Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hamulce... - dośc poważne :/

Featured Replies

Napisano

Witam, po wymianie czujnika położenia przepustnicy zadowolony śmigałem sobie 2 dni :/ po czym mój ukł. hamulcowy zaczyna odmawiać posłuszeństwa. Tarcze i klocki wymieniałem jakieś 6000 km, temu są jak nowe, płyn jest, wykładziny z tyłu mają na oko z 5 mm... a problem dość poważny, przy próbie hamowania pedał hamulca strasznie drży tak strasznie jakby się ABS włączał jak hamuje od 150 do 100 smile.gif (a ABSu brak) ostatnio nawet z mniejszej prędkości czuć drżenie i jest problem z wyhamowaniem...Co może być? Macie jakieś sugestie gdzie sprawdzać jeszcze?

Napisano

> Witam, po wymianie czujnika położenia przepustnicy zadowolony

> śmigałem sobie 2 dni :/ po czym mój ukł. hamulcowy zaczyna

> odmawiać posłuszeństwa.

Nie zauważam związku hmm.gif

>Tarcze i klocki wymieniałem jakieś 6000

> km, temu są jak nowe, płyn jest, wykładziny z tyłu mają na oko z

> 5 mm... a problem dość poważny, przy próbie hamowania pedał

> hamulca strasznie drży tak strasznie jakby się ABS włączał jak

> hamuje od 150 do 100 (a ABSu brak) ostatnio nawet z mniejszej

> prędkości czuć drżenie i jest problem z wyhamowaniem...Co może

> być?

Wygląda na klasyczne "zwichrowanie" tarcz hamulcowych, może jak były nieułożone, to za mocno padału używałeś yikes.gif

Napisano
  • Autor

> Nie zauważam związku

bo nie ma, napisałem poprostu ze ostanio robiłęm jedno a po 2 dniach mam drugie....

...patrzyłem dotykałem i wygladają bardzo dobrze, moze jak bede miał dziaij chwilke to je wyciągne i zobacze dokładniej ale wydaje mi sie ze moze servo ma jakies ale ?...nie znam sie dobrze wiec nic nie mowie tlyko narazie pytam wink.gif

Napisano

> bo nie ma, napisałem poprostu ze ostanio robiłęm jedno a po 2 dniach

> mam drugie....

> ...patrzyłem dotykałem i wygladają bardzo dobrze, moze jak bede miał

> dziaij chwilke to je wyciągne i zobacze dokładniej ale wydaje mi

> sie ze moze servo ma jakies ale ?...nie znam sie dobrze wiec nic

> nie mowie tlyko narazie pytam

Serwo na 99% nie ma tu nic do rzeczy... najprawdopodobniej problem jest w

a) krzywych tarczach

b) nirównomiernie zurzytych bębnach

c) zużyte / uszkodzone klocki albo szczęki w bębnach

To wszystko trzeba sprawdzić. Jedź do porządnego warsztatu albo ASo gdzie mają porzadną maszynę i mogą sprawdzić podczas testu hamulców tzw owalizację. Ona powie nie tylko o wszelkich "pulsacjach" siły hamowania a dodatkowo wyjdzie na którym kole..

Sam organoleptycznie nie stwierdzisz czy tarcza krzywa czy nie... tzn stwierdzisz ale wtedy to by ci chyba nogę wyrywało przy hamowaniu - to są minimalne różnice. A do tego podobne efekty mogą dać bębny ( u mnie tak było - dopiero badanie owalizacji wskazało że to tył a nie przód a przetoczenie bębnów rozwiązało problem)

Napisano

krzywizna powierzchni ciernych ukladu hamulcowego:

- klocki/tarcze

- szczeki/bebny

rozwiazanie - zdejmij bebny i tarcze zanis do tokarza, zaplacicsz grosze i wszystko sie uspokoi

Napisano

>Może z rozgrzanymi tarczami np po dość długim lub ostrym hamowaniu wjechałeś w kałużę, tarcza lub tarcze miejscowo się przyhartowały i dlatego taki efekt?

Napisano

Wszystkie opinie poniżej (powyżej) są oczywiście sensowne i prawdziwe, ja jednak jeszcze sugeruję sprawdzenie mechanicznego korektora siły hamowania. Jest umieszczony na tylnej osi i lubi zardzewieć lub się zapiec, dając opisywane przez Ciebie efekty. Było to dość dawno temu zgłaszane na kąciku, ale pewnie już w archiwum tego nie znajdziesz.

Napisano

panie , ludzie !!! mnie tego nie musisz pisac zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> rozwiazanie - zdejmij bebny i tarcze zanis do tokarza, zaplacicsz

> grosze i wszystko sie uspokoi

pewnie bede musiał ale dzisaij sprawdze jeszcze ten korektor...moze faktycznie przyrdzewiał gdzies zobacze...a musze go sciagać czy na belce go oczyszcze dokładnie ?

Napisano

> pewnie bede musiał ale dzisaij sprawdze jeszcze ten korektor...moze

> faktycznie przyrdzewiał gdzies zobacze...a musze go sciagać czy

> na belce go oczyszcze dokładnie ?

Ja myśle że korektor nie ma tu nic do rzeczy. Jak nie działa to albo za słabo hamuje tylna oś albo za mocno ( zależy w jakiej pozycji sie zatnie). Za drgania przy hamowaniu obwiniał bym jednak zwichrowane tarcze ( zwichrowana tarcza odbija klocki przy hamowaniu i dlatego pedał ci telepie )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.