Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

plama pod przepustnica falujace obroty i gasniecie silnika

Featured Replies

Napisano

Od jakiegos czasu mam problem z falowaniem obrot na biegu jalowym. Ostanio doszedł również problem gasnięciem rozgrzanego silnika w sytuacji gdy zatrzymuje auto aby skrecic lub aby właczyc wsteczny. Gdy musze zwalniac lub zatrzymac sie obroty silnika nagle zaczynaja sie zmniejszac, krztusic i silnik gasnie. Jak przegazuje to nie slysze zadnych zaklocen w obrotch. Jezeli na biegu jalowym zaczynaja mi falowac obroty i wylacze silnik a nastepnie ponownie go odpale to przez kilkadziesiat sekund silnik obroty trzyma dobrze.

Po lekturze forum postanowilem przeczyścic EGR + krokowca + przepustnice. Robiac wstepne rozpoznanie terenu planowanych prac zauwazylem pod przepustnica dziwny wyciek/plame, i tu mam pytanie:

1 - co moze byc przyczyna tego wycieku/plamy

2 - czy jej obecnosc moze miec wplyw na moje problemy z obrotami i gasnieciem silnika

3 - W dziale "Napraw to Sam" jest informacja ze pod przepustnica znajduja sie dwie uszczelki ktore "zawsze" nalezy wymienic na nowe. Czy w przypadku problemow ze zdobyciem

ww. uszczelek mozna zaryzykowac wykorzystanie istniejacych posmarowanych silikonem?

Jezeli powyzsze zabiegi nic nie pomoga co jeszcze moze byc przyczyna opisywanych problemow?

P.S.

Świece wymieniane 12 mies. temu

Przewody WN wymieniane 2 mies. temu

Odczyt kodu błedu "12", czyli kupa.

post-52869-14352471304054_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

A tu druge ujecie tego samego problemu.

I jeszcze jedno Asterka to:

3HB X16SZ 95' + LPG Bingo

post-52869-14352471307555_thumb.jpg

Napisano

> A tu druge ujecie tego samego problemu.

> I jeszcze jedno Asterka to:

> 3HB X16SZ 95' + LPG Bingo

takie lekki zapocenie się o niczym nie swiadczy- pewnie w każdej Astrze tak jest smile.gif

kwestia czy nie łyka temtędy lewego powietrza

myślę ze trza wsio oczyscić a przede wszystkim silniczek krokowy

co do nowych uszczelek, to dobrze byłoby dać nowe

Napisano

> takie lekki zapocenie się o niczym nie swiadczy- pewnie w każdej

> Astrze tak jest

> kwestia czy nie łyka temtędy lewego powietrza

> myślę ze trza wsio oczyscić a przede wszystkim silniczek krokowy

> co do nowych uszczelek, to dobrze byłoby dać nowe

Panowe, a mamy gdzies manuala odnoscie czyszczenia krokowaca w X16SZ czy to jest prawie tos amo co C16NZ...!?

Napisano

Kolego a dzieje się to na gazie i benzynie czy tylko na gazie ?

Jeżeli tylko na gazie to przyczyną może być kończący się reduktor lub koniec sondy lambda...

Napisano

> Panowe, a mamy gdzies manuala odnoscie czyszczenia krokowaca w X16SZ

> czy to jest prawie tos amo co C16NZ...!?

http://astra.autokacik.pl/technika/napraw2.html

http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/silnikkrokowy16.html

Napisano

Mi to wygląda na uszczelkę pod chwytem powietrza.

Za pewne po jego zdjęciu, zobaczysz brązową maź na zespole wtryskiwacza, może nawet trochę gluta się rozleje. Najlepiej było by zdjąć całą przepustnicę i wymyć w benzynie ekstrakcyjnej.

Napisano
  • Autor

Kolega pisze "lekkie zapocenie, a dla mnie jest to "wysoce podejrzana plama" ale chyba faktycznie moze zbyt histerycznie podszedłem do tego zjawiska. Rozkrece przepustnice to sie przekonam co jest grane.

Gajdzi, odosnie manuala dotyczacego czyszczenia krokowaca to dla X16SZ nic takiego nie widzialem. Przejrzyj forum a szczegolnie dział techniczny i tam sa ogolne informacje na temat postepowania przy czyszczeniu krokowca oraz przepustnicy i w sumie to powinno wystarczyc. Do linkow kolegi rwIcIk-a dodalbym rowniez punkt dotyczacy przepustnicy: http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/uszprze/uszprze.html

Problemy z obrotami obserwuje przedewszystkim na gazie, na benzynie tylko ruszam. I np dziś pare razy jeżdziłem krótkie odcinki po 3-4km i silnik zachowywał sie normalnie. Problem w tym że te "napady" obrotów są losowe i trudno mi to jednoznacznie zdiagnozować.

Gaz mialem zakladany niecaly rok temu ok 8kkm temu, a sonda lambda wymieniana byla w zeszlym roku, ok 11kkm temu, wiec raczej to nie ona choć nie ukrywam ze jezeli czyszceznie EGR+krokowego+przepustnicy nic nie da to na mojej czarnej liscie sa:

- sonda lambda

- uklad zaplonowy (podejrzany w zwiazku wczesniej opisywanym przez mnie brakiem iskry na 1 cylindrze)

- uklad polozenia przepustnicy

Orochimaru, jezeli mam nieszczelna uszczelke pod chwytem powietrza to co ta usterka moze powodowac?

Pozdro.

Napisano

> Orochimaru, jezeli mam nieszczelna uszczelke pod chwytem powietrza to

> co ta usterka moze powodowac?

> Pozdro.

Akurat w tym miejscu nic złego, może poza problememi z przesłoną przełączającą zimne i ciepłe powietrze (tą przed filtrem).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.