Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przednia zębatka JT

Featured Replies

Napisano

ostatnio gadaliśmy o łańucach JT. to teraz zębatka. założyłem nowa 16kkm temu, już jest do wymiany, ewidentnie porobiły się haczyki :nie_wiem:

dużo to? mało kilometrów? a może normalnie? :hmm:

nie za bardzo nawet widzę jakąś alternatywę. są jeszcze zębatki renthal. marka znana mi głównie chyba od kierownic. lepsze toto? 

Napisano

Mam zebatki JT w swojej rebelce 250 przejechane 8 tys z łańcuchem RK i na tyle nie widze zużycia . Na przednią nie patrzyłem bo musiałbym odkręcać pokrywe a mi sie nie chce. Nie wypowiem sie na temat innych marek bo to są pierwsze zębatki które wymieniałem od kiedy kupiłem moto 4 lata temu

Napisano

A łańcuch w jakim jest stanie?

Akurat JT dostarcza swoje zębatki do oryginalnych zestawów napędowych DID, więc znając skrupulatność japończyków nie można mieć zastrzeżeń co do jakości. 

Jako alternatywę w PL masz praktycznie tylko Sunstara.

Napisano

Tak jak pisałem nie widze zużycia. Łańcuch smaruje czesto a nawet bardzo czesto 

Napisano
  • Autor
20 godzin temu, Piotrus napisał:

A łańcuch w jakim jest stanie?

Akurat JT dostarcza swoje zębatki do oryginalnych zestawów napędowych DID, więc znając skrupulatność japończyków nie można mieć zastrzeżeń co do jakości. 

Jako alternatywę w PL masz praktycznie tylko Sunstara.

lancuch DID zakladany dokladnie rok temu - ma 5k. 

nie pamietam tylko czy i kiedy wymienialem tylna zebatke, ale ona nie pamietam zeby budzila moje zastrzezenia.

ostatecznie kupilem przednia i tylna JT i wymienie. juz wole wydac te kase niz zajechac przedwczesnie w miare swiezy lancuch zuzytymi zebatkami :nie_wiem:

no ale w sumie to nie wiem ile powinny wytrzymywac zebatki w moto. 

Napisano

No to już masz odpowiedź, napęd wymienia się w komplecie- każda inna kombinacja z zostawieniem starych zębatek albo starego łańcucha kończy się przedwczesnym zużyciem zestawu.

Jedynie w offroadzie i w sporcie gdzie są stosowane alu zębatki robi się takie kombinacje.

Napisano
Dnia 5.07.2020 o 19:36, ulik87 napisał:

dużo to? mało kilometrów? a może normalnie? :hmm:

Pewnie zależy od pojazdu i warunków eksploatacji a także od łańcucha (bo zbyt rozciągnięty niszczy błyskawicznie zębatki).

Przykładowo w motorowerach PRL to i po 2 tysiącach było po herbacie;] Simson miał szczelne osłony i było dużo lepiej.

We współczesnym kymco nexxon oryginalny napęd starcza gdzieś na 5/6 kkm, z tym, ze tylna zębatka mogła by jeszcze być to przednia prawie nie istnieje-ale tam są zwykłe tanie łańcuchy (bezoringowe)😂

Napisano
  • Autor

zmienilem te zebatki, ale jakos kurde nie widzialem zuzycia. tylna byla od nowosci i serio nie bylem w stanie nic dojrzec, natomiast przednia na upartego troszke miala skrecone zeby w haczyk. :nie_wiem: przod mialem wrazenie, ze troche halasowal, na motocyklu wydawal sie bardziej zmeczony. no nic, ktos bedzie mial nowe zebatki, bo moto i tak idzie na sprzedaz. teraz to juz nic nie ma w nim do wymiany, nawet na upartego xD 

IMG_20200711_170019.jpg

IMG_20200711_174340.jpg

Edytowane przez ulik87

• 1 miesiąc później...
Napisano
Dnia 12.07.2020 o 14:28, ulik87 napisał:

zmienilem te zebatki, ale jakos kurde nie widzialem zuzycia. tylna byla od nowosci i serio nie bylem w stanie nic dojrzec, natomiast przednia na upartego troszke miala skrecone zeby w haczyk. :nie_wiem: przod mialem wrazenie, ze troche halasowal, na motocyklu wydawal sie bardziej zmeczony. no nic, ktos bedzie mial nowe zebatki, bo moto i tak idzie na sprzedaz. teraz to juz nic nie ma w nim do wymiany, nawet na upartego xD 

IMG_20200711_170019.jpg

IMG_20200711_174340.jpg

Nie wiem co za telefon ale te przednie to obie wyglądają na zjechane a i w tylnych bałbym się potwierdzić, że nowa jest prosta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.