Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebuję pomocy

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu Astra dziwnie szarpie podczas jazdy tak jakby nie dostawała odpowiedniej ilości paliwa. Dzieję się tak wtedy gdy w baku stan paliwa jest poniżej połowy baku. Pompa paliwa sprawdzona - sprawna, kod żaden nie wyskakuje podczas takich objawów, filtr paliwa wymieniony - czy ktoś wie co to może być?

Napisano

> Od jakiegoś czasu Astra dziwnie szarpie podczas jazdy tak jakby nie

> dostawała odpowiedniej ilości paliwa. Dzieję się tak wtedy gdy w

> baku stan paliwa jest poniżej połowy baku. Pompa paliwa

> sprawdzona - sprawna, kod żaden nie wyskakuje podczas takich

> objawów, filtr paliwa wymieniony - czy ktoś wie co to może być?

Jaki jest dokładnie objaw? Bo piszesz że w czasie jazdy a zatem rozumiem że nie przy ruszaniu. Szarpie przy dodawaniu gazu czy przy zdjęciu nogi z gazu? sprawdzałeś zapłon? przewody świece itd? Wskaźnikiem poziomu paliwa się nie sugeruj bo w astrach to raczej on służy do celów czysto orientacyjnych zlosnik.gif

Napisano

u mnie też szarpie wszystko wymienione świece,kable filtr paliwa ,sonda lambda .szarpie w czasie jazdy jak leko ujmę gazu na kazdym bigu musze jeszcze sprawdzić czujnik położenia wałka rozrządu ale czy to pomoże niewiem.gif

Napisano

> u mnie też szarpie wszystko wymienione świece,kable filtr paliwa

> ,sonda lambda .szarpie w czasie jazdy jak leko ujmę gazu na

> kazdym bigu musze jeszcze sprawdzić czujnik położenia wałka

> rozrządu ale czy to pomoże

Z tego co się orientuję a przeżyłem już ten problem jest czujnik który odpowiada za tzw hamowanie silnikiem czyli po prostu zdjęcie nogi z gazu w czasie jazdy na biegu. Jest to czujnik położenia przepustnicy. U mnie efekt był taki: autem szarpało w czasie jazdy obroty się zachowywały dziwnie. Kolega z kącika poradził zmierzyć opór na stykach czujnika. Wyszło 0 czyli brak oporu. Kupiłem czujnik używany za 50 zł (przepłaciłem zlosnik.gif) i po założeniu problem zniknął całkowicie.

Wcześnije wymieniłem wszystko co sie dąło i nic nie pomogło. Polecam zatem zajrzeć do czujnika również.

Napisano
  • Autor

problem pojawia się przy dodawaniu gazu, samochód przydusi się, szarpnie kilka razy i dopiero jedzie. Objaw taki jakby benzyny mu brakowało lub dostawałby za mało paliwa. Nie sugeruję się czujnikiem paliwa ale tak jest przy pełnym zbiorniku jeździ bez problemów a jak dojdzie gdzieś w okolice pół baku to się problem pojawia.

Napisano

> problem pojawia się przy dodawaniu gazu, samochód przydusi się,

> szarpnie kilka razy i dopiero jedzie. Objaw taki jakby benzyny

> mu brakowało lub dostawałby za mało paliwa. Nie sugeruję się

> czujnikiem paliwa ale tak jest przy pełnym zbiorniku jeździ bez

> problemów a jak dojdzie gdzieś w okolice pół baku to się problem

> pojawia.

a podciśnienie w baku nie pojawia się ?

Napisano

> Z tego co się orientuję a przeżyłem już ten problem jest czujnik

> który odpowiada za tzw hamowanie silnikiem czyli po prostu

> zdjęcie nogi z gazu w czasie jazdy na biegu. Jest to czujnik

> położenia przepustnicy.

Gdzie szukać tego czujnika?

Napisano

> Gdzie szukać tego czujnika?

Przy monowstrysku takie gówienko połączone z przepustnicą - taki plastikowy element, do którego wchodzi złącze z kabelkami.

Napisano
  • Autor

> a podciśnienie w baku nie pojawia się ?

raczej nie zauważyłem, ale na wszelki wypadek jeżdżę bez korka ale niestety nic to nie daje.

Napisano

cześć dzienki z wskazówke ale mam pytanko czy cały czas ci szarpało bo u mnie to jest tak raz szarpie a innym razem cały dzień jeżdzi normalnie czarna magia czy to może być tak że ten czujnik raz dobrze działa a inny razem fiksuje?

Napisano

> cześć dzienki z wskazówke ale mam pytanko czy cały czas ci szarpało

> bo u mnie to jest tak raz szarpie a innym razem cały dzień

> jeżdzi normalnie czarna magia czy to może być tak że ten czujnik

> raz dobrze działa a inny razem fiksuje?

Dokładnie tak było. Raz było ok a raz go dusiło szarpało itd. Im było cieplej tym lepiej. Potem jak zrobiłem pomiary to okazało się że na jednym ze styków czujnika raz opór był a raz nie. Mówiąc inaczej zrobiłem chyba z 20 pomiarów bo mnie to myliło. Po wymianie czujnika wszystko ustąpiło. Przez jakiś czas wcześniej komp pokazywał błąd "za niskie" lub "za wysokie napięcie" ale na czujniku podciśnienia niewiem.gif Tamtego jednak nie wymieniałem tylko czujnik położenia przepustnicy. Błędy zniknęły i autko śmiga jak nowe 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Gdzie szukać tego czujnika?

Tu macie czujnik pp. W c14nz i c16 nz w innych nie wiem ale może jest w tym samym miejscu.

post-39408-14352471194241_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.