Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Różne wysokości filtrów powietrza do 1.9 TDI. O co chodzi?

Featured Replies

Napisano

Muszę kupić filtr powietrza (silnikowy), mam wybranych dwóch producentów (Mann lub Knecht) i problem mam taki, że na stronach z częściami do aut filtry tych producentów występują w 2 różnych wysokościach - 70 mm i 75 mm jako dedykowanych do mojego silnika. O co chodzi i który wybrać, żeby było ok? Wyższe filtry są średnio prawie 2x droższe ale to nie problem, tylko nie chcę brać coś co może nie pasować, choć nigdzie nie ma wzmianki, ze to do jakiś wyjątkowo innych obudów. Czemu jest taka różnica? 

Aktualnie siedzi zwykły filtron 70mm, lecz nie chcę tej firmy bo szybko parcieje.

Napisano

Skoro masz wsadzony 70 to kup taki sam innego producenta , nad czym tu się rozwodzić. ?

Napisano
  • Autor
43 minuty temu, damianX napisał:

Skoro masz wsadzony 70 to kup taki sam innego producenta , nad czym tu się rozwodzić. ?

Mogę chyba wsadzić obie wersje. Pytam tylko po co jest ta różnica wysokości

Napisano

Mogę chyba wsadzić obie wersje. Pytam tylko po co jest ta różnica wysokości

Strzelam, że pewnie brało cm2 powierzchni bo mało powietrza było w wersji mocniejszej i inżyniery zrobili 2gi rozmiar.
Napisano
  • Autor
2 minuty temu, amciek napisał:

Strzelam, że pewnie brało cm2 powierzchni bo mało powietrza było w wersji mocniejszej i inżyniery zrobili 2gi rozmiar.

do zwykłego 105 KM właśnie dają obie wersje. Czy ta wyższa bardziej tłumi przepływ, ale daje lepsżą ochronę? Ma to znaczenie dla podstawowej mocy TDI?

Napisano
5 godzin temu, Twister74 napisał:

O co chodzi i który wybrać, żeby było ok?

Chodzi o to że jest albo wersja 'zwykła' , albo z prefiltrem czyli naklejoną włókniną poliestrową. Ma to za zadanie zatrzymywać większe kawałki np. liście i inne takie,  żeby właściwy filtr papierowy wolniej się zapychał. Dlatego jeżeli nie jeździsz w bardzo niesprzyjających warunkach i przy wymianie nie wybierasz z obudowy filtra garściami to kup zwykły, skuteczność filtrowania jest taka sama. I nie Filtron nie 'parcieje' szybciej niż inne ;l

Napisano

Ten grubszy to filtr do eksploatacji w zimnym klimacie i zbudowany jest jak w poście powyżej. Fabrycznie TDI w Polsce mają zakładany zwykły.

Napisano

VW faktycznie określa to jako filtr dla 'zimnych klimatów' bo w takich warunkach ma ta włóknina teoretycznie służyć zatrzymywaniu śniegu, żeby papier nie chłonął wody. W jakichś tam modelach VW/Audi były nawet osobne wkładki w obudowach filtrów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.