Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

niezawodne 4x4

Featured Replies

Napisano

Rozglądam się za autem 4x4 typu rav4, forester lub większym 

budżet ok 20 -25 tyś , auto do miasta i na dojazdy na wioskę gdzie tak jak dzisiaj napęd 4x4 praktycznie niezbędny + oczywiście prześwit

min wymagania :

- klima , abs i sensowne 4x4 nie chciałbym np takiego jak w cr-v , nie podchodzi mi to rozwiązanie

wolałbym silnik benzynowy z mocą od 150 km, diesle tylko naprawdę niezawodne

może być duże auto , nawet jakiś pickup 

ma mieć możliwość przewozu normalnie 4 osób 

najważniejsze by auto było dość niezawodne i ew. naprawy nie przekraczały wartości auta :)

czekam na propozycje 

Napisano

grand vitara

Napisano

Honda CR-V 2005-2006 rok produkcji z LPG

Napisano
  • Autor
W dniu 1.03.2021 o 09:33, Kocur1 napisał:

Honda CR-V 2005-2006 rok produkcji z LPG

Nie lipny napęd to ma 

Napisano
W dniu 21.02.2021 o 19:17, bulla napisał:

czekam na propozycje 

Forestera sobie poszukaj jak o nim wspomniałeś.

Napisano
  • Autor
W dniu 9.03.2021 o 09:11, marcindzieg napisał:

Forestera sobie poszukaj jak o nim wspomniałeś.

Którego z jakim silnikiem ?

Napisano
On 3/7/2021 at 2:41 AM, bulla said:

Nie lipny napęd to ma 

A co z tym napędem nie tak?

Pytam serio, bo w samochodach które dałeś do porownania typu rav4 czy forester, do takich zastosowań jak piszesz (dojazd na wioske czyli przypuszczam grzęźnięcie w błocie, sniegu, etc) to napęd z crv nie będzie ani troche gorszy niz w w/w.

Oczywiscie nie można go absolutenie porownywać do napędów z blokadą dyfrów, ale to zupelnie inna bajka.

Sam użytkuje CRV w często cięzkich warunkach terenowych i daje rade bez problemu (nigdy mnie nie musieli wyciągać).

Forester ma dużą zaletę w postaci możliwości pobawienia się w krecenie bączków na sniegu co w crv jest "prawie" niemożliwe. To jedyna wada.

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, CiniO napisał:

Pytam serio, bo w samochodach które dałeś do porownania typu rav4 czy forester, do takich zastosowań jak piszesz (dojazd na wioske czyli przypuszczam grzęźnięcie w błocie, sniegu, etc) to napęd z crv nie będzie ani troche gorszy niz w w/w.

Oczywiscie nie można go absolutenie porownywać do napędów z blokadą dyfrów, ale to zupelnie inna bajka.

Sam użytkuje CRV w często cięzkich warunkach terenowych i daje rade bez problemu (nigdy mnie nie musieli wyciągać).

Forester ma dużą zaletę w postaci możliwości pobawienia się w krecenie bączków na sniegu co w crv jest "prawie" niemożliwe. To jedyna wada.

Jeździłem crv i załączenie napędu potrafiło zaskoczyć i bez kontroli trakcji różnie może być. Wolałbym napęd stały. 

Edytowane przez bulla

Napisano
23 godziny temu, bulla napisał:

Którego z jakim silnikiem ?

Niezawodny? Wolnossący, najlepiej 2.0. 20-25 kzł skazuje Cię w zasadzie na II generacje. Po lifcie. Bardzo fajny tylko dokładnie obejrzyj pod kątem rdzy.

Napisano
W dniu 14.03.2021 o 19:01, marcindzieg napisał:

Niezawodny? Wolnossący, najlepiej 2.0. 20-25 kzł skazuje Cię w zasadzie na II generacje. Po lifcie. Bardzo fajny tylko dokładnie obejrzyj pod kątem rdzy.

Tak niezawodny, że kiedy mi wypłynął silnik na asfalt i samochód stał przez dwa miesiące, kupujący przyjechał, podpiął akumulator, odpalił i pojechał w siną dal ;]

Subaru jest ekstra (na swój sposób), ale trzeba kupić względnie zadbany egzemplarz, serwisować "przed" a nie kiedy jest za późno i mieć mechanika który myśli a nie wali młotkiem …a to też nie daje gwarancji. Taniej - 2.0 sohc (125km) - jeździ ale nie jedzie; podobno lepiej 2.5 sohc, ale chyba nie ma na rynku; szybciej - turbo, ale remont silnika to kwestia kiedy a nie czy. Polecanego 2.0x ej20f (158km), nie polecam bo popsułem ;] ale może to jednostkowy przypadek. Z perspektywy czasu i kosztów, kupiłbym turbo, bo na jedno wychodzi.

Co do samego Forka II - napędy petarda, prowadzenie, widoczność, manewrowalność super; spalanie za duże, koszty utrzymania znośne, ale podwyższone, w środku głośny, kiepsko wyposażony, prędkości komfortowe do 130-140, podatny na podmuchy wiatru.

Co ważne, bo ja np. tego przed zakupem nie wiedziałem - Subaru bez turbo nie brzmią/bulgoczą jak Subaru (i nie da się zrobić, żeby brzmiały; można drutować i udawać, że działa, ale prawda jest taka, że nie działa) ;]

Napisano
W dniu 14.03.2021 o 00:53, CiniO napisał:

No tu się nie zgodzę, w CR-V 2 i 3 gen wystarczy wyłączyć vsa i umiejętnie dodawać gaz w poślizgu i idzie w ósemkach między pachołkami na wahadle lepiej niż stały 4x4 ;]

To w ramach smarowania tylnego mostu, tak rzecze instrukcja :hush:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.