Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Chwilowy brak mocy po postoju na PB

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Moja A[G] coś świruje od dłuższego czasu, po dłuższym postoju gdy odpalam auto silnik dziwnie pracuje, gdy ruszam przez chwilę auto nie reaguje na wciśnięcie pedału gazu - brak mocy, po chwili moc wraca i wchodzi na obroty bez problemu.

Gdy auto odpalę i zostawię na jałowym biegu to po chwili wyrzuca błąd 0130

Na LPG wszystko jest ok.

Co zrobiłem:

- podmieniłem przepływomierz, jest jakby lepiej, 

- podmieniłem regulator ciśnienia paliwa przy pompie, nic to nie dało, jest tak samo

Zastanawiam się czy pompa paliwa już zaczyna kończyć swoje życie, i zanim nabije ciśnienie to chwilę trwa, może macie jakieś pomysły.

Teraz jedyne co mi przychodzi to kupić pompę paliwa i wymienić ?!

Napisano
1 godzinę temu, benypb napisał:

Witajcie

Moja A[G] coś świruje od dłuższego czasu, po dłuższym postoju gdy odpalam auto silnik dziwnie pracuje, gdy ruszam przez chwilę auto nie reaguje na wciśnięcie pedału gazu - brak mocy, po chwili moc wraca i wchodzi na obroty bez problemu.

Gdy auto odpalę i zostawię na jałowym biegu to po chwili wyrzuca błąd 0130

Na LPG wszystko jest ok.

Co zrobiłem:

- podmieniłem przepływomierz, jest jakby lepiej, 

- podmieniłem regulator ciśnienia paliwa przy pompie, nic to nie dało, jest tak samo

Zastanawiam się czy pompa paliwa już zaczyna kończyć swoje życie, i zanim nabije ciśnienie to chwilę trwa, może macie jakieś pomysły.

Teraz jedyne co mi przychodzi to kupić pompę paliwa i wymienić ?!

Głowy sobie uciąć nie dam, ale z tego co pamiętam to błąd 0130 z reguły oznaczał padniętą sondę lambda...

Przed wymianą sondy jeszcze z ciekawości pojeździł bym trochę z zakręconą butlą LPG.

Napisano
  • Autor

Sonda lambda odczytuje zły skład mieszanki i dlatego świeci błąd P0130 ale i to nie zawsze, kiedyś już walczyłem z tym błędem <<klik>> ale wywalało go w różnych momentach, okazało się lewe powietrze.

Dzisiaj z rana jak odpaliłem auto silnik pracował ok, moc była, ale podczas jazdy gdy z LPG przełączyłem na PB to auto zrobiło się mułowate - pedał niżej słaba reakcja, po 5 sekundach moc wraca do normy - coraz bardziej wydaje mi się że to pompa paliwa - zrobiłem test 2 razy w czasie jazdy i jest identycznie.

Po przełączeniu na LPG nie ma takiej zwiechy mocy 

Napisano
  • Autor

W piątek byłem na sprawdzeniu ciśnienia w układzie paliwowym i pompa daje tyle ile katalogowo czyli 3.8 bara.

Szukam dalej ....

Napisano

Ciśnienie paliwa sprawdzone pod obciążeniem?

Napisano
  • Autor
Dnia 25.11.2019 o 18:05, michalpiotr napisał:

Ciśnienie paliwa sprawdzone pod obciążeniem?

Tzn, w trakcie jazdy ? Sprawdzałem podczas postoju na jałowym.

Napisano

Jeśli sprawdzasz na postoju, zawsze trzeba depnąć na sekundkę do dechy. I wtedy ciśnienie nie może spadać, a w przypadku podciśnieniowego regulatora ciśnienia, nawet powinno wzrosnąć.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Więc tak, po wymianie pompy na nową, objaw zamulania minął i jest już wszystko ok, więc pompa PB była główną przyczyną problemów.

Kupiłem pompę MAGNETI MARELLI 313011300059.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.