Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG II gen, silnik z wtryskiem i ssanie

Featured Replies

Napisano

Pytanie do fachowcow z wiedza teoretyczna. Mamy samochod z silnikiem z wtryskiem sterowanym kompem, a do tego instalke gazowa II generacja.

W samochodzie takim, przy zasilaniu paliwem, w fazie zwanej ssaniem, komputer chodzi przy otwartej petli, bez udzialu sondy lambda oraz ze zwiekszonym czasem wtrysku i silniczek krokowy dopozapodaje wiecej powietrza (jesli cos pominalem, to prosze uzupelnic), a wiec wzrost spalania kilkukrotny nie jest niczym szczegolnym w tej fazie.

Ale co przy zasilaniu gazowym? LPG podawane jest do kolektora dolotowego i dalej jako mieszanka z powietrzem przez zawory dolotowe do komor cylindrow - jak dla mnie czas wtrysku w tym momencie nie ma znaczenia, gdyz sa odciete. Nie wiem natomiast jak z sonda - czy komp instalki II generacji (przykladowo Elpigaz) pobiera sygnal z lambdy z ECU auta, czy bezposrednio z sondy?

Jesli to drugie, to przy ssaniu wtedy tez nie pracuje w petli otwartej. Pozostaje wiec tylko silniczek krokowy, chlodniejsze powietrze (nieogrzane przez goracy dolot) i szybko grzejacy sie parownik.

Jak w takim razie wyglada ilosc gazu podawanego w fazie ssania i jak to sie przeklada na subiektywnie odczuwana "moc" oraz spalanie?

Napisano

> Jak w takim razie wyglada ilosc gazu podawanego w fazie ssania i jak

> to sie przeklada na subiektywnie odczuwana "moc" oraz spalanie?

Trzeba się zastanowić najpierw po co jest ssanie w samochodach z silnikami na benzyne? :-)

W niskich temperaturach, gdzie cały silnik i kolektor dolotowy jest zimny, trudniej tworzy się mieszanka paliwowo-powietrzna a część benzyny skrapla się na zimnych ściankach kolektora, dlatego należy podać więcej benzynki.

W przypadku gazu nie ma takich problemów, bo gaz podawany jest w fazie lotnej (skrapla się chyba poniżej -30*C) i dobrze miesza się z powietrzem, nie skrapla się na zimnych sciankach kolektora. :-)

Napisano
  • Autor

> Trzeba się zastanowić najpierw po co jest ssanie w samochodach z

> silnikami na benzyne? :-)

> W niskich temperaturach, gdzie cały silnik i kolektor dolotowy jest

> zimny, trudniej tworzy się mieszanka paliwowo-powietrzna a część

> benzyny skrapla się na zimnych ściankach kolektora, dlatego

> należy podać więcej benzynki.

> W przypadku gazu nie ma takich problemów, bo gaz podawany jest w

> fazie lotnej (skrapla się chyba poniżej -30*C) i dobrze miesza

> się z powietrzem, nie skrapla się na zimnych sciankach

> kolektora. :-)

Zdaje sie powyzej 5 stopni, ale nie w tym rzecz. Pytanie nie jest po co jest ssanie, ale jak faza ssania wplywa (technicznie i objawowo) na jazde na LPG.

Napisano

> Zdaje sie powyzej 5 stopni, ale nie w tym rzecz. Pytanie nie jest po

> co jest ssanie, ale jak faza ssania wplywa (technicznie i

> objawowo) na jazde na LPG.

U mnie panie to pare kucy więcej normalnie wink.gif

Jak się zgrzeje to zadyszkę łapie frown.gif

Komp lpg (podobnie jak ECU) też ma coś jak ssanie, tzn zanim sonda się nagrzeje, ustawia krokowca na zaprogramowanym poziomie.

Pozdr

Napisano

U mnie nie ma żadnego wpływu ssania, bo w mojej fabii z wtryskiem paliwa nie ma czegoś takiego jak ssanie. :-)

Mam 4 wtryskiwacze i one podają paliwo w zależności od wartości czujników, z moich obserwacji wynika, że juz po kilku minutach od uruchomienia silnika mieszanka jest stechiometryczna. Na gazie to nie ma żadnego znaczenia, bo wtryski są odcięte, ale u mnie jest przez 2-3km mieszanka bogata (membrany są sztywne).

Napisano

> Zdaje sie powyzej 5 stopni, ale nie w tym rzecz. Pytanie nie jest po

> co jest ssanie, ale jak faza ssania wplywa (technicznie i

> objawowo) na jazde na LPG.

na ssaniu będzie miał wyższe obroty bo silniczek krokowy otworzy więcej i tyle. Jeżeli sonda jest bez grzałki to trzeba w kompku ustawic aby przez jakiś czas ustawienie attuatora było nieczułe na sygnał z sondy.

Napisano
  • Autor

No to ja wam powiem jak to u mnie wyglada (konfiguracja jak wyzej, a auto, to Nubira 2.0). Przy obecnych warunkach pogodowych wskaznik temperatury osiaga swoja temperature robocza (na oko - bo wskaznik) gdzies po okolo 2km, ale Nuba idzie jak zloto (ciagnie juz od 1.5krpm i az do samej gory) przez jeszcze co najmniej 4-6km, a i pozniej nie jest najgorzej.

Gorzej, jak juz sie porzadnie nagrzeje, ale trudno mi powiedziec po ilu km - najlepiej to widac po krotkim (.5-1h) postoju. Wtedy juz jest roznie, czasem lapie od najnizszych obrotow moment (ponizej 2krpm), a czasem jakby zmulona jest i zaczyna ciagnac powyzej 3.5krpm. Zdarza sie tez wariant posredni - gdzies od 2.5krpm - zupelnie jak jakas turbodziura. Po prostu roznie, kwadratowo przez podluznie.

Tak poza tym i gazownik, i mechanik twierdza, ze sonda jest ok i wszystko gra i buczy - objawow nie zauwazyli, nie strzela, nie szarpie, nie przerywa, lewego powietrza nie lapie. Aha.. i w miescie pali 13.5/100 LPG przy dosc spokojnej nodze (i tak od roku, wczesniej norma dla niej byla 12).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.