Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i stało się

Featured Replies

Napisano

Stilon wku*wił mnie na maksa.

Zawsze chwaliłem się, że jeszcze mnie nie zawiódł, aż do wczoraj.

Wcześniej zauważyłem, że ubywa mnie trochę płynu do chłodnicy. Pomyślałem, ze może wyparował. Ale po wyjeździe do Wawy okazałao się, ze ubyło go dość sporawo - dolałem ponad 0,5 litra. No to uderzam do serwisu, a oni od razu "pewnie chłodnica rozszczelniła się. Podnosimy samochód - a jakże - zacieki na chłodnicy, czyli do wymiany. No to zamówili chłodnicę i czekamy. Wczoraj jadę sobie po mieście (ja wiem, jechałem przez jakieś 10 min.) patrzę na wskaźnik temperatury, a ten już wyszedł poza czerwone pole - poprostu leży na prawym boku. Odrazu zjazd na pobocze, awaryjne, otwieram maskę i chłodżę. Myślę sobie, nie ma rady trza na lawetę i do serwisu. Dzwonię na FiatAsistance. Paniusia zaczęła mówić coś w stylu, "a może ..." Opowiedziałem jej "może i rzeczywiście jest to tylko zwalenie czujnika, ale nie chcę o tym przekonywać się empirycznie, bo jak nie, to mi za 2 km stanie i silnik do wymiany". No to przyjęła zgłoszenie i przysłała holownika. Dalej podróż holownikiem do ASO. Na szczęście chłodnica już przyszła. Wymiana chłodnicy, sprawdzenie examinerem wentylatora, dolanie płynu, odpowietrzenie układu i przekazanie kluczyków z powrotem właścicielowi (w tym czasie jeździłem awaryjnym cintkiem). Dobrze, ze klient do którego jechałem jest wyrozumiały i nie marudził, że spóźniłem się dwie godziny, no i dobrze, że nie jechałem na żadną rozprawę do sądu. Uff. Ale mnie wczoraj nosiło. POniekąd czuje się współautorem tego zajścia, bo jakbym wcześniej oprócz dolewania podjechał do ASO, toby już dawno wymienili by chłodnicę. A co do załapania temperatury, to mechanior powiedział, że najprawdopodbniej silnik nałykał się powietrza, utworzył się bąbel w instalacji i pompa mieliła powietrze.

Przestroga dla kolegów ujeżdżających 1.4. Ponoć nie jest to przypadek odosbniony. Jak powiedział kierownik serwisu, to i tak dobrze, ze wytrzymała 34 tys. km. POnoć jednemu gościowi po 2 tys. km wymieniali. Rozszczelnienia nie są jakieś duże, żeby lało się ciurkiem, ale powstają. Pilnujcie poziomu płynu chłodzącego w zbiorniczku.

Napisano

Dobrze wiedzieć ok.gif. Swoją drogą jest to mój pierwszy

samochód, w którym poziom płynu do chłodzenia, przez

2 lata uzytkowania nie zszedł chyba nawet o 1 mm, co tez moze byc niepokojace. tongue.gif

Napisano

Jak byłem ze swoim na przeglądzie po pierwszych 20 kkm to widziałem jeszce w świętej pamięci ASO Eurocar stilo 1.2, któremu rozszczeliniła się chłodnica po zaledwie 800 km... Czyli nie ma reguły.

PS Mam nadzieję, że to przegrzanie silnika nie spowoduje wymiany uszczelki pod głowicą... Oby nie icon_rolleyes.gif

I wreszcie na konice - czy ze 2 miechy temu nie spotkaliśmy się n a skrzyżowaniu IX Wieków i Kościuszki??? Bo ktoś wredy na mnie trąbnął i to był chyba SZANOWNY KOLEGA smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jak byłem ze swoim na przeglądzie po pierwszych 20 kkm to widziałem

> jeszce w świętej pamięci ASO Eurocar stilo 1.2, któremu

> rozszczeliniła się chłodnica po zaledwie 800 km... Czyli nie ma

> reguły.

Czyli 1.2 też to miewają.

> PS Mam nadzieję, że to przegrzanie silnika nie spowoduje wymiany

> uszczelki pod głowicą... Oby nie

E-e-e, przegrzanie było chwilowe. Jechałem może 10 min. (z okolic Barwinka ujechałem za Praktiker zachaczajac o ul. Kościuszki) Owszem żar było czuć od silnika, ale bez przesady - grunt to refleks i spogladanie co jakiś czas na wskaźniki

> I wreszcie na konice - czy ze 2 miechy temu nie spotkaliśmy się n a

> skrzyżowaniu IX Wieków i Kościuszki???

Zważywszy, że przez to skrzyżowanie przejężdżam co najmniej raz dziennie (wszak kancelarie mama na Kościuszki) to jest wysoce prawdopodobne.

> Bo ktoś wredy na mnie

To "wredy" oznacza "wtedy" czy może tez "wredny" zlosnik.gif

> trąbnął i to był chyba SZANOWNY KOLEGA

Jeżeli to było czerwone 3D zklubowymi rameczkami, to napewno byłem ja (bo żone o to bym nie posądzał). Tak oznakowany po Kielcach jeździ tylko mój.

Napisano
  • Autor

> Dobrze wiedzieć . Swoją drogą jest to mój pierwszy

> samochód, w którym poziom płynu do chłodzenia, przez

> 2 lata uzytkowania nie zszedł chyba nawet o 1 mm, co tez moze byc

> niepokojace.

No z tym "nawet o 1 mm" to raczej niemozliwe (przecież nie mierzyłeś tego z miarką) ale z drugiej strony jeżeli wentylator załącza się (jak to teraz u mnie sprawdzili) przy 95 stopniach, to dlaczego miałoby ubywać.

Napisano
  • Autor

> Koledze po przebiegu kilkunastu kkm wymieniali bo ciekła (1,4, 2004)

Zawsze to jest pocieszające, że ktoś gorzej wpadł.

Napisano

U mnie dolewałem już paraflu 2 razy a wycieków nie ma i strzałka temperatury nie wychodzi poza połowę wink.gif

Napisano

> Czyli 1.2 też to miewają.

> E-e-e, przegrzanie było chwilowe. Jechałem może 10 min. (z okolic

To spoko

> Zważywszy, że przez to skrzyżowanie przejężdżam co najmniej raz

> dziennie (wszak kancelarie mama na Kościuszki) to jest wysoce

> prawdopodobne.

No to na 100% był kolega;). Poczatkowo myslałem, że innym stilonem kolega powozi...

> To "wredy" oznacza "wtedy" czy może tez "wredny"

oczywiście że oznacza wtedy

Napisano
  • Autor

> U mnie dolewałem już paraflu 2 razy a wycieków nie ma i strzałka

> temperatury nie wychodzi poza połowę

No to masz szczęście. Ja takiego nie miałem wink.gif

Napisano
  • Autor

> No to na 100% był kolega;). Poczatkowo myslałem, że innym stilonem

> kolega powozi...

E, no przeca specjalnie wybrałem kolor, którego nie jest dużo w Kielcach (na razie naliczyłem jeszcze dwa). A o którym myśłałeś, ze to mój?

> oczywiście że oznacza wtedy

Uff, ulżyło mi wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.