Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zatrzymywanie na autostradzie

Featured Replies

Napisano

Czytając ten wątek przypomniałem sobie o pytaniu, które kiedyś miałem zadać i zapomniałem...

Załóżmy, że jadę autostradą i zatrzymuje mnie policja stojąca na pasie awaryjnym... I teraz pytanie:

Mam obowiązek się zatrzymać czy mogę kontynuować jazdę do najbliższego zjazdu??

I dalej ciągnąc temat, czy zgodne z przepisami jest zatrzymywanie się przez policjantów na autostradzie i zatrzymywanie jadących nią samochodów...

Napisano

> Mam obowiązek się zatrzymać czy mogę kontynuować jazdę do najbliższego zjazdu??

Masz obowiązek, bo rozkazy policjanta to rzecz święta. grinser006.gif

> I dalej ciągnąc temat, czy zgodne z przepisami jest zatrzymywanie się przez policjantów na autostradzie i zatrzymywanie jadących nią samochodów...

Wewnętrzne procedury zalecają zatrzymywanie w miejscu bezpiecznym, ale jak jesteś ścigany listem gończym to i na przejeździe kolejowym w tunelu na autostradzie Cię mogą zhaltować. zlosnik.gif

Napisano

> Zatrzymać się na pasie awaryjnym i przyjąć pokorną postawę

bo jak nie to pan policjant da mandacik za zatrzymywanie pojazdu na autostradzie.

Napisano

Zatrzymac sie na pasie awaryjnym ,wlaczyc swiatla awaryjne ,polozyc lapki na kierownicy i czekac na pana policial.gifi jego dalsze polecenia waytogo.gif30.GIF

Napisano

> Czytając ten wątek przypomniałem sobie o pytaniu, które kiedyś miałem

> zadać i zapomniałem...

> Załóżmy, że jadę autostradą i zatrzymuje mnie policja stojąca na

> pasie awaryjnym...

Za 130 km/h (oczywiście poza zakazami ) policja na autostradzie nie zatrzymuje zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Za 130 km/h (oczywiście poza zakazami ) policja na autostradzie nie

> zatrzymuje

Ubawiłem się do łez... Zwłaszcze "gdzieś w lubelskim" macie autostrad pod dostatkiem więc jesteś na bieżąco...

Napisano
  • Autor

Wszystko jest postawione na głowie?? Np. w Niemczech policja nie może zatrzymać auta na autostradzie... Musi go podprowadzić pod najbliższy z niej zjazd i tam można się dopiero zatrzymać...

U nas policji wolno wszystko i wszędzie... Pozostałość po starym układzie??

Napisano

> Wszystko jest postawione na głowie?? Np. w Niemczech policja nie może

zatrzymać auta na autostradzie... Musi go podprowadzić pod najbliższy z niej zjazd i tam można się dopiero zatrzymać...

> U nas policji wolno wszystko i wszędzie... Pozostałość po starym układzie??

Całkiem możliwe. Na Słowacji też zatrzymują na autostradach. zlosnik.gif

Napisano

> Ubawiłem się do łez... Zwłaszcze "gdzieś w lubelskim" macie autostrad

> pod dostatkiem więc jesteś na bieżąco...

Chore rozumowanie!

Jestem ze Stollycy i nie ma u mnie w okolicy zadnej autostrady!

Czy to znaczy, ze nie jezdze po autostradach i nie mam doswiadzczen z tym zwiazanych.

Czy na biezaco sa tylko ci wybrancy ktorzy mieszkaja w odleglosci kilku km od "autostrady"?

Jak mieszkam w Warszawie to skad moge wiedziec, ze morze jest slone? screwy.gif

Napisano

> Jak mieszkam w Warszawie to skad moge wiedziec, ze morze jest slone?

Discovery Channel 270751858-jezyk.gif

Napisano

po pierwsze masz sie zastosować do zleceń wydawanych przez umundurowanego funkcjonariusza policji. To nadrzędna dyrektywa. Po drugie tylko matoł/policjant zatrzyma sie na pasie awaryjnym autostardy i bedzie łapal za cokolwiek. Od tego są zjazdy parkingi itd. Nasz Policja (i nie tylko) najzwyczjaniej nie zdaje sobie sprawy z zagrożeń jakie czychają na nas na takich drogach. No ale jeśli policja nie świeci przykładem to czmu wymagać tego od użytkowników drogi.

IMO w obowiązku firm organizujących nauki jazdy tak jak liczba godzin na manewrach powinna być określona liczba godzin jazdy po autsradach... no tylko gdzie one.....

Reasumując prawa zatrzymac Cie nie ma bo na autostaradch jest zakaz zatrzymywania i postoju( wyjątek to kolizja lub uszkodzenie pojazdu ale to inna sytuacja) ale prawo sobie a policja sobie. W Polsce to normalne przecież ...

Napisano

No bym tak po polskiej policji jak po łysej kobyle nie jeździł za to, że mogą zatrzymać cię na autostradzie, bo:

1) na świecie to nic nowego, że gościa ściąga się na pobocze, a że skutkuje to czasem wypadkami, to inna sprawa,

2) policja np. w GB ma śliczne zajazdy na to, żeby się ustawić autem i obserwować co się dzieje i w miarę potrzeby szybko włączyć siędo akcji - więc nie stoją na poboczu i nie suszą i w Polsce pewnie też tak jest,

3) mogą cię wyhaczyć w ruchu i poprosić o zjazd na pobocze.

Jak wspomniałem wyżej na świecie tak robią i w Polsce też mogą i osobiście nie sprawia to jakiegoś problemu, do póki coś złego się nie dzieje.

BTW - oglądając różne programy o drogówce (nie polskiej) nie zauważyłem, żeby zapraszali cię do pierwszego zjazdu, a raczej dośćszybko kazali zjechać na pobocze i tam trzepali. Podobne akcje widziałem na żywo, zwłaszcza na M6 gdzie niektórym pieprzy się autobahn z motorwayem wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.