Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kosiarka - druciarstwo :)

Featured Replies

Napisano

czołem

mam kosiarkę spalinową husqvarna lc48, jako że to pierwszy sprzęt, gdy kupowałem (używka) nie zwróciłem uwagi na połączenie "dyszla z kosiarką", kosiarkę zastałem złożoną, przejechałem kawałek po trawie - kosi, rozkręciłem i wpakowałem do bagażnika.
Wczoraj przykręciłem uchwyt do kosiarki w pozycje 1/1 pojechałem kosić i kurcze ruszał mi się ten uchwyt, spadał niżej itp, gdy rozkręciłem pakując do auta zobaczyłem, że te otwory 1/1 są wyrobione i tu mi to latało, ale jest to dla mnie za nisko, więc następnym razem zamontuje w otwory 2/2, gdy rozkręciłem te 3 śruby to w sumie wszystkie 6 z dwóch uchwytów było pogięte... Boje się czy jak dam 2/2 czy nie wyrobi się to jak na otworach 1/1

Czym przykręcać ten dyszel/rączke do kosiarki? 

To śruby 8mm, zamówić jakieś utwardzone? Nie ma jakiegoś motylka jak w siodełku od rowera?
zieleniak jestem, to moja pierwsza kosiarka... kupiłem używkę za 8 stówek;) i chyba przegrałem życie;) hehe.

IMG_7621.jpg

IMG_7622.jpg

uchwyt u mnie 3 sruby.png

Edytowane przez 62545tomasz

Napisano
12 godzin temu, 62545tomasz napisał:

kupiłem używkę za 8 stówek;)

No to nieźle przepłaciłeś.

Za słabo oglądałeś przy zakupie, bo mozna to było dostrzec.

Najmniej inwazyjnie, to bedzie dać podkładki z jednej i drugiej strony i porządnie dokręcić

Napisano
  • Autor

pierwsza kosiarka;), każdy mówił jak masz kupić nową w markecie za 1200, kup używaną husqvarnę;)

zamówiłem takie motylki na alledrogo

https://allegro.pl/oferta/motylek-nakretka-sruba-raczki-uchwytu-kosiarki-m8-8131073115

i chyba powinno być ok

a i ten luz to chyba prawidłowy jest by amortyzowało;)? nie przenosiło nierówności na dyszel? ten luz to taki amortyzator może hehe

Napisano
29 minut temu, 62545tomasz napisał:

luz to chyba prawidłowy jest by amortyzowało;)? nie przenosiło nierówności na dyszel? ten luz to taki amortyzator może hehe

Tak, jakbyś skręcił na sztywno to choroby pilarza dorobiłbyś się w dzień 😁

Napisano

Ja bym nawiercił dodatkowe otwory w obu częściach.

obraz.png.bbbda07ed7d1fc399586c10fef9670c9.png

Napisano
  • Autor

poczekam na te motylki i ruszę na działkę, 1110m2 przede mną zobaczę jak pójdzie.

Napisano
14 godzin temu, 62545tomasz napisał:

pierwsza kosiarka;), każdy mówił jak masz kupić nową w markecie za 1200, kup używaną husqvarnę;)

a kto każe kupować w markecie? za 800 zł masz najtańszą NOWĄ Stigę. za 1200 to juz porządniejszy model. i posłuży przez długie lata, a tak to kupiłeś wysłużony sprzęt, w który niebawem dołożysz tą różnicę w cenie- bo patrząc na te wyrobione otwory, można przypuszczać, że sporo już przeszła

od siebie dodam, że teściowa ma działkę rolną 2500m, na której rośnie trawa i badyle. 5 lat temu kupiła najtańszą AL-KO za chyba 600zł z silnikiem briggs-a i chodzi to jak szalone, a do tej pory nawet olej był nie zmieniany.  tym roku nóż bedzie trzeba wymienić, bo jest tam kupę kamieni i zrobiły swoje

Napisano
  • Autor

nie kopcie mnie już;)

zielone w temacie byłem;)
kupione, silnik chodzi jak pszczółka, nie jest zniszczona, nawet od spodu wygląda jak "nówka".

Następną już wiem, że kupię coś z wyrzutem bocznym bo mi tu tego brakuje.

Ma założony nóż do mulczowania i wkładkę bioclip.

Ma tylny wyrzut, działa on tak, że wyciągam tylko wkładkę i trawa sama wyleci przez klapę gdzie ma być kosz? Bo kosza nie mam;), normalnego noża też hehe - widzę, rzeczywiście interes życia zrobiłem;), ale poważnie chodzi jak pszczółka, zapoluję gdzieś na kosz..., albo kupię nowy i po sprawie...
Myślę czy nie kupić by czegoś taniego tylko z wyrzutem bocznym lub/i koszem. Co możecie polecić? 

Napisano
15 godzin temu, Guzon87 napisał:

Tak, jakbyś skręcił na sztywno to choroby pilarza dorobiłbyś się w dzień 😁

Ale kosiarka nie powinna drgać 

Jeśli drgania są odczuwalne to zalecam wyważenie noża lub jeśli to nie pomoże sprawdzenie wału 

Różne "kwiatki" w życiu widziałem 

Napisano
  • Autor

chodzi idealnie, wyważona idealnie, pracuje cicho o dziwo, równo, nic ją nie telepie, ogólnie zero zużycia od spodu na obudowie itp, podobno nieużywana za bardzo bo ziomek od razu po zakupie złamał kosz...kupiłem od znajomego, znajomego;), który dostał od teścia bo kosz kosztował połowę kosiarki;)

Napisano
9 godzin temu, 4tyelement napisał:

Ale kosiarka nie powinna drgać 

Jeśli drgania są odczuwalne to zalecam wyważenie noża lub jeśli to nie pomoże sprawdzenie wału 

Różne "kwiatki" w życiu widziałem 

Tak, ale pałąk/dyszel jest dość luźno przymocowany do samej obudowy. Dla amortyzacji z podłożem oraz zniwelowania lekkich, ale jednak drgań. Jak jest koło pół hektara do wykoszenia - to potem czuć 👍 

Piszę o tym, ponieważ ojciec w starej kosiarce  na szybko zdrutowal pałąk do jakichś otworów technicznych (zastrzałami z kątowników) to kurczę na postoju nie dało się tego trzymać. Mimo nowego wówczas noża... Po naprawie "jak powinno być" jak ręką odjął 😇

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.