Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kuce uciekły spod maski

Featured Replies

Napisano

Powitać.

Kobita pojechał dziś do koleżanki i po powrocie zdała nastepującą realcję:

Zajechała normalnie, zaparkowała pod blokiem, posiedziała u koleżanki i po godzinie postanowiła wracać. Według jej opowieści samochód "przestał ciagnąć".

Wsiadłem aby sprawdzić organoleptycznie i rzeczywiście jakby ktoś połowę kucy wypłoszył spod maski. Silnik nie przerywa, nie szarpie ale po prostu bardzo kiepsko przyspiesza. Mocne danie w pedał nic nie daje, samochód leniwie się rozpedza. Co więcej, ujęcie "gazu" powoduje, że autko staje się trochę żwawsze. Wylazłem z samochodu nie gasząc go aby posłuchać silnika. Pracuje sobie równo na wolnych obrotach, żadnych dziwnych dźwięków. Natomiast z tłumika troche głośniej dudni i kiedy przyłozy się rekę w pobliżu wylotu czuć wyraźnie większe ciśnienie wylatujących spalin.

Podejrzewam, że może tłumik się rozpadł, tzn jego zawartość ale może macie jakieś doświadczenia i jest inna przyczyna? Wąchałem spaliny, nie śmierdzą jajami, dymu nie ma ani pary. Wylot jest suchy.

P.S.

Może ktoś wepchnął coś do rury pod blokiem ale nie ma widocznych śladów, dłubnąłem też patykiem w rurę ale nić nie stwierdziłem.

Pozdroofka

Napisano

> Powitać.

> Kobita pojechał dziś do koleżanki i po powrocie zdała nastepującą

> realcję:

> Zajechała normalnie, zaparkowała pod blokiem, posiedziała u koleżanki

> i po godzinie postanowiła wracać. Według jej opowieści samochód

> "przestał ciagnąć".

> Wsiadłem aby sprawdzić organoleptycznie i rzeczywiście jakby ktoś

> połowę kucy wypłoszył spod maski. Silnik nie przerywa, nie

> szarpie ale po prostu bardzo kiepsko przyspiesza. Mocne danie w

> pedał nic nie daje, samochód leniwie się rozpedza. Co więcej,

> ujęcie "gazu" powoduje, że autko staje się trochę żwawsze.

> Wylazłem z samochodu nie gasząc go aby posłuchać silnika.

> Pracuje sobie równo na wolnych obrotach, żadnych dziwnych

> dźwięków. Natomiast z tłumika troche głośniej dudni i kiedy

> przyłozy się rekę w pobliżu wylotu czuć wyraźnie większe

> ciśnienie wylatujących spalin.

> Podejrzewam, że może tłumik się rozpadł, tzn jego zawartość ale może

> macie jakieś doświadczenia i jest inna przyczyna? Wąchałem

> spaliny, nie śmierdzą jajami, dymu nie ma ani pary. Wylot jest

> suchy.

> P.S.

> Może ktoś wepchnął coś do rury pod blokiem ale nie ma widocznych

> śladów, dłubnąłem też patykiem w rurę ale nić nie stwierdziłem.

> Pozdroofka

no wlasnie ja chyba mam cos podbnego... tzn nie to ze nie ciagnie, ale bujnie sie do 140i pozniej problem...

A sadze,ze powinna troszke lepiej przyspieszac... no i u mnie sapalanie dochodzi do 9-10 w miescie a na trasie nim 7 przy spokojniej jezdzie....

EDIT:

Sprawdz, czy czasami asterka nie wchodzi Ci na tryb awaryjny... bo wtedy wlasnie polowa kucy idzie na urlop i obroty od 4,5k

Napisano

> no wlasnie ja chyba mam cos podbnego... tzn nie to ze nie ciagnie,

> ale bujnie sie do 140i pozniej problem...

Mimo że moją rakietą bujałem sie 170km/h (przebieg ok 155000km, 2 osoby na pokładzie) wiecej nie próbowałem, bo sie poprostu bałem smile.gif. Z moją cos też jest mułowato. Strasznie wolno sie rozpędza, i wolno reaguje na pedał gazu wiec chetnie sie podepne do tematu mułowatosci.

Spalanie jak mierzyłem w zimie.. 13l <- jak dlamnie koszmar, miasto, odcinki 20km. Podejżewam lambde do wymiany, ale chetnie dowiem sie co jeszcze moze miec na to wpływ. (kable, świece nowe).

Pozdro

Napisano

na moje oko to są dwie możliwości: tak jak piszesz albo coś przytkało wydech albo po prostu filtr paliwa powiedział 30.GIF

Napisano

Może spróbuj jeszcze na luzie wkręcić go na wysokie obroty. U mnie przy zatakanym filtrze paliwa dochodził max. do 3000rpm i dalej, choćbym wbijał pedał gazu w podłogę, obrotek ani drgnął wink.gif

Napisano

Pójdź za radą i wymień filtr paliwa- majątek nie kosztuje a będziesz pewniejszy. Chodzi mi po głowie padnięty katalizator, pytanie tylko czy go masz?

Napisano

> Pójdź za radą i wymień filtr paliwa- majątek nie kosztuje a będziesz

> pewniejszy. Chodzi mi po głowie padnięty katalizator, pytanie

> tylko czy go masz?

Hmm na benzynach za bardzo sie nie znam ale co do filtra paliwa to by objawy byly niedochodzacego paliwa czyli "ty mu w gaz a on gasnie" ...aczkolwiek nie zaszkodzi wymienic jak nie bylo ostatnio wymienieane...

Co do sprawy silnika to nie chce sie wypowiadac bo podejrzewam ze to moze cos byc powazniejszego... a i straszyc nie chce

czolem

Oberon

Napisano

czy na biegu jałowym też nie ma obrotów czy tylko w czasie jazdy

Napisano
  • Autor

Panowie, dzięki za odpowiedzi i cenne wskazówki.

Ja też bym chciał, żeby to była wina filtru paliwa, w sumie najtańsza wersja smile.gif

Odpowiadam na pytania dodatkowe wink.gif :

Na wolnych obrotach pracuje normalne. Na postoju przygazowałem ale nie pedałem tylko dżwignią przepustnicy w związku z tym nie wiem jakie osiagnął obroty. Nie mam teraz dostepu do samochodu ale wieczorem sprawdzę na obrotomierzu.

Plan mam taki: wymienię filtr paliwa (już mam nówkę), sprawdzę ciśnienie jakie daje pompka, jeżeli nic się nie zmieni i ciśnienie będzie OK jestem umówiony na piątek z tłumikarzem niech sprawdzi katalizator i tłumiki. Ktoś (chyba Orochimaru) podawał jakie powinno być prawidłowe ciśnienie paliwa. Niestety nie mogę znaleść. Może ktoś pamięta?

Mam jeszcze jedną wersję: może przytkał się lub zawiesił wtryskiwacz.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=276510658&an=0&page=0#Post276510658

Dzięki, dobrze pamiętałem wink.gif

Dorwałem się do auta. Na postoju po depnięciu w pedał obroty rosną do 6000. Auto pracuje na wolnych obrotach równo i spokojnie.

Jazda przypomina ciagnięcie przyczepki. Na niskich obrotach przyśpieszenie jest słabe. Dopiero od 2700 jest lepiej ale daleko od tego co było kiedyś. Na 4 biegu rozpedziłem do 150 ale musiałem dlugo prosić., Na piątym biegu przy 2000 obrotów samochód reaguje na pedał tak, że trudno to nazwać przyspieszaniem smile.gif Podczas jazdy nie szarpie ani nie przerywa. Po prostu jakby ktoś wsadził silnik od malucha.

Wlałem do zbiornika butelkę czarnego STP i dałem w palnik na niskich biegach. Jutro wymienię filtr paliwa i pojeżdżę trochę na wysokich obrotach. Przyjrzę się też fitrowi powietrza bo odgłos pracy silnika trochę uległ zmianie i mam wrażenie że kiedy dam w pedał do słychać basowy pomruk z okolic filtra powietrza.

Aha, to raczej nie wydech. Wczoraj słuchałem go w garażu i stąd może to wrazenie głosniejszej pracy. Dziś posłuchałem na wolnym powietrzu i jest normalnie. Jutro będę w kanale to postukam w katalizator i sprawdzę czy nie grzechocze.

Pozdroofka

Napisano

Mówiąc szczerze wątpię, że wymiana filtra paliwa coś da.

Osłuchaj TPSa i MAP (na początek styki w kostkach).

Napisano
  • Autor

> Mówiąc szczerze wątpię, że wymiana filtra paliwa coś da.

Najprawdopodobniej masz rację ale od czegoś trzeba zacząć smile.gif Wymiana się należy, bo filterek pewnie od nowości nie zmieniany.

> Osłuchaj TPSa i MAP (na początek styki w kostkach).

Wtyczkę TPSa ściągałem, wygląda OK, ale jeszcze psiknę WD40

Ale pierwsze co zrobię to ściągnę klemę z akumulatora. Może komputerowi coś się przestawiło w głowie... zlosnik.gif

Napisano

> Dzięki, dobrze pamiętałem

> Dorwałem się do auta. Na postoju po depnięciu w pedał obroty rosną do

> 6000.

czyli faktycznie to nie bedzie filtr paliwa hmm.gif

w takim razie może sprzęgło się już kończy?

Napisano
  • Autor

> w takim razie może sprzęgło się już kończy?

Nie, nie... Wiem co znaczy slizgajace się sprzegło - często jeżdze koleżanki Volkswagenem ze slizgajacym się sprzegłem. Przy zbyt mocnym nacisnięciu pedału obroty rosną jak oszalałe a autko nie przyspiesza. U mnie objaw jest taki jakbym ciągnął przyczepę wegla zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.