Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wam wchodzą biegi???

Featured Replies

Napisano

Witam. Ostatnio trochę mam problemy ze wrzucaniem biegów. Często ten problem był poruszany na forum i zalecało sie wymianę sworznia, regulacje skrzyni, wymiana oleju. Ja to wszystko zrobiłem i mam wrażenie że chodziło wcześniej mi lepiej, tylko 5 bieg nie wskakiwał czasami. Wymieniłem całą cześć która osłania sworzeń-ten wybierak, bo stary był zaśniedziały i widać zużyty. O co chodzi? Mam pytanie jak wam wchodzą biegi, przy jakich prędkościach wrzucacie je do redukcji. Np: jedynkę mogę tylko wrzucić gdy samochód stoi, wsteczny czasami musze dwa razy wcisnąć sprzęgło (co jest?), żeby z trójki wrzucić dwójkę to muszę zwolnić do 20/30km/h i nie zawsze pomaga ??, z piątki na czwórkę muszę zwolnić do 60/70km/h. I to są moje problemy bo ciężko się auto prowadzi? a wiem ze chyba tak nie powinno być? Wcześniej wchodziło wszystko lepiej prócz tej piątki. Krótko mówiąc biegi rosnąco wchodzą dobrze, ale malejąco wrzucać je to już gorzej? Może coś trzeba doregulować? Nie mam pojęcia, poradźcie, i mówicie jak to jest u was. Pozdrawiam.

Napisano

ja mam problemy z 1 i 2, ale mam luz na tych wybierakach czy jak to tam sie nazywa, zwłaszcza mnie to denerwuje jak redukuje na 2 bieg z wyższego, poproś kogoś niech porusza ci lewarkiem zmiany biegów, a ty spójrz czy tesh nie ma tam luzów, bo moze ci synchronizacja siada, ale wątpie zeby wsteczny bieg był synchronizowany (skrzyni od astry jeszcze nie rozbierałem), i wątpliwe zeby wszystkie naraz ci siadły.

Napisano
  • Autor

> ja mam problemy z 1 i 2, ale mam luz na tych wybierakach czy jak to

> tam sie nazywa, zwłaszcza mnie to denerwuje jak redukuje na 2

> bieg z wyższego, poproś kogoś niech porusza ci lewarkiem zmiany

> biegów, a ty spójrz czy tesh nie ma tam luzów, bo moze ci

> synchronizacja siada, ale wątpie zeby wsteczny bieg był

> synchronizowany (skrzyni od astry jeszcze nie rozbierałem), i

> wątpliwe zeby wszystkie naraz ci siadły.

No zobaczymy. Jestem ciekaw jak u innych wygląda problem ze skrzynią, czy w ogóle taki jest. Postaram sie o wymianę tych częsci, lub regulacje, wcześniej było lepiej więc jest do na prawy.

Napisano

Hmmm u mnie z 1 na 2 tez ciezko wchodzi i np: z 2 na 1 tez prawie musze sie zatrzymać a tak pozatym to ok. Jak mi sie rozgrzeje to potem jest ok. Ja to olewam. Dziwi mnie tylko to, że z 5 na 4 nie mozesz wrzucić confused.gif co to moze być ??

Napisano

no mnie tesh to dziwi, ze z 5 na 4 jest problem, dlatego podejrzewam synchronizacje 4 biegu (ale nie wiem jak nie wchodzi czy tylko zgrzyta, czy wogóle nie można jej zapodać) bo tylko przy pewnej predkosci moze ja wsadzic jak pamietam, jak wiesz na czym polega zasada działania synchronizacji to wiesz tesh co mam na myśli....ale to tylko podejrzenia......

Napisano
  • Autor

> no mnie tesh to dziwi, ze z 5 na 4 jest problem, dlatego podejrzewam

> synchronizacje 4 biegu (ale nie wiem jak nie wchodzi czy tylko

> zgrzyta, czy wogóle nie można jej zapodać) bo tylko przy pewnej

> predkosci moze ja wsadzic jak pamietam, jak wiesz na czym polega

> zasada działania synchronizacji to wiesz tesh co mam na

> myśli....ale to tylko podejrzenia......

4 bieg nie chce w ogóle wejść gdy wrzucam go z piątego przy prędkosci powyzej 80km (czasmi się uda), zawsze wchodzi przy prędkosciach 60/70 hmmm. Ale dwójeczka to mnie wnerwia, mam jej dość, nie wchodzi z 3 - dziś jak jechałęm to wchodziła jak chciała nawet gdy zwolniłem do 30km/h . Niebawem się wybiore do mechaniora... (ps. wsteczny też troche ma swoje alomalnie ale idzie z nim życ)

Napisano

mnie ciezko wchodzi 1 i 2. wymiana oleju niewiele pomogla, zeby nie powiedziec nic. poza tym ciezko mi chodzi drazek zmiany biegow. popsikalem wszytskie przelotki gdzie idzie drazek. pomoglo ale na pol dnia. potem znow to samo. a teraz mimo psikania wd-40 to juz nic nie daje :/

Napisano

A może warto zwrócić uwagę na poduszki pod skrzynią i silnikiem. Może się kończą?U mnie wsteczny czasami zgrzyta i ciężko wchodzą na wysokich obrotach.

Pozdrawiam.

Napisano

A ja tam jestem zadowolony.... Nie mam problemów z wrzucaniem czy wyskakiwaniem biegów... Lewarek chodzi dość gładko... Jedyne co mnie czasem irytuje to drgania lewarka podczas ruszania... ale żebym z tego powodu jakoś cierpiał to nie grinser006.gif

Napisano

> A ja tam jestem zadowolony.... Nie mam problemów z wrzucaniem czy

> wyskakiwaniem biegów... Lewarek chodzi dość gładko... Jedyne co

> mnie czasem irytuje to drgania lewarka podczas ruszania... ale

> żebym z tego powodu jakoś cierpiał to nie

Ale doradziłeś. rotfl.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

No! doradził jak nie wiem :> !!

Napisano

> Witam. Ostatnio trochę mam problemy ze wrzucaniem biegów. Często ten

> problem był poruszany na forum i zalecało sie wymianę sworznia,

> regulacje skrzyni, wymiana oleju. Ja to wszystko zrobiłem i mam

> wrażenie że chodziło wcześniej mi lepiej, tylko 5 bieg nie

> wskakiwał czasami. Wymieniłem całą cześć która osłania

> sworzeń-ten wybierak, bo stary był zaśniedziały i widać zużyty.

> O co chodzi? Mam pytanie jak wam wchodzą biegi, przy jakich

> prędkościach wrzucacie je do redukcji. Np: jedynkę mogę tylko

> wrzucić gdy samochód stoi, wsteczny czasami musze dwa razy

> wcisnąć sprzęgło (co jest?), żeby z trójki wrzucić dwójkę to

> muszę zwolnić do 20/30km/h i nie zawsze pomaga ??, z piątki na

> czwórkę muszę zwolnić do 60/70km/h. I to są moje problemy bo

> ciężko się auto prowadzi? a wiem ze chyba tak nie powinno być?

> Wcześniej wchodziło wszystko lepiej prócz tej piątki. Krótko

> mówiąc biegi rosnąco wchodzą dobrze, ale malejąco wrzucać je to

> już gorzej? Może coś trzeba doregulować? Nie mam pojęcia,

> poradźcie, i mówicie jak to jest u was. Pozdrawiam.

cześć jak jest zimna troche skrzypnie przy wrzucaniu z 1 na 2 reszta idealnie przy 120 na budziku redukuje z 5 na 4 i klasa nic go nie boli a wiem że kończy mi się łożysko to i tak nieżle prawda yay.gif

Napisano

> No! doradził jak nie wiem :> !!

A czego się spodziewałeś??? Zadałeś pytanie "jak wam wchodzą biegi" to i odpowiedziałem że u mnie malinka i w zasadzie nie mam problemów wpysk.gif (że już o: "i mówicie jak to jest u was" nie wspomnę)...

Jak się nie podoba to inaczej formuować posta (np z dopiskiem: "niech się wypowiadają tylko ci co mają usterki")... a tak... nie rozumiem aluzji niewiem.gifscrewy.gif

PS. drapak1 - swoją wypowiedzią wniosłeś do tematu wielokrotnie mniej niż ja więc lepiej shhh.gif

Napisano

u mnie podobnie do wszystkich. 1 wchodzi dorze tylko z postoju 2 rtaczej bez problemow. Faktycznie wszystkie biegi kiedy probowac je wrzucic przy wiekszych predkosciach niz dla nich przeznaczone. Z jednej strony to dobrze bo jak cos żle zredukuje to sie nie obudze z 5k obrotow.

Napisano

witam

mialem ten sam problem , tzn dwojka lekko haczyla przy zmianie z 3 , wymienialem rozrzad i poskarzylem sie tym problemmem w serwisie. wiec wymienili widelki oraz sworzen dodoalem jeszcze olej i powiem krotko rewelacje

skrzynia jak nie od opla

yay.gifyay.gifyay.gifbow.gifsleeping_2.gif

Napisano

U mnie odkąd wymieniłem sławny sworzeń biegi wchodzą bardzo dobrze. Jeśli chodzi o jedynkę to wrzucam ją tylko gdy auto stoi, a wsteczny gdy nie chce wejść to wystarczy nacisnąć i puścić pedał sprzęgła i już.

Pozdrawiam

Napisano

> wsteczny gdy nie chce wejść to wystarczy nacisnąć i puścić pedał

> sprzęgła i już.

Chyba zapomniałeś o jednym "nacisnąć" bo po puszczeniu sprzęgła to raczej ciężko wchodzi grinser006.gif

Napisano

> Chyba zapomniałeś o jednym "nacisnąć" bo po puszczeniu sprzęgła to

> raczej ciężko wchodzi

Zgadza się zlosnik.gif

Napisano

Wsteczny czasami nie wchodzi,podobnie jak koledzy wczesniej pisali,musze puscic i znowu wcisnac sprzeglo.Zredukowac na III bieg przy predkosciach powyzej 100 trudno.Poprostu ciezko wchodzi lub zgrzytnie(tutaj podejrzewam synchronizator) frown.gif.No i wiadomo ze I moge wbic tylko jak autko stoi w miejscu,lub ledwo sie buja.Pozatym odpukac i nie zapeszac maselko wink.gif

Napisano

ja dodatkowo przy wymianie tych cudownych sworzni dogołem widełki do siebie, tak aby kostka wchodziła w nie sztywno i jest ok!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.