Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

RÓŻNICE W BUDOWIE POMPY WTRYSKOWEJ a schemat elektr (1,7DTL)

Featured Replies

Napisano

Dziś ostro wziąłem się za robotę i wywaliłem spod maski mojego starego dtl'a. I kilka spotrzeżeń po oględzinach pomp wtryskowych obu silników (starego i nowego). Nie są identyczne. Sławny amortyzatorek na pompie opóźniający pedał gazu okazał się być na tyle inny, że musiałem zmieniać mocowania na pompach. W nowym silniku okazał się być niesprawny, w starym był jak najbardziej ok. To jest akurat pryszcz. Najbardziej mnie martwi to, że w nowym silniku pompa jest jakby uboższa. A mianowicie brakuje w niej (jest to na starej pompie) na tyle czarnej plastikowej puszki, z której wychodzą trzy kable zakończone wtyczką. Całość łączy się z główną wiązką. Jest w niej zamiast tego jedynie pojedyńczy kabelek (pomijając sterowanie elektrozaworem). Ciekawi mnie czy po założeniu silnika, wszystko będzie działać. Akurat rozbieżności w wiązkach mnie nie martwią, bo mam całą wiązkę z nowego silnika, raczej sterowanie.

I tu pytanie... Czy ktoś ma może schematy elektryczne dtl'a? Chodzi mi o wszystko co w komorze silnika...

Coby było śmieszniej, to dodam, że dawca silnika był z tego samego roku co mój...

Napisano

bo w tych silnikach były montowane dwie różne pompy BOSCH I LUCAS CAV i pewnie twój noiwy motorek ma inną niż stary

ja nie mam kompletnie żadnych kabli na pompie poza oczywiście elektrozaworem i jakoś chodzi, takze nie martw się za dużo cool.gif

Napisano
  • Autor

No właśnie w tym sęk, że pompy są identyczne, pomijając tylko dwa wcześniej wspomniane elementy, tą czarną puszkę i amortyzatorek. Reszta jest dokładnie taka sama.

> bo w tych silnikach były montowane dwie różne pompy BOSCH I LUCAS CAV

> i pewnie twój noiwy motorek ma inną niż stary

Napisano

> bo w tych silnikach były montowane dwie różne pompy BOSCH I LUCAS CAV

> i pewnie twój noiwy motorek ma inną niż stary

> ja nie mam kompletnie żadnych kabli na pompie poza oczywiście

> elektrozaworem i jakoś chodzi, takze nie martw się za dużo

W lucasie nie ma tego amortyzatorka (przynajmniej według EPC)

Napisano

> No właśnie w tym sęk, że pompy są identyczne, pomijając tylko dwa

> wcześniej wspomniane elementy, tą czarną puszkę i amortyzatorek.

> Reszta jest dokładnie taka sama.

Według mnie ta czarna puszka to element wykonawczy do imobilajzera. Wiwm bo to kiedyś spaliłem w swoim starym x17DTL.

Pewnie u dawcy też się spieprzył i go zdjął. Przełuż ze swojego starego. Puszka trzyma się na obejmie zakładanej na elektrozawór. Gorzej jezeli w Twoim starym są urwane łby śrub. Wtedy tylko rozwiercenie, ale co ja Cię będę uczył .... boozing.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Też właśnie podejrzewałem jakieś konszachty tej puszki z kluczykiem. Wszystko coprawda wyglądało na fabryczne (w obu przypadkach, w tej nowej jedyny kabelek zakończony fabyczną hermetyczną wtyczką). Jutro w takim razie będę musiał jeszcze raz spokojnie sie wszystkiemu przyjrzeć. Dziś chyba trochę za bardzo mnie z równowagi wyprowadziła linka gazu... Pozostała mi jako ostatni element, którego nie mogłem zdjąć... W końcu jednak się udało, choć sam wygląd końcówki wcale nie wskazywał, że to będzie takie proste... nie ma jak dobry kamuflaż.

A z drugiej strony to nawet da się w pojedynkę wyjąć motor z auta... Wszystko kwestią narzędzi

> Według mnie ta czarna puszka to element wykonawczy do imobilajzera.

> Wiwm bo to kiedyś spaliłem w swoim starym x17DTL.

> Pewnie u dawcy też się spieprzył i go zdjął. Przełuż ze swojego

> starego. Puszka trzyma się na obejmie zakładanej na

> elektrozawór. Gorzej jezeli w Twoim starym są urwane łby śrub.

> Wtedy tylko rozwiercenie, ale co ja Cię będę uczył ....

> Pozdrawiam.

Napisano

Jak ma się odpowiednią motywacę i to ruski czołg na plecy w pojedynkę położysz.

Widzę że kolega mocno pokochał swoją asterkę, bo reanimuje ją dość gruntownie. ok.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Po prostu doszedłem do wniosku, że zamiast kupować kolejnego grata za 3kzł to te same pieniądze mogę wsadzić w nieboszczyka i odpukać pojeździć nim jeszcze trochę. Zwłaszcza, że robocizna mnie nie kosztuje, choć wcale mechanikiem nie jestem... Takie tam zamiłowanie z dzieciństwa...

A tak w ogóle wracając do przyczyn mojej walki z silnikiem, to widzę, że warto jednak dbać w dtl'ach o przewody olejowe. Nowy motor mam zdjęty razem z chłodnicą oleju i jeden z przewodów oczywiście zrobił to co lubi najbardziej - rozszczelnił się. Co ciekawsze, to nie jest wcale przetarty jak to się wcześniej u mnie stało, tylko przerdzewiał na stalowym odcinku... Dobrze, że chłodnica razem z przewodami czeka już sobie po regeneracji i spawaniu smile.gif

> Jak ma się odpowiednią motywacę i to ruski czołg na plecy w pojedynkę

> położysz.

Ten czołg wyjechał dołem razem z sankami smile.gif Nie chciało mi się maski odkręcać smile.gif

> Widzę że kolega mocno pokochał swoją asterkę, bo reanimuje ją dość

> gruntownie.

> Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...
Napisano

a macie sam schemat podlaczenia silnika, wszystkie kabelki. pozdrawiam

Napisano

> a macie sam schemat podlaczenia silnika, wszystkie kabelki.

A o jakich kabelkach można pisać, są trzy:

1. świece żarowe

2. elektrozawór stop (lub trzy kabelki od immo)

3. elektrozawór zimnego rozruchu (czy coś takiego)

i wsio.

Pozdrawiam

Napisano

> A o jakich kabelkach można pisać, są trzy:

> 1. świece żarowe

> 2. elektrozawór stop (lub trzy kabelki od immo)

> 3. elektrozawór zimnego rozruchu (czy coś takiego)

> i wsio.

> Pozdrawiam

Moim zdaniem jeszcze został rozrusznik, altrnator, czujnik temp,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.