wiedział który bez mierzenia...

Sprawdzilem opor na wtryskiwaczach i na trzech z nich jest po okolo 17 Omow, a na jednym 33 Omy.

I teraz co to oznacza?

Czy wtryskiwacz jest juz zupelnie wlaniety i nadaje sie tylko do wymiany, czy moze jest przytkany i dlatego stawia wiekszy opor? Czy moze jednak zupelnie niewiadomo co to oznacza??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.