Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czuć spaliny oraz jeszcze ze 2 rzeczy.

Featured Replies

Napisano

Będzie tego troche - sorry za lekki chaos w pisaniu, dodam że jestem prawie całkowitym laikiem.

Sprowadziłem rok temu fiata marea weekend 1996/7 1.8, przejechane 184 tys.

Do dziś mam problem który wyglada tak: jadąc powiedzmy na 5-ce 120 na godz. puszczam na luz, leci sobie powiedzmy 400 metrów, z powrotem włączam bieg i w tym momencie z wydechu wylatuje kłąb spalin (jasny kolor), duuuża chmura, tzn. większa była na samym początku, jak powymieniałem wszystkie płyny, filtry to jest jakby mniejsza, to powiedzmy kij z tym, ale jadąc z otwartym szyberdachem czy oknem uchylonym (mały z tyłu na foteliku) czuć spaliny trochę, jakieś podciśnienie się robi i czuć to w samochodzie - to dla mnie najgorsze - narażanie dziecka.

Kolega mechanik (samouk ale troche wie choc nie wszystko oczywiście) mówił że pobiera olej i śmierdzą mi spaliny, dodam że wydech jest nowy, katalizator na razie wywalony (dzwonił strasznie) i nowy kawałek tłumika jakiegoś wstawiony w jego miejsce.

Kolega mówił że może jest pęknięty/skrzywiony tłok (bo miał takie przypadki) i gdzieś się olej dostaje. Proponuje mi wymiane tłoków zaworów itp.- nie wiem dokładnie jaki zakres "odświeżenia silnika" (koło 1500-1700 zł) - to co i tak mnie czeka jeśli chce nim długo jeździć a raczej tak będzie bo jest idealny do moich potrzeb (nas dwoje + szkrab).

Na postoju jak wąchałem rure przy ciepłym silniku to nic na wolnych obrotach nie czuć, choć nieraz w mieście przy wolniejszej jeździe czuć czasami moje spaliny tak mi się wydaje.

Dodam że wyświetlał sie na desce od początku błąd "ERROR ( i w tym miejscu chyba CLI)" - wg ksiązki to chyba klima (nie mam klasycznej klimy tylko te nawiewy które mogę regulować), otworzyłem filtr pp no i jest w sumie brudny, na razie nie wymieniłem tylko troche tam go potrzepałem.

Oleju w sumie tak 70 do 30% przy jeździe miasta-trasa to raczej nie pobiera, na trasie lublin wałbrzych i z powrotem gdzie go nie oszczędzałem z 4 osobami to już pobrał jednak troche, koło 0.7 l chyba wlewałem.

To tyle troche chaotycznie opisanych faktów - poproszę o podpowiedzi co mogę działać żeby głównie zniknął zapach spalin (nie ostry ale uciążliwy), czy może być to tylko wina składu tego co wylatuje z rury czy teć coś innego ?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, pozdrawiam Rafał.

Napisano

> Dodam że wyświetlał sie na desce od początku błąd "ERROR ( i w tym

> miejscu chyba CLI)" - wg ksiązki to chyba klima

a czujnik temp. pod lusterkiem masz

jak wcisniejsz przycisk na desce od odczytu temp. zawnetrz. i pojawi sie Error CLi to wina czujnika nie klimy.

jak wyswietli sie temp. to blad klimy

Napisano

> co mogę działać żeby głównie zniknął zapach spalin

A może to zapach paliwa?

Poczytaj wątek o tym - pojawia się po otwarciu okna.

Napisano

Czesc,

Co do error cli to zalecam wykonanie testu klimatyzacji opisanego na smietniku. Chociaz u mnie sie pokazywala temp a klima wariowala gdyz czujnik stracil parametry i np powyzej 10c wskazuje poprawnie a ponizej to caly czas 50 stopni. Trzeba go wymienic ale jak narazie szkoda mi kasiory smile.gif

Napisano

U mnie w środku smierdziało spalinami jak mialem czesciowo wydmuchaną uszczelke pomiedzy kolektorem a dwururką, Na poczatku nie bylo tego prawie slychac , dopiero po otwirzenu komory silnika i zblizeniu reki w to miejsce bylo czuc ze uciekaja spaliny które leca prosto na sciane grodziowa oddzielajaca komore silnika od wnetrza pojazdu

Napisano
  • Autor

AUZA:

czujnik ok, zawsze pokazuje prawidłową temperaturę tak że odpada raczej czujnik temp.

TOMASSO:

to zdecydowanie zapach spalin nie paliwa.

MICHNIK:

dzięi za podpowiedź, zaraz zajrze w śmietnik, czujnik jak napisałem wyżej jest raczej ok

TOMEC:

dzięki za wątek do zarzucenia mechanikowi, poproszę żeby to sprawdził.

Dzięki za dotychczasowe tropy i poproszę o coś więcej na temat tego kłębu spalin z rury po wrzuceniu na bieg po uprzedniej jeździe na luzie, dodam że nia ma tego tak ponieżej 70-80 jeśli wyrzucę na luz i potem włączam bieg.

Napisano

co do zapachu spalin to u mnie tez czasem czuc w kabinie ... powodem jest napewno dziura\pekniecie w rurze wydechowej (z bloku silnika 2rury wychodza) zaraz przy silniku (na wysokosci sondy lambda) .... do tego silnik chodzi glosniej - spaliny wylatuja przez ta szczeline i halasu troche robia .... no i wlatuja do kabiny przez wentylacje...

Napisano

> dzięki za wątek do zarzucenia mechanikowi, poproszę żeby to

> sprawdził.

Sprawdź jeszcze miejsce łączenia kata/układu wydechowego. W zeszłym roku wydmuchało mi tam dziurkę i strasznie waliło gazami do środka.

Napisano
  • Autor

Ok to już ze spalinami to bym wiedział trochę, poproszę jeszcze o podpowiedź dlaczego wydobywa się ta chmura (niespalonej chyba) mieszanki z rury ?

Czy rzeczywiście gdzieś olej sie tam dostaje?

Napisano

Witam. Z tego co sie juz naczytalem na forum to moga byc zawory (uszczelniacze) do roboty albo pierscienie. Moze silnik juz "wysiepany" bo tochu oleju to lyka. Z tego co piszesz to 0.7 litra na 1000 km (jak dobrze skalkulowalem to Lublin - Walbrzych gdzies kolo 500 km). Kopci na siwo-blekitno pewnie.

Napisano

może być nieszczelne połączeniu tłumika z czymkolwiek, może byc nieszczlne kolektor wylotowy czy jakies tam rury/dwurury.

Napisano

Widze ze kilka osób potwierdzilo moje przypuszczenie jesli chodzi o zapach spalin w srodku auta. Zeby pomóc jeszcze bardziej w ustaleniu usterki dodam ze zdarza sie ze dwururka najczesciej peka tuz przy mocowaniu z kolektorem wydechowym. Pekniecie to jest niewidoczne nawet spod auta jest tam dosyc trudny dostep. Ja juz ma to za soba dwururke w tym miejscu spawalem ok 3 miesiace temu tyle ze przy silniku 1.6 koszt nowej to ok 400 - 500zl . W fiatach BBM z silnikiem 1.8 zdaje sie nie ma dwururki tylko jest jedna rura.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.