Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

śrubki - gwinty calowe, metryczne - zna się ktoś?

Featured Replies

Napisano

mam takie dwie śrubki

muszę dobrać nowe najchętniej z główką pod imbus/torx

Już ustaliłem, że ta "grubsza" to śrubka z gwintem calowym 8-32 x 5/8 z główką typu Philips

srebrne już znalazłem, ale jeszcze szukam czarnej

gorzej jest z tą drugą - jest nieco cieńsza, gwint mniej więcej o 1 mm dłuższy widać że drobniejszy. Ktoś na forum w USA napisał że to metryczna (6 X 1.25 X 20) ale nie bardzo mi podchodzi

niestety moja suwmiarka gdzieś wyszła i nie wrócila i tak patrząc to:

średnica gwintu ok 3,5mm - 4 mm (bliżej 3,5)

długość do łebka 16 mm

sam łepek ma 8 mm średnicy

długośc gwintu - ok 5,5-6mm

M3 to to raczej nie jest. M4? są jakieś wymiary "pośrednie" między M3 a M4?

20200327_192814_Easy-Resize.com.jpg

20200327_192749_Easy-Resize.com.jpg

20200327_192637_Easy-Resize.com.jpg

Napisano
21 minut temu, Chooper napisał:

są jakieś wymiary "pośrednie" między M3 a M4?

Jakieś oświecenie

Napisano

Grzebień prawdę Ci powie. ;)

Albo podjedź do sklepu żelaznego, pomogą dobrać.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Cinek napisał:

Grzebień prawdę Ci powie. ;)

Albo podjedź do sklepu żelaznego, pomogą dobrać.

wszystko co  lepiej zaopatrzone  w okolicy jest pozamykane 😜  - epidemia.

Napisano
18 minut temu, Chooper napisał:

wszystko co  lepiej zaopatrzone  w okolicy jest pozamykane 😜  - epidemia.

Ano... Zapomniałem... Zadaj sobie ważne pytanie czy zestawu śruba+nakrętka nie można zmienić na nasz zwykły gwint. ;)

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Cinek napisał:

Ano... Zapomniałem... Zadaj sobie ważne pytanie czy zestawu śruba+nakrętka nie można zmienić na nasz zwykły gwint. ;)

niestety nie przechodzą na wylot.

Myślałem też o rozwierceniu i wstawieniu "naszych" śrubek, ale otwory są blisko krawędzi i musiałbym w deklielkach rozwiercać a tam "ciasta" mało. Tak samo w cylinderku - śruby nie idą w korpusie tylko w tulejkach. 

Co zabawne katalog podaje, że w lewy cylinderek od sprzęgła idą te grubsze śrubki calowe a w prawy od hamulca te cieńsze - jakby tego motyla noga nie mogli unormować. 

w poniedziałek będę znał dokładną cenę ile sobie zyczy za te śrubki H-D. - strzelam, ze ok 10-15 PLN/szt. Zapewne kupię teraz i zostawię tak jak jest, a jak się hurtownie pootwierają, to spróbuję dobrać coś w imbusie aby się na przyszłośc nie szarpać śrubokrętem.

brake.jpg

Harley-V-Rod-Brake-Master-Cylinder-.jpg

Edytowane przez Chooper

Napisano
8 minut temu, Chooper napisał:

niestety nie przechodzą na wylot.

Myślałem też o rozwierceniu i wstawieniu "naszych" śrubek, ale otwory są blisko krawędzi i musiałbym w deklielkach rozwiercać a tam "ciasta" mało. Tak samo w cylinderku - śruby nie idą w korpusie tylko w tulejkach. 

Co zabawne katalog podaje, że w lewy cylinderek od sprzęgła idą te grubsze śrubki calowe a w prawy od hamulca te cieńsze - jakby tego motyla noga nie mogli unormować. 

w poniedziałek będę znał dokładną cenę ile sobie zyczy za te śrubki H-D. - strzelam, ze ok 10-15 PLN/szt. Zapewne kupię teraz i zostawię tak jak jest, a jak się hurtownie pootwierają, to spróbuję dobrać coś w imbusie aby się na przyszłośc nie szarpać śrubokrętem.

brake.jpg

Harley-V-Rod-Brake-Master-Cylinder-.jpg

Albo doraźnie kup nową chińska pompkę hamulcową, zrobiłem tak w Suzuki i hamulce były jak brzytwa. :)

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Cinek napisał:

Albo doraźnie kup nową chińska pompkę hamulcową, zrobiłem tak w Suzuki i hamulce były jak brzytwa. :)

zejdzie się do wymiany 1/4 motocykla - pompki są zintegrowane z klamkami i przełacznikami - elektryka, mocowanie lusterek ;) 

Strzelam też, że węże przyłączeniowe mają inną średnicę tej śruby przelotowej, która dokręca wąż do cylinderka, strzelając też w ciemno, że ta śruba przelotowa też ma gwint calowy. 

Po za tym - chińskie pompki w H-D? :😄 tylko dlatego, że śrubki nie mozna dostać  :) - to już wolę zaopatrzyć się w gwintownik M4 i wiercic.

Napisano
9 godzin temu, Chooper napisał:

zejdzie się do wymiany 1/4 motocykla - pompki są zintegrowane z klamkami i przełacznikami - elektryka, mocowanie lusterek ;) 

Strzelam też, że węże przyłączeniowe mają inną średnicę tej śruby przelotowej, która dokręca wąż do cylinderka, strzelając też w ciemno, że ta śruba przelotowa też ma gwint calowy. 

Po za tym - chińskie pompki w H-D? :😄 tylko dlatego, że śrubki nie mozna dostać  :) - to już wolę zaopatrzyć się w gwintownik M4 i wiercic.

H-D to nie jest żadna świętość się rób jak uważasz. :ok:

Napisano
Napisano

Zwykła śruba M4 ma skok 0,7mm. To chyba za proste ;).

Z drugiej strony gwint jest walcowany, a takie nierzadko, nie dochodzą średnicą do wymiaru nominalnego, więc może to jest M4 :hmm:.

Napisano

Źle zrozumiałe autora posta, myślałem że M4 zostało sprawdzone i nie pasuje.

Faktycznie może być to M4, ale jeśli średnica zewnętrzna jest poniżej fi4mm to może być również śruba calowa 6 - 40 UNF (średnica zewnętrzna fi3,505, skok gwintu 0,635)

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, darpio napisał:
Źle zrozumiałe autora posta, myślałem że M4 zostało sprawdzone i nie pasuje.
Faktycznie może być to M4, ale jeśli średnica zewnętrzna jest poniżej fi4mm to może być również śruba calowa 6 - 40 UNF (średnica zewnętrzna fi3,505, skok gwintu 0,635)

Chyba jednak M4

Zmierzylem suwmiarką i wyszlo mi 3.8mm tyle że widać iż gwint jest delikatnie obroniony. (Sam trzonek powyżej gwintu ma równo 3.5mm.

Wygrzebałem jakieś dwie śruby M4 i jak widać skok gwintu taki sam
20200329_201455.jpg20200329_201512.jpg20200329_201725.jpg20200329_201929.jpg20200329_201959.jpg

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

te co dobrałem mają specyfikację DIN 967:

Kupić Śruba do okuć meblowych DIN 967

Edytowane przez Orochimaru
Scaliłem posty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.