Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło - jak wam chodzi, jak powinno chodzić w Astrze?

Featured Replies

Napisano

Witam. Przed chwilą jeździłem troszeczke Lanosem oraz Fordem Mondeo - sprzęgło w tych samochodach troche łapie inaczej a przedewszystkim chodzi leciutko, aż mi to przeszkadzało, bo w mojej Astrze chodzi ciezko po prostu trzeba mocno depnąć. I tu moje pytanie jak jest u was chodzi płynnie leciutko (porównywalnie jak pedał gazu lub lżej) czy cieżko wam chodzi. Czy można temu zapobiec aby chodziło lekko.. jakś wymiana linki czy smarowanie?? Odp.

Napisano

> mojej Astrze chodzi ciezko po prostu trzeba mocno depnąć. I tu

> moje pytanie jak jest u was chodzi płynnie leciutko

> (porównywalnie jak pedał gazu lub lżej) czy cieżko wam chodzi.

> Czy można temu zapobiec aby chodziło lekko.. jakś wymiana linki

Witam !!

U mnie tak samo ciężko. Zdaje się, że TTTM.

Czy coś pomoże ?? Nie wiem - próbowałem przesmarować linkę, ale bez zdejmowania. Zmiana niewielka (jeśli wogule była).

Napisano

U mnie chodzi bardzo leciutko a u kumpeli też ciężko i ona nawet zmieniła linkę. Nie wiem od czego to zależy.

Napisano

W Mondeo jest wspomaganie, ja w II też mam i chodzi leciutko. Qrcze, myślałem, że asterka F też ma wspomaganie, ale chyba sie mylę?

W teścia Kadecie to chodzi jak w Polonezie (ciężko).pzdr drive.gifSpytam sie jeszcze u kolegów w pracy 20.GIF

Napisano

U mnie chodzi srednio, no ale w porownaniu z traktorem to leciutko, w kazdym razie mi to pasuje bardzo. ok.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie chodzi bardzo leciutko a u kumpeli też ciężko i ona nawet

> zmieniła linkę. Nie wiem od czego to zależy.

Kurcze mamy taką samą astre a umnie chodzi cieżko? może tak ma być? choć już sie przyzwyczajam do tego.

Napisano

> W Mondeo jest wspomaganie, ja w II też mam i chodzi leciutko. Qrcze,

> myślałem, że asterka F też ma wspomaganie, ale chyba sie mylę?

> W teścia Kadecie to chodzi jak w Polonezie (ciężko).pzdr Spytam sie

> jeszcze u kolegów w pracy

hihi sorki ze sie smieje ale o jakim wspomaganiu mówisz:) Chyba cos ci sie pomyliło z hamulcami, albo ja o czyms niewiem. Być moze masz w astrze II siłownik hydrauliczny (niewiem) ale to niema nic wspólnego z wspomaganiem.

Napisano
  • Autor

> hihi sorki ze sie smieje ale o jakim wspomaganiu mówisz:) Chyba cos

> ci sie pomyliło z hamulcami, albo ja o czyms niewiem. Być moze

> masz w astrze II siłownik hydrauliczny (niewiem) ale to niema

> nic wspólnego z wspomaganiem.

To co zrobić aby łatwiej chodził pedał sprzęgła?

Napisano

> witam

jezdze mondeo 20. 16v( 2006) i sprzeglo w mojej F -ce chodzi prawie indentycznie lekko , no moze wg mnie nawet lepiej tzn jest wyczucie ( opor lekki) , jestem bardzo z niegoi zadowolony wogole nozka nie boli i chce sie biegi zmieniac

Napisano

Mój ojciec ma Alfe Romeo 146 gdy wsiadłem pierwszy raz i przejechałem przez miasto to juz mnie noga bolala od sprzegła (tak cieżko chodzi) u siostry(Opel Corsa B) sprzegło za to chodzi tak lekko ze gdy jechałem nie czulem ze juz jest wcisniete do oporu. Za to w Asterixie chodzi srednio tak ze mozna je elegancko wyczuc a i noga nie boli wink.gif wiec uwazam ze sprzegło chodzace za lekko tez nie jest dobre a w Astrach jest to zrobione elegancko smile.gif

Napisano

ja mam c14nz i chodzi mi lekko lzej nawet niz w punto od ojca.. nie wiem od czego to zalezy moze warto sie polozyc w autku i sprawdzic czy syfu nie ma przy lince itd.. moze jakis wd40 na sprezyne co odbija pedal czy cos..:) trza by dokonac analizy w wolnej chwili co zreszta zrobie smile.gif

Napisano
  • Autor

> ja mam c14nz i chodzi mi lekko lzej nawet niz w punto od ojca.. nie

> wiem od czego to zalezy moze warto sie polozyc w autku i

> sprawdzic czy syfu nie ma przy lince itd.. moze jakis wd40 na

> sprezyne co odbija pedal czy cos..:) trza by dokonac analizy w

> wolnej chwili co zreszta zrobie

Też myśle że to od tego zależy, tzn zabrudzenie, mysle ze jakiś smar i wd40 pomoże ale..

Napisano

> Witam. Przed chwilą jeździłem troszeczke Lanosem oraz Fordem Mondeo -

> sprzęgło w tych samochodach troche łapie inaczej a

> przedewszystkim chodzi leciutko, aż mi to przeszkadzało, bo w

> czy smarowanie?? Odp.

Właśnie wróciłem z dłuiego weekendu i akurat taki temat... rotfl.gif

Po 200 km właśnie sprzegło mi siadło. Na początku myślałem, że to linka, ale była cała. No i mechanik stwierdził, że sprzęgło...

Po wymianie chodzi tak leciutko, że bałem się, że coś jest nie tak. Wcześniej chodziło strasznie ciężko i wydawało czasami jakieś dźwięki. Ale teraz (po wymianie przejechałem 500 km) już nawet nie pamiętam co to były za odgłosy.

Podobno zacisk rozleciał się na strzępy a tarcza była solidnie powyginana. Dobrze, że skrzynia została nieuszkodzona i można było kontynuować jazdę, tyle tylko, że pół dnia w plecy no i małe zmiany w programie wycieczki.

Napisano

U mnie chodzi średnio .... problem w tym ze musze deptać aż w tapicerke ...tak nisko bo wczesniej to łapie slinka.gif probowali podciagnąc mechanicy no i troche podniesli ale nadal nisko .... podobno sprzegło sie niebawem skonczy grr

czolem

Oberon

Napisano
  • Autor

> Właśnie wróciłem z dłuiego weekendu i akurat taki temat...

> Po 200 km właśnie sprzegło mi siadło. Na początku myślałem, że to

> linka, ale była cała. No i mechanik stwierdził, że sprzęgło...

> Po wymianie chodzi tak leciutko, że bałem się, że coś jest nie tak.

> Wcześniej chodziło strasznie ciężko i wydawało czasami jakieś

> dźwięki. Ale teraz (po wymianie przejechałem 500 km) już nawet

> nie pamiętam co to były za odgłosy.

> Podobno zacisk rozleciał się na strzępy a tarcza była solidnie

> powyginana. Dobrze, że skrzynia została nieuszkodzona i można

> było kontynuować jazdę, tyle tylko, że pół dnia w plecy no i

> małe zmiany w programie wycieczki.

Czy da rade to wymienc/usprawnic samemu? Ile dałeś za naprawe ile kosztowały części?

Napisano

U mnie chodziło dość ciężkawo ale po wymianie kompletnego sprzęgła jest znaczna różnica. Teraz chodzi o wiele lżej.

Napisano

> Czy da rade to wymienc/usprawnic samemu? Ile dałeś za naprawe ile

> kosztowały części?

Ja się sam nawet nie zabierałem. Sprzęgło valeo - 330 zeta. Robocizna w warstacie zaśpiewali 150 zeta ale ja robiłem u znajomego (tzn znajomy robił zlosnik.gif)

Napisano

> Czy da rade to wymienc/usprawnic samemu? Ile dałeś za naprawe ile

> kosztowały części?

Czy da sie samemu to nie wiem, bo się na tym nie znam.

Samo sprzegło (podobno wymienia się całość) kosztowało ok. 410 zł, a robota 250 zł. Może byłoby taniej, ale potrzebowałem rachunek. PZU żąda go w celu zwrotu kosztów za nocleg dla całej załogi auta.

Napisano

> hihi sorki ze sie smieje ale o jakim wspomaganiu mówisz:) Chyba cos

> ci sie pomyliło z hamulcami, albo ja o czyms niewiem. Być moze

> masz w astrze II siłownik hydrauliczny (niewiem) ale to niema

> nic wspólnego z wspomaganiem.

Odpowiadam dopiero teraz, bo byłem nad Bugiem na małej wycieczce. Chodziło mi dokładnie o pompę sprzęgła, zasilaną ze zbiorniczka płynu hamulcowego i zmieniającą nacisk na pedał na nacisk na sprężynę docisku. Jeśli nie jest to wspomaganie to co? 270751858-jezyk.gif Hamulce to całkiem inna sprawa biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Czy da sie samemu to nie wiem, bo się na tym nie znam.

> Samo sprzegło (podobno wymienia się całość) kosztowało ok. 410 zł, a

> robota 250 zł. Może byłoby taniej, ale potrzebowałem rachunek.

> PZU żąda go w celu zwrotu kosztów za nocleg dla całej załogi

> auta.

Jak ja mam pałcić 600zł za to aby mi lekko chodziło to chyba sie zleje zeby.GIF . Wole na co innego przeznaczyć taką kwotę.

Napisano

To po prostu hydraulicznie sterowane sprzęgło, nie wspomagane. Wyczuj subtelną różnicę pomiędzy wspomaganiem, a sterowaniem, niezależnie od czynnika sterującego czy linka czy też siłownik hydrauliczny.

Zresztą wypas żaden to to nie jest, bo i skoda 105 tak miała wink.gif

Dla większego zobrazowania przytoczę dwa kultowe auta. VW Garbus rok powiedzmy '52 i np. '62. W obu samochodach wspomagania hamulców (serwa) nie było, w pierwszym z prostej przyczyny - hamulce sterowane mechanicznie (linka), w drugim mimo sterowania hydraulicznego (klasyczna jednoobwodowa pompa hamulcowa, analogiczna jak pompa sprzęgła w innych autach) nie zastosowano wspomagania.

I teraz odpowiedz sobie na pytanie - wspomaganie czy sterowanie?

Pozdrawiam

PS mówisz nad Bugiem? Ja w sobotę też byłem zmuszony udać się w tamte rodzinne strony smile.gif

> Odpowiadam dopiero teraz, bo byłem nad Bugiem na małej wycieczce.

> Chodziło mi dokładnie o pompę sprzęgła, zasilaną ze zbiorniczka

> płynu hamulcowego i zmieniającą nacisk na pedał na nacisk na

> sprężynę docisku. Jeśli nie jest to wspomaganie to co? Hamulce

> to całkiem inna sprawa

Napisano

Będę chyba polemizował 893goodvibes.gif. Samochód z linką wymaga bezpośredniej siły, pomimo niewątpliwego przełożenia. U mnie sprzęgło chodzi leciutko, co przy solidnym jednak docisku nie byłoby do uzyskania bez pomocy ze strony pompy hehe.gif. Oczywiście nie ma dodania energii z zewnątrz, więc jest to sterowanie, ale odczucia są bardzo wspomagające zlosnik.gifpalacz.gif. Chciałem tylko zasugerować, że rozwiązanie pompowane sprawdza się znakomicie 270751858-jezyk.gifnara PS VW Garbus jest paskudny (kwestia gustu), aczkolwiek niezawodny, a Bug w porządku 20.GIF

Napisano

> Odpowiadam dopiero teraz, bo byłem nad Bugiem na małej wycieczce.

> Chodziło mi dokładnie o pompę sprzęgła, zasilaną ze zbiorniczka

> płynu hamulcowego i zmieniającą nacisk na pedał na nacisk na

> sprężynę docisku. Jeśli nie jest to wspomaganie to co? Hamulce

> to całkiem inna sprawa

Kolega wyzej juz wyjasnił co to jest:).

Rozumiesz juz dlaczego sie smiałem, bo niegdy w zyciu nisłyszałem o wspomaganiu sprzegła. No ale nie kazdy musi zanc sie na wszystki wiec sie nieobrazaj to niebył szyrderczy smiech tylko dawno juz tu niezaglądałe(mistrzostwa Swiata) otwieram twojego posta a tu taki lapsus smile.gif

Napisano

> Jak ja mam pałcić 600zł za to aby mi lekko chodziło to chyba sie

> zleje . Wole na co innego przeznaczyć taką kwotę.

Jak by mi się nie zepsuło to bym poprostu nie wymieniał. Zdążyłem się już przyzwyczaić, że ciężko chodzi i wcale z własnej inicjatywy bym tej kasy na sprzęgło nie wydał. Ale jak mus to mus.

Napisano

> U mnie sprzęgło chodzi

> leciutko, co przy solidnym jednak docisku nie byłoby do

> uzyskania bez pomocy ze strony pompy.

Siła razy ramię smile.gif I długa noga smile.gif

Oczywiście nie ma

> dodania energii z zewnątrz, więc jest to sterowanie, ale

> odczucia są bardzo wspomagające

Nie ma jak dobra polemika smile.gif

. Chciałem tylko zasugerować,

> że rozwiązanie pompowane sprawdza się znakomicie nara

I owszem, najlepszym przykładem są skody 105 (być może było jeszcze stosowane w starszych, ale tego na 100% nie jestem pewnien, więc nie piszę) w który pompy działają do dziś (o ile 270751858-jezyk.gif) )

PS VW

> Garbus jest paskudny (kwestia gustu), aczkolwiek niezawodny, a

Z garbatym za dużo moich wspomnień się wiąże... I nie powiem, ostatnio mi coraz częściej klasyk chodzi po głowie, tylko weź tu znajdź coś godnego uwagi... Jak wszystko przyjechało z Meksyku i na naszych różowych kartonikach hula z przebitymi numerami...

> Bug w porządku

Napisano

Panowie a jakie sprzęgło polecacie?? bo tlucze mi sie łożysko ale chyba lepiej juz całośc kupic? jakiej firmy polecacie bo oryginał 500,- crazy.gifwiec który z zamienników najlepszy?

Napisano

> Witam. Przed chwilą jeździłem troszeczke Lanosem oraz Fordem Mondeo -

> sprzęgło w tych samochodach troche łapie inaczej a

> przedewszystkim chodzi leciutko, aż mi to przeszkadzało, bo w

> czy smarowanie?? Odp.

ja bym wyciągnoł linke i jakmś gęstym olejkiem przesmarował, gdzyż to może być linka( albo może być gdzieś nadłamana i ocierać o ścianki) to może być powód twardego sprzęgła.

U mnie chodzi leciutko w porównaniu z Ibizą i Fabią to nawet za lekko

pozdrawiam

Napisano

> ja bym wyciągnoł linke i jakmś gęstym olejkiem przesmarował, gdzyż to

> może być linka( albo może być gdzieś nadłamana i ocierać o

> ścianki) to może być powód twardego sprzęgła.

> U mnie chodzi leciutko w porównaniu z Ibizą i Fabią to nawet za lekko

> pozdrawiam

Njalepiej przesmarowac smarem grafitowym. Wkazdym bądz razie czyms w postaci stałej. Olej pomoze tylko na krótko a potem bedzie jeszcze gozej gdyz olej spłynie naprzylega pyłu i kurzu i bedzie chodzic jeszcze ciezej moze sie nawet zatrzec.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.