Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przyciemnianie szyb - manual

Featured Replies

Napisano

przyciemnianie szybek folia ma ktos jakis manualik?? bo ja gdzies mialem i mi go wcielo frown.gif

Napisano

po sesji ci zrobie 270751858-jezyk.gif tylko wpadnij do zabrza na garage do mnie aha no i jeszce z rana bo to długo schnie biglaugh.gif

Napisano

> po sesji ci zrobie tylko wpadnij do zabrza na garage do mnie aha no

> i jeszce z rana bo to długo schnie

Ja wczoraj kuplowi cc robilem to w 2 godziny demontaz, przyciemnianie i montaz grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ja wczoraj kuplowi cc robilem to w 2 godziny demontaz, przyciemnianie

> i montaz

ja mam wlasnie wymontowana tylnia szybke i chcialbym to od razu machnac na czarno zeby nie walczyc po raz koleny z uszczelka 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ja mam wlasnie wymontowana tylnia szybke i chcialbym to od razu

> machnac na czarno zeby nie walczyc po raz koleny z uszczelka

No idealna okazja grinser006.gif

Dam ci rade: wode zaczynaj wyciskac od srodka szyby do brzegow i pierwsze zrob gore a potem dopiero dol wink.gif

Napisano

Przygotuj sobie jakes czyste pomieszczenie (najlepiej do tego nadaje sie łazienka) powyciagaj sobie te szybki co chcesz obklejac i odrazu przyluz do nich folie i powycinaj ja (ale pamietaj zeby zostawic ok 0,5-1cm od kantu szyby ) szyby tez musisz dobrze przygotowac znaczy sie umyc i odtluscic, umyj je bardzo dobrze najlepiej w wannie tak zeby nic na szybie nei zostalo przynajmniej po stronie wewnetrzej(tam gdzie ma byc folia) przygotuj sobie tez zraszacz wodny (taki do 526.gif) no i zabieramy sie w łazience do roboty bo tam sie praktycznie najmniej kuży no i dobra jak juz mamy folie to polewamy szybe odrobina LUDWIKU(płynem do naczyn wtedy szyba jest bardziej lepiaca mało osob to robi ale jak to robilem to zawsze na ludwiku) hmm no i jak mamy juz ta szybe polana plynem to ze zraszacza dokladnie spryskujemy cala szybe wida ale tak baaaardzo dokladnie zlosnik.gif odlepiamy z czarnej folii ta warstwe bezbarwna i odslaniamy klej i tam po tym kleju tez ze zraszacza zeby.GIF i tez tak kakretnie no i przykledamy folie na szybe( jak wszystko jest doskonale mokre to folia po szybie bendzie nam sie slizgac i moznemy w jaki chcemy sposob ulozyc ta folie bez oddzierania jej zlosnik.gif no i jak juz tam ta folia na szybie siedzi to biezemy gume ktora jest dolaczona do foli ( zazwyczaj tak jest) i obwijamy ta gume czy plastik jakas stara poskoszulką ( zeby ta gumą czy plastikiem nieporysowac nowej i swiezej folii) no i jak mamy juz ta gume w łapie to jezdzimy nia po tej folii i wyciagamy wode ktora jest miedzy szyba a folią ( pamietamy ze zaczynamy od srodka) hmm no i jak juz mamy to zrobione to zostawiamy szybe na słoncu zeby to dobrze wyschło i tam od czasu do czasu jescze jakas szmatą nasączoną woda jezdzimy jescze po tej folii zeby te resztki wody wygonic i tak robimy przez ok 3 dni hmm hyba o niczym nie zapomnialem tzn mam nadzieje zlosnik.gif

Napisano

> juz mamy to zrobione to zostawiamy szybe na słoncu zeby to

> dobrze wyschło i tam od czasu do czasu jescze jakas szmatą

> nasączoną woda jezdzimy jescze po tej folii zeby te resztki wody

> wygonic i tak robimy przez ok 3 dni hmm hyba o niczym nie

> zapomnialem tzn mam nadzieje

Hmm przez 3dni icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif chyba czegos nie rozumie, jak szybe na slonce dasz to po 3godzinach juz jest idealnie sucha

Napisano
  • Autor

podziekowac

bow.gif wlasnie o cos takiego mi chodzilo

ten moj manual ktory mialem tez wlasnei przewidywal plyn do naczyn oraz okres 3 dniowego gladzenia zeby.GIF

Napisano

dobrze mówi, im dłużej bedzie schnąć na uwolnieniu (nie założona) tym lepiej.. ja wsadziłem za wcześnie i porobiły mi się takie w okolicach brzegów tongue.gif

Napisano

> dobrze mówi, im dłużej bedzie schnąć na uwolnieniu (nie założona) tym

> lepiej.. ja wsadziłem za wcześnie i porobiły mi się takie w

> okolicach brzegów

Bo trzeba delikatnie i umiejetnie wkladac. Gdybys robil ze 3 auta na tydzien to bys mial wprawe wink.gif tak jak ja

Pozdro

Napisano

Niop dzieki Tobie mam manuala bo mozliwe ze tez bede sobie przyciemnial tylko powiedz mi jedno ile dales za folie i gdzie ja kupiles ?

PS. mam nadzieje ze po skonczonej robocoei pokazesz fotexy samochodziku zeby.GIF

Napisano

Jeśli o mnie chodzi to przyciemniam szyby tylko folia nierysujaca (czyli podczas uzytkowania sie nie rysuje od np. przecierania szmatka itp.) koszt takiej folii to 40zl za rolke wink.gif

Napisano

A gdzie taka dostane i w ilu procentach przyciemnia szybki bo wiesz chcialbym tez przyciemnie przednie boczne ale z tego co wiem to tam jest jakies ograniczenie do ilus tam procent

Napisano

po 3 godzinach sucha ?? hyba jak ja do piekarnika wsadzisz zlosnik.gif ja wole szybke troszke dopiescic i pogłaskac jak ja tylko moge i puki lezy luzem a nie na szybciora heh a tak do tych twoich 3 godzin zakladałes folie na przednią szybe i po tych 3 godzinach odsowales ją ?? a jak ja odsowales po tych 3 godzinach i mi powiesz ze ci nie zlazła to sorry ale ci nieowierze zlosnik.gif

Napisano

w zadnym przypadku niewolno przyciemniac przednich szybek nawet najjasniejsza folią a co do tylnich szyb to sobie nawet mozesz pomalowac je czarna fabrą i bendzie ok zlosnik.gif a folie najlepiej kupowac za wschodnią granicą zlosnik.gif znaczy sie Ukraina folia jest super koszt rolki 3/0,5m 8zł (to folia na caly tyl i prawie jedna przednia mozesz obkleic) ale folia z UA jest lepsza bo ci nie blaknie z biegiem czasu, jest sporo tańsza i do niektorych folii dodaja taki fajny proszek do polerowania tej folii jak bys sobie czasem rysek narobił

Napisano

> po 3 godzinach sucha ?? hyba jak ja do piekarnika wsadzisz ja wole

> szybke troszke dopiescic i pogłaskac jak ja tylko moge i puki

> lezy luzem a nie na szybciora heh a tak do tych twoich 3 godzin

> zakladałes folie na przednią szybe i po tych 3 godzinach

> odsowales ją ?? a jak ja odsowales po tych 3 godzinach i mi

> powiesz ze ci nie zlazła to sorry ale ci nieowierze

Ja mowilem o zakladaniu a nie uzywaniu!!! Ale moge sie o flaszke zalozyc ze jak se pomoge opalarka to po 3 godzinach folia nie zejdzie

Napisano

> w zadnym przypadku niewolno przyciemniac przednich szybek nawet

> najjasniejsza folią a co do tylnich szyb to sobie nawet mozesz

> pomalowac je czarna fabrą i bendzie ok

Tutaj sie zgadzam 20.GIF

Napisano

to jak cos kojazysz z szybek to moze bendziesz wiedziac cos na temat przyciemniania szybek ale z PRZOD bo sam dobrze wiesz ze np nowe BMW jak wyjezdzaja z salona to maja przyciemnione szybki i jakos sie ich nikt nieczepi a co do % przyciemnienia to napewno przekracza to 70% przepuszczalnosci swiatla czyli z jednejs trony mozna miec przyciemnione z przodu szyby a z drogiej nie bo np w CC czy masz z przodu przyciemnione piecowo czy rteńciowo a o zwyklej folii juz wogule nie wspomnei to i tak sie dowalą i ci dowoda zwiną

Napisano

wszystko fajnie ładnie ale 3 dni to jakoś za dużo ja myśle żę 5h styka oczywiście na szybyw uszcelka na przód.... no myśle żę ze 2 dni to fakt bez odsówania trzeba przeczkać ale potem jest oka ja jak pierwszy raz robiłem to po 1,30 zacząłem się bawić przednią i była kapa :/ a teraz nawet nie mam czasu ich poprawić ciągle z bomblami jeżdżę sick.gif

Napisano

sluchaj mi z tymi 3 dniami chodzilo o to zeby szyby byly nawet i na aucie ale zeby przez te 3 dni auto stalo na słoncu i zeby je tam od czasu do czasu przez te 3 dni przejechac tą mokra szmatą

Napisano

a co do babli to jak były swieze jescze to trzeba bylo przekłuc je igłą i przejechac po folii mokra szmata zlosnik.gif

Napisano

W niektorych cc sa atermiczne szyby ktore juz maja okolo 70% przepuszczanosci, Czyli naklejenie jakiejkolwiek folii jest niedozwolone (jedynie bezbarwna) znam kilka przypadkow co policja czepiala sie co do tylnych szyb, mieli ten ich przyrzad do sprawdzania przepuszczalnosci to koles kazal sprawdzic przepuszczalnosc seryjnych przednich szyb to nawet 70% nie mialy!!! Wtedy policial.gif nie wiedzial co poweidziec. Ale to sa tylko wyjatki. A co do piecowego to podejma sie przyciemnienia przednich bocznych i daja ci nawet atest isic ale beda tylko nieznacznie przyciemnione. Jeszcze przypomne ze czolowa szyba powinna miec 75% przepuszczalnosci.

Pozdro wink.gif

Napisano

> a co do babli to jak były swieze jescze to trzeba bylo przekłuc je

> igłą i przejechac po folii mokra szmata

Jesli masz bable to cos zle musiales zrobic jesli bys mogl zrobic foto swojej szyby z bliska i mi pokazac, jesli chcesz to ja ci moge moje podeslac, ale to na priv albo gg wink.gif

Napisano

> w zadnym przypadku niewolno przyciemniac przednich szybek nawet

> najjasniejsza folią

A dlaczegóż to?

Wystarczy spełnić warunek zachowania przepuszczalności 70% światła pzez szybę + folię. Jeżeli masz taką folię (np. zacimniającą o 20%) to nie widzę problemu, żeby nią okleić przednie boczne szyby.

30.GIF

Napisano

ja dobrze wiem co zrobiłem źle nie wymiotłem wsystkiego z garażu bo jak robiłem kumplowi w łazience to wszyło idealnie tym razm jak się angryfire.gif to wezme odkurzacz wodny bo takie mam i wyczyszcze cały garaż do zera odkurzaczem a potem jeszcze wodą zleje i wtedy jak nie wyjdzie będę się zastanawiał palacz.gif

Napisano

> A dlaczegóż to?

> Wystarczy spełnić warunek zachowania przepuszczalności 70% światła

> pzez szybę + folię. Jeżeli masz taką folię (np. zacimniającą o

> 20%) to nie widzę problemu, żeby nią okleić przednie boczne

> szyby.

Wez pod uwage se seryjna szyba nie ma 100% przepuszczalnosci. Jesli chcesz to podjedz na jakas dobra stacje diagnostyczna i se zmierz swoje

Pozdro wink.gif

Napisano

taaaaaaa to znajdź mi taką powodzenia nie ma szans cokolwiek byś przykleił jest za dużo no chyba że kupisz białą szybe nie atermiczną wtedy może sa jakieś szanse

Napisano

> taaaaaaa to znajdź mi taką powodzenia nie ma szans cokolwiek byś

> przykleił jest za dużo no chyba że kupisz białą szybe nie

> atermiczną wtedy może sa jakieś szanse

Heh nawet taka szyba nie bedzie miala 100% bo szklo nie jest idealnie przezroczyste wink.gif

Napisano

jescze jedni policial.gif sie czepia ze szybka jest za ciemna a inni machna na to ciemne reka i ci powiedza ze to kwestia bezpieczenstwa i w sumie mają racje BO no masz wypadek przod ci doszedl do drzwi i drzwi masz zablokowane i ktos proboje rozbic szybke zeby sie do ciebie dostac a tu szczeze mowiac dupa bo tylko na szybce zrobi ci sie pajaczek i na tym zakonczy sie akcja wybijania szybki albo jescze inna opcja masz wypadek np z boku ktos ci przypitoli a szybka sie nierozsypie tylko złamie na pol i patrzac na to z ktorej tam strony chcesz mamy poprostu taką mała gilotynke w aucie

Napisano

To sa rozne aspekty i mozna by godzinami dyskutowac....... A jeszcze jedno jesli masz kolizje albo cos i masz przod przyciemniony to mozesz poniesc z tego powodu konsekwencje!! No ale jakbysmy sie mieli wszystkim przejmowac to bysmy serjami jezdzili cool.gifcool.gifcool.gif

Napisano

> taaaaaaa to znajdź mi taką powodzenia nie ma szans cokolwiek byś

> przykleił jest za dużo no chyba że kupisz białą szybe nie

> atermiczną wtedy może sa jakieś szanse

Mam białe, nieatermiczne w obu autach 270751858-jezyk.gif. Takie szyby zmnieszają ilość strumienia światła od 3 do 5%, zatem jakby znalazł folię 20% to wszystko było by ok.gif. A z tą folią, to wiem jak jest - ciężko dostać taką o minimalnym stopniu zaciemniena.

Inna sprawa, że jest to kolejny durny przepis. Znam (nie z widzenia - osobiście) stację diagnostyczną w pewnym ASO Skody, gdzie zgodnie z przepisami dysponują urządzeniem do pomiaru przepuszczalności świetlnej do szyb, ale się nim nie mierzy. Powód? Seryjne (z homologacją), atermiczne szyby w niektórych modelach Skody NIE SPEŁNIAJĄ wymagań ustawy i są ciemniejsze.

Pirat 7993:

> kwestia bezpieczenstwa i w sumie mają racje BO

> no masz wypadek przod ci doszedl do drzwi i drzwi

> masz zablokowane i ktos proboje rozbic szybke zeby

> sie do ciebie dostac a tu szczeze mowiac dupa bo tylko

> na szybce zrobi ci sie pajaczek i na tym zakonczy sie

> akcja wybijania szybki albo jescze inna opcja masz

> wypadek np z boku ktos ci przypitoli a szybka sie

> nierozsypie tylko złamie na pol i patrzac na to z ktorej

> tam strony chcesz mamy poprostu taką mała gilotynke

> w aucie

Hmmm hmm.gif

To może wyjaśnisz dlaczego ZE WZGLĘDÓW BEZPIECZEŃSTWA w autach rajdowych jest obowiązek oklejenia wszystkich szyb folią? I nie jest to nasz lokalny wymysł a nakaz FIA. Czyżby dbano o szybszą rotację rajdowych mistrzów cfaniaczek.gif

30.GIF

Napisano

naklejają folie ale raczej nie do przyciemniania szyb z_lol1.gif

Napisano

> naklejają folie ale raczej nie do przyciemniania szyb

Taką też. Ciężko jest znaleźć folię samochodową całkowicie przeźroczystą.

Poza tym poruszyłeś kwestię bezpieczeństwa, pisząc o sposobie rozbijania się takiej szyby a nie ewentualnym zmnieszeniu jasności widzianych przez nią obrazów.

BTW: Boczne i tylna szyba (hartowane, nie laminowane bądź przekładkowe - jak przednia) oklejone folią zachowują się mniej-więcej jak gruby dywan. Przednie, rozbite oklejone szyby są utwierdozne tylko na dole uszczelką i poprostu można je zwinąć w dół. Gorzej jest z szybami wklejanymi ale też można dać se radę.

30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.