Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Art. 22 p. 4 KD - zmiana pasa ruchu.

Featured Replies

Napisano

Kierujący pojazdem, zmieniając poza skrzyżowaniem zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony

Dzisiaj jechałem w Warszawie ulicą Wołoską od centrum. Przy szpitalu MSWIA robi się z trzech pasów jeden. Przy czym robi się w sposób IMO mało sensowny - jakieś 50m przed zwężeniem są światła a za zwężeniem kolejne przy przejeździe przez tory tramwajowe. Gdyby zwężenie było przed pierwszymi światłami skrzyżowanie, jak sądzę, mniej byłoby zapchane przez autka, które nie mogą zjechać (a jest to koło szpitala i karetki dosyć często śmigają).

Przechodząc do meritum. Jadę sobie środkowym pasem (jadę, to za dużo powiedziane), tym co zostaje. Wpuściłem jedną osobę (która i tak kilkanaście albo i kilkadziesiąt autek tym sposobem wyprzedziła) - zadowolony z dobregu uczynku jadę sobie dalej. W pewnym momencie dostrzegłem, ze autko z prawego pasa ryje się praktycznie na chama (no, ale miał prawo nie wiedzieć, na kogo się pcha 270751858-jezyk.gif ). Jako, że takich postaw nie lubię, to nie ustąpiłem będąc pewnym, że w razie zadrapania powyższy art. wskaże winowajcę. Tamten kierowca nie odpuszczał przez przejazd również, wypchnął mnie lekko za podwójną ciągłą (no dobra - wcale nie chciałem dać się zarysować grinser006.gif ). Zaraz za przejazdem pas robi się szerszy i po chwili robią się trzy - w lewo, na wprost i prawo/prosto. Widzę, że kierowca ów otwiera okno - myślę, chce przeprosić, z porodu wraca w szoku czy coś w tym stylu. A tu kulturalny pan w średnim wieku pyta mnie, czy wiem, że kierowców obowiązują pewne zasady yikes.gif

Byłem tak zdziwiony, że tylko zdążyłem rzucić, że faktycznie nie ładnie wpychać się na pas, którym ktoś jedzie. Więcej nie zdążyłem z nim podyskutować, bo zapaliło się zielone i pojechałem.

Teraz pytanie - skąd pogląd (kilka znajomych osób już się ze mną spiera, że to ja nie mam racji - ale paragrafu obalającego ten z tematu nie potrafią podać), że mam ustąpić autku które chce wjechać z prawej strony na pas, którym jadę?

Czy to ja jestem w błędzie? Czy może kiedyś było inaczej? A może to zwykłe "urband legend" niedouczonych kierowców?

Napisano

Nie ustępujesz bo nie zmieniasz pasa.Przepis ma zastosowanie kiedy obaj macie ochotę wjechać na wolny środkowy pas wtedy zasada prawej ręki.

Napisano

> Nie ustępujesz bo nie zmieniasz pasa.Przepis ma zastosowanie kiedy

> obaj macie ochotę wjechać na wolny środkowy pas wtedy zasada

> prawej ręki.

Twierdze to samo. waytogo.gif

Napisano

> Czy to ja jestem w błędzie? Czy może kiedyś było inaczej? A może to

> zwykłe "urband legend" niedouczonych kierowców?

Odkąd pamiętam (a będzie już kilkanaście lat) takiego zapisu nigdy nie było. IMHO przekonanie takie może wynikać z nieprecyzyjnego (w zasadzie po łebkach biglaugh.gif) przeczytania powyższego zapisu i błędnej interpretacji tego, co się tak przeczytało.

Kiedyś dyskutowałem na ten temat z jedną Panią kierowcą (pozdrawiam 30.GIF) i również była święcie przekonana, że ci z prawego mają zawsze pierwszeństwo.

Napisano

moze taki maly offtop:

A4 gornoslaska, 3 pasy kierunek krakow, 2 pasy do zjazdu: na warszawe i bielsko, czesto jezdze na tym odcinku i zjezdzam na warszawe

czasami milo popatrzec jak z trzeciego i piatego pasa (liczac od lewej do prawej, a ja jestem na 'czwartym') w korku ludzie wbijaja sie na moj pas - niestety jeszcze nie mialem okazji czerpac satysfakcji z jakiegos chocby zadrapania wpychajacych sie zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.