Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

niby przepisy to określają... DMC przyczepy

Featured Replies

Napisano

no właśnie... niby jest to jasne ale nie do końca...

przykładowo:

DMC przyczepy lekkiej bez hamulca najazdowego to 750 kg

w dowodzie rejestracyjnym jest w:

F.1 i F.2 wartość 2065 kg

O.2 wartość 600 kg

suma nie przekracza dla przyczepy DMC 600 kg = 2665 kg, a dla DMC 750 kg = 2815 kg

to mogę ?? czy nie mogę pociągnąć lekką bez hamulca o DMC 750 kg ??

moim zdaniem nie mogę, mogę tylko do 600 kg...

Napisano
3 minuty temu, cezar55 napisał:

no właśnie... niby jest to jasne ale nie do końca...

przykładowo:

DMC przyczepy lekkiej bez hamulca najazdowego to 750 kg

w dowodzie rejestracyjnym jest w:

F.1 i F.2 wartość 2065 kg

O.2 wartość 600 kg

suma nie przekracza dla przyczepy DMC 600 kg = 2665 kg, a dla DMC 750 kg = 2815 kg

to mogę ?? czy nie mogę pociągnąć lekką bez hamulca o DMC 750 kg ??

moim zdaniem nie mogę, mogę tylko do 600 kg...

Nie możesz, święta jest pozycja O2 w DR i DMC przyczepy bez hamulca. Raz zapytałem diagnosty co w wypadku jak DMC przyczepy przekracza poz. O2 z DR a ciągnę pustą przyczepę która na pewno waży mniej niż poz. O2. Odpowiedział mi "Powiedz im Pan żeby Cię zważyli":phi: Oczywiście część osób myśli jak ten diagnosta ze liczy się rzeczywista masa przyczepy w chwili kontroli.

Napisano
1 hour ago, steyr said:

Nie możesz, święta jest pozycja O2 w DR i DMC przyczepy bez hamulca. Raz zapytałem diagnosty co w wypadku jak DMC przyczepy przekracza poz. O2 z DR a ciągnę pustą przyczepę która na pewno waży mniej niż poz. O2. Odpowiedział mi "Powiedz im Pan żeby Cię zważyli":phi: Oczywiście część osób myśli jak ten diagnosta ze liczy się rzeczywista masa przyczepy w chwili kontroli.

Bo tak powinno być. Niestety logika w narodzie niedomaga...

Pozycja O2 to jak mnie pamięć nie myli, 'maksymalna masa całkowita przyczepy'. Nie 'maksymalna dopuszczalna masa całkowita', jak to jest powszechnie interpretowane.

Napisano

Pozycje O1 i O2 są brane z danych homologacyjnych producenta, który określa jaką maksymalnie cięzką przeczę dany samochdód może ciągnąć.

Jest to ograniczenie fizyczne które producent samochodu uznaję za maksyamlne aby zachować bezpieczeństwo podróży.

Oczywistym jest więc, że jeśli producent auta zadeklarował 500kg dla przyczepy bez hamulca, to jeśli ciągnę przyczepę DMC750kg ale pustą czyli ważącą np 300kg, to jest to bezpieczne. 

I tak też jest to interpretowane w znakomitej większości krajów Europy.

Oczywiscie w Polsce z jakiegos niewytłumaczalnego powodu musi być inaczej.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 30.03.2021 o 00:29, CiniO napisał:

Pozycje O1 i O2 są brane z danych homologacyjnych producenta, który określa jaką maksymalnie cięzką przeczę dany samochdód może ciągnąć.

Jest to ograniczenie fizyczne które producent samochodu uznaję za maksyamlne aby zachować bezpieczeństwo podróży.

Oczywistym jest więc, że jeśli producent auta zadeklarował 500kg dla przyczepy bez hamulca, to jeśli ciągnę przyczepę DMC750kg ale pustą czyli ważącą np 300kg, to jest to bezpieczne. 

I tak też jest to interpretowane w znakomitej większości krajów Europy.

Oczywiscie w Polsce z jakiegos niewytłumaczalnego powodu musi być inaczej.

cenne info, dzięki

Napisano

Według przepisów w Polsce nawet pustej przyczepy nie możesz ciągnąć. Według rzeczywistości, jeśli nie będziesz przeładować tej przyczepy, będzie to rozsądne, żaden policjant nie doczepi się do tego właściwie mogę Ci to zagwarantować. No chyba, że będziesz łamać wsystkie możliwe przepisy, to wiadomo dodatkowy powód do ukarania ;)

Właściwie wszystkie przyczepy w wypożyczalniach są na dmc 750kg, a w praktyce mało które auto ma możliwość ciągnięcia przyczepy 750kg. 

Martwy chory przepis po prostu. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.