Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co grozi za jazde bez odpowiedniej kategorii PJ ?

Featured Replies

Napisano

Mam takie pytanie.

Przykladowo mam prawojazdy kat. B. Co w przypadku gdy pojade motocyklem na ktory wymagane jest prawojazdy A i zostane poddany kontroli policyjnej? Jakie sa tego konsekwencje?

Czy grozi mi za to mandat (jak wysoki?), utrata prawajazdy, zakaz zrobienie prawajazdy kategorii A, lub jakiekolwiek inne konsekwencje? Czy w razie takiej kontroli policjant zabrani mi dalszej jazdy np w celu powrotu do domu? Czy jest to takiesamo przewinienie jak jazda wogole bez prawajazdy, czy moze to ze mam prawojazdy innej kategorii robi tu jakas roznice.

Czy ktos ma jakies doswiaczenia w tej kwestii?

Napisano

> Mam takie pytanie.

Quote:

Art. 94. § 1. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając do tego uprawnienia, podlega karze grzywny.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto prowadzi na drodze publicznej pojazd pomimo braku dopuszczenia pojazdu do ruchu.

Art. 95. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając przy sobie wymaganych dokumentów,

podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.

Art. 96. § 1. Właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który:

1) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania osobę nie mającą sprawności fizycznej lub psychicznej w stopniu umożliwiającym należyte prowadzenie pojazdu;

2) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej osobę nie mającą wymaganych uprawnień;

3) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania osobę znajdującą się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka;

4) dopuszcza pojazd do jazdy na drodze publicznej pomimo braku wymaganych dokumentów stwierdzających dopuszczenie pojazdu do ruchu;

5) dopuszcza pojazd do jazdy na drodze publicznej, pomimo że pojazd nie jest należycie zaopatrzony w wymagane urządzenia i przyrządy albo pomimo że nie nadają się one do spełnienia swego przeznaczenia;

6) dopuszcza do korzystania z pojazdu samochodowego w sposób niezgodny z jego przeznaczeniem,

podlega karze grzywny.

§ 2. Tej samej karze za czyny określone w § 1 pkt 1, 3-6 oraz za nieumyślne dopuszczenie do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej przez osobę nie mającą wymaganych uprawnień podlega dyspozytor pojazdu lub osoba, do której obowiązków należą jego czynności, a jeżeli takiej osoby nie wyznaczono - kierownik jednostki dysponującej pojazdem.

Tyle na to Ustawa Kodeks wykroczeń

Napisano

Mandat 500zl (zgodnie z taryfikatorem), punktow karnych 0, uniemozliwienie dalszej jazdy...

Napisano

> Mam takie pytanie.

> Przykladowo mam prawojazdy kat. B. Co w przypadku gdy pojade

> motocyklem na ktory wymagane jest prawojazdy A i zostane poddany

> kontroli policyjnej? Jakie sa tego konsekwencje?

> Czy grozi mi za to mandat (jak wysoki?), utrata prawajazdy, zakaz

> zrobienie prawajazdy kategorii A, lub jakiekolwiek inne

> konsekwencje? Czy w razie takiej kontroli policjant zabrani mi

> dalszej jazdy np w celu powrotu do domu? Czy jest to takiesamo

> przewinienie jak jazda wogole bez prawajazdy, czy moze to ze mam

> prawojazdy innej kategorii robi tu jakas roznice.

> Czy ktos ma jakies doswiaczenia w tej kwestii?

Mam to samo pytanie grinser006.gif

Bo nie wiem co mam mówić jak mnie policial.gif złapie

Napisano

> Czy ktos ma jakies doswiaczenia w tej kwestii?

da się z nimi dogadać zlosnik.gif ale droga to rozmowa...

jeśli chodzi ci o jazdę na motorze... to się nie przejmuj, zawsze można dać w pi**** zlosnik.gif jeśli np. z lawetą albo ciężarówkiem powyżej 3,5 T to już mogą być problemy bo się nie ucieknie hahaha.gif ale... patrzy wyżej wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.