Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

która śruba do alu a ktora do stalowek...

Featured Replies

Napisano

witam

Dostalem dwa komplety srub (a wlasciwie nakretek) od porzedniego wlasciciela, z tym że facet nie byl pewny ktore są do ktorych kół i nawet sugerowal mi że obecnie do alumfelg chyba przykrecił niewlasciwe bo zapomnial że ma drugi komplet. W kazdym razie mam dwa komplety i dylemat. Wydaje mi sie że ta sruba z kolnierzem to chyba do stalowek a kolnierz jest żeby przytrzymywać kołpak tak? Głebokosc gwintu (mimo że na zdjeciu na to nie wygląda) jest bardzo podobna.

Auto to Hyundai I30.

Sruba z kolnierzem jest na klucz 21, a ta bez na 19tkę.

sruby-alukol.jpg

Edytowane przez dwaoczka

Napisano

Moim zdaniem bez znaczenia, bo obie wyglądają na stożkowe łby (a nie sferyczne) ... chociaż ta po prawo może wygląda trochę jak podniszczona sferyczna.

Mnie się wydaje że że ta z kołnierzem 19" jest do alu, bo do alu zazwyczaj siedzi w "tunelu" felgi musisz zmieścić klucz do jej odkręcenia. Możesz zrobić łatwy test czy będziesz w stanie alu przykręcić lewą śrubą 21" .. może nawet nie zmieścisz nasadki 21" do przykręcania w otworze w alufeldze. 

... ale to takie moje dywagacje 

Napisano
  • Autor

Można dokrecic oba rodzaje kół dowolną z tych śrub, nawet w dwoch kolach było jezdzone przez lato w dwoch kolach takim mixem - 4 sruby bez kolnierza i jedna z kolnierzem. Troche dziwne by było że oba rodzaje sie nadają bo po co ktoś dokupowal drugi komplet srob jesli nie musial? Chyba że sprzedawca alumow go naciągnął - auto poleasingowe. 

Edytowane przez dwaoczka

Napisano
Godzinę temu, dwaoczka napisał:

Można dokrecic oba rodzaje kół dowolną z tych śrub, nawet w dwoch kolach było jezdzone przez lato w dwoch kolach takim mixem - 4 sruby bez kolnierza i jedna z kolnierzem. Troche dziwne by było że oba rodzaje sie nadają bo po co ktoś dokupowal drugi komplet srob jesli nie musial? Chyba że sprzedawca alumow go naciągnął - auto poleasingowe. 

niekoniecznie ...

obie śruby mogą pasować do stalówki i sądzę że tu nie będzie miało to znaczenia

... ale mozliwe że do alu pasuje tylko ta śruba 19" z kołnierzem, bo felga może mieć za małe tunele na dokręcenie śruby nasadką 21"

Napisano
  • Autor

No wlasnie latem jezdzil na alu i tu pojedyncze sruby są z kolnierzem i spokojnie sie mieszczą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.