Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

obruszany uchwyt rury spustowej

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem, że rusza się rura spustowa, chyba kołek nie trzymie jak należy.

Na kotwę chemiczną to wkleić teraz po prostu?

Napisano
21 godzin temu, exor napisał:

Zauważyłem, że rusza się rura spustowa, chyba kołek nie trzymie jak należy.

Na kotwę chemiczną to wkleić teraz po prostu?

Ew. rozwierć otwór na kaliber większy kołek.

Jak nie to wyjmij kołek i wklej na gips.

Kotwa chemiczna oczywiście też jak najbardziej, ale pamiętajmy żeby nie strzelać z armaty do wróbli.

Napisano
1 godzinę temu, Tomo napisał:

Jak nie to wyjmij kołek i wklej na gips.

Kotwa chemiczna oczywiście też jak najbardziej, ale pamiętajmy żeby nie strzelać z armaty do wróbli.

Gips na zewnątrz jest bardzo dobrym pomysłem 😵

Kotwa chemiczna załatwi temat na lata

Napisano
  • Autor

No tak - armata na muche, wiem.

Ale tego - na gips jakbym chciał - jak zapakować go w mur, który jest umieszczony na głebokości ocieplenia (może z 15cm)?

Napisano
8 godzin temu, exor napisał:

Ale tego - na gips jakbym chciał - jak zapakować go w mur, który jest umieszczony na głebokości ocieplenia (może z 15cm)?

Sprobój osadzic koszulke kolka na jakims mamucie

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 29.09.2020 o 14:18, exor napisał:

Tak, zaraz się fachowcy zbuntują - weź długą listewkę drewnianą odpowiedniej grubości, wetkniesz ją w otwór do końca, dobijesz kołek w tak zmniejszonej dziurze i będzie trzymał wieki. Możesz go naciąć poprzecznie w świetle ocieplenia i wyłamać nadmiar ukręcając, zostawiając go w ociepleniu, a od zewnątrz wcisnąć jakieś szczeliwo do zastosowań zewnętrznych i pod kolor, żeby się sztyca w ociepleniu też zablokowała. Bo kołek Ci będzie trzymał na wyrywanie, ale na elastyczność sztycy wiele nie pomoże.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Lucyfer napisał:

weź długą listewkę drewnianą odpowiedniej grubości, wetkniesz ją w otwór do końca

Tylko tyle zrozumiałem, dalej sie pogubiłem.

Rozumiem, że po prostu luźny kołek można dopchać drewnem, żeby nie miał luzu? Też o tym myślałem.

Napisano
19 minut temu, exor napisał:

Rozumiem, że po prostu luźny kołek można dopchać drewnem, żeby nie miał luzu? Też o tym myślałem.

Ja chyba zrozumiałem:

W otwór po kołku wtykasz cienki patyk (nacięty w takim miejscu, że jak go wetkniesz to nacięcie będzie w ociepleniu pod tynkiem) i obok niego wkładasz kołek, a patyka ukręcasz - ten pęknie pod tynkiem. Jak zamontujesz wszystko to zasmarujesz czymś szczelnym elewację i patyk nie będzie wystawał. 🙂

Napisano
2 godziny temu, exor napisał:

Nie, drewienko wkładasz w otwór z wyjęteym kołkiem. Przez to otwór się robi ciaśniejszy. Wtedy wbijasz weń kołek, który po wkręceniu w niego śruby będzie się fest trzymał. Ot takie stare sprawdzone rozwiazanie low-tech ;] Jeżeli do drewienia nie będzie się lała woda, to masz trwałość na kilka pokoleń. W tym celu szpilkę trzeba minimalnie nagiąć w ociepleniu tak, żeby opadała wychodzac ze ściany, wystarczy milmetr-dwa na całej długości. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.