Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spryskiwacze ksenonów, pompka chodzi płyn nie leci

Featured Replies

Napisano

Witam. Doprowadzenie nowego nabytku kosztuje trochę czasu i potrzebnej wiedzy stąd moje kolejne pytanie.

Mam ksenony ze spryskiwaczami "stałymi" Zbiornik na płyn jest jeden, pełny po brzegi, w momencie jak spryskuję przednia szybę dłużej niż sekundę oprócz pompki która spryskuje szybę przednia są dwa krótkie syknięcia drugiej pompki ale ani w jednej ani w drugiej dyszy nic nie leci.
Co może być przyczyną ? Dziurawe oba wężyki ? Mało prawdopodobne. A może jeden wężyk wychodzi z zbiornika i po drodze rozdziela się na dwa wężyki. ? Co myślicie jakie rzeczy trzeba posprawdzać ? 

Napisano

Witam. Doprowadzenie nowego nabytku kosztuje trochę czasu i potrzebnej wiedzy stąd moje kolejne pytanie.
Mam ksenony ze spryskiwaczami "stałymi" Zbiornik na płyn jest jeden, pełny po brzegi, w momencie jak spryskuję przednia szybę dłużej niż sekundę oprócz pompki która spryskuje szybę przednia są dwa krótkie syknięcia drugiej pompki ale ani w jednej ani w drugiej dyszy nic nie leci.
Co może być przyczyną ? Dziurawe oba wężyki ? Mało prawdopodobne. A może jeden wężyk wychodzi z zbiornika i po drodze rozdziela się na dwa wężyki. ? Co myślicie jakie rzeczy trzeba posprawdzać ? 

Zapchane dysze?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano
11 godzin temu, Gokart napisał:

Witaj, gdyby było nieszczelnie, to miałbyś kałużę pod zderzakiem, wyjmij pompkę ze zbiornika i zobacz, czy nie jest zatłuczone na wlocie do pompki - przerabiałem taki przypadek, od razu sprawdź pompkę szyby, żeby 2 razy nie robić. Spryski lamp masz stałe, czy wyjeżdżane że zderzaka? Jaki to pojazd?

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor
27 minut temu, Pipper napisał:

Witaj, gdyby było nieszczelnie, to miałbyś kałużę pod zderzakiem, wyjmij pompkę ze zbiornika i zobacz, czy nie jest zatłuczone na wlocie do pompki - przerabiałem taki przypadek, od razu sprawdź pompkę szyby, żeby 2 razy nie robić. Spryski lamp masz stałe, czy wyjeżdżane że zderzaka? Jaki to pojazd?

Pozdrawiam.

Spryskiwacze stałe. Renault Clio 2003 rok. Z Tego co wyczytałem nie wiem czy słusznie jest jedna pompka która obsługuje szyby przód i tył i lampy.

Na pewno sprawdzę i dysze i pompkę.

Ale czy jeśli płyn byłby podawany do dyszy i tam się blokował to czy palcami nie wyczułbym ze wężyk twardzieje i czuć przepływ płynu tylko dysza nie przepuszcza? 

Napisano
56 minut temu, Gokart napisał:

Spryskiwacze stałe. Renault Clio 2003 rok. Z Tego co wyczytałem nie wiem czy słusznie jest jedna pompka która obsługuje szyby przód i tył i lampy.

Na pewno sprawdzę i dysze i pompkę.

Ale czy jeśli płyn byłby podawany do dyszy i tam się blokował to czy palcami nie wyczułbym ze wężyk twardzieje i czuć przepływ płynu tylko dysza nie przepuszcza? 

W Hondach i Megane 2 dało radę wyczuć, może układ trzeba przedmuchać pod ciśnieniem, bo wiem, że w Megane 2 miałem sporo syfu po zakupie w zbiorniczku właśnie, a to była z fabrycznymi xenonami :ok:

Napisano
  • Autor

Czy na pewno w zbiorniku powinny być dwie pompki?  Jedna do szyb druga do lamp. 
Jak patrzę na zbiornik do płynu nie widzę gdzie mogłaby by być zamocowana druga pompka do lamp.

Edytowane przez Gokart

Napisano

Muszą być dwie pompki bo ta do spryskiwaczy reflektorów ma dużo większe ciśnienie pracy,ale w tym aucie wygląda,że jest jedna.

1.jpg

Napisano
  • Autor

Dobra. Pompki są dwie sprawdziłem ile się dało w tą pogodę.

Odczepiłem wężyki od dyszy i przez próbie nie leci płyn. Czyli kieruje się w stronę zbiornika. 

Może zrobię tak. Odczepie wężyki od pompki założę wężyki zapasowe i zobaczę czy leci płyn jeśli nie znaczy pompka tylko wydaje dźwięki ale nie pracuje do wymiany. 

Napisano
Dnia 27.08.2020 o 17:15, Gokart napisał:

Dobra. Pompki są dwie sprawdziłem ile się dało w tą pogodę.

Odczepiłem wężyki od dyszy i przez próbie nie leci płyn.

Pewnie ośka silnika odłączyła się od zagarniacza wody. Silnik słychać, ale na tym się kończy. Zapewne czeka Cię zakup pompki, bo to się raczej rzadko daje naprawiać.

Napisano
  • Autor

Temat do zamknięcia. Nowa pompka za 26 zł załatwiła sprawę, teraz ładnie psika :)  Dziękuje za wszystkie podpowiedzi. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.