Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik sprzęgła ??

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał taką przypadłość

- pedał sprzegła podniósł się o około 2 może 3 centymetry ponad pedał hamulca. Przy wciskaniu sprzęgła ten 2 - 3 centymetrowy skok pedału odbywa się bez żadnego oporu potem normalny opór natomiast przy, puszczaniu sprzegła na samej górze pedał nie ma żadnego oporu i nie odbija tak jak powinien. Samo sprzęgło pracuje normalnie. Trochę to zagmatwane ale nie umiem tego lepiej wyjaśnić. Podczas jazdy jest to bardzo denerwujące przy zmianie biegu wciskasz sprzęgło a pedał ci wpada bez oporu o te 3 cm potem dopiero pracuje normalnie. Pojechałem z tą przypadłością do aso i diagnoza brzmi czujnik sprzęgła do wymiany oczywiście trzeba go zamówić Koszt czujnika 52 zł robocizna ok 40 zł kasa niby niewielka ale czy diagnoza trafna ?? Miał ktoś taką usterkę i co było przyczyną Dodam że chodzi o stilo 1,2

Napisano

> Witam

> Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał taką przypadłość

> - pedał sprzegła podniósł się o około 2 może 3 centymetry ponad pedał

> hamulca. Przy wciskaniu sprzęgła ten 2 - 3 centymetrowy skok

> pedału odbywa się bez żadnego oporu potem normalny opór

> natomiast przy, puszczaniu sprzegła na samej górze pedał nie ma

> żadnego oporu i nie odbija tak jak powinien. Samo sprzęgło

> pracuje normalnie. Trochę to zagmatwane ale nie umiem tego

> lepiej wyjaśnić. Podczas jazdy jest to bardzo denerwujące przy

> zmianie biegu wciskasz sprzęgło a pedał ci wpada bez oporu o te

> 3 cm potem dopiero pracuje normalnie. Pojechałem z tą

> przypadłością do aso i diagnoza brzmi czujnik sprzęgła do

> wymiany oczywiście trzeba go zamówić Koszt czujnika 52 zł

> robocizna ok 40 zł kasa niby niewielka ale czy diagnoza trafna

> ?? Miał ktoś taką usterkę i co było przyczyną Dodam że chodzi o

> stilo 1,2

Może sie wpier.... gdzie nie trzeba, ale wg mnie trzeba naciągnąć linkę sprzęgła.

Pedał sprzęgła jest połączony z tzw słoneczkiem (dociskiem sprzęgła) linka stalową w pancerzu. Jeśli problem jest w tym, że pedał ma troszeczkę luzu, to wg mnie trzeba naciągnąć linkę.

Co do czujnika sprzęgła to ta teoria wg mnie jest dosć naciągana.

POZDRAWIAM

Napisano

> Może sie wpier.... gdzie nie trzeba, ale wg mnie trzeba naciągnąć

> linkę sprzęgła.

> Pedał sprzęgła jest połączony z tzw słoneczkiem (dociskiem sprzęgła)

> linka stalową w pancerzu. Jeśli problem jest w tym, że pedał ma

> troszeczkę luzu, to wg mnie trzeba naciągnąć linkę.

> Co do czujnika sprzęgła to ta teoria wg mnie jest dosć naciągana.

> POZDRAWIAM

Nic z tego, ten typ nie ma linki tongue.gif

Napisano

> Może sie wpier.... gdzie nie trzeba, ale wg mnie trzeba naciągnąć

> linkę sprzęgła.

Obstawałbym przy ty pierwszym zlosnik.gif nie ma linki hehe.gif

Napisano

sprzeglo jest hydrauliczne - nie ma linki

Napisano

> sprzeglo jest hydrauliczne - nie ma linki

Ok to znaczy, że sie wpier.. gdzie nie trzeba.

Swoja jednak drogą pod względem samodzielnej naprawy linka jest chyba lepsza. Pozdrawiam i życzę jak najniższych kosztów naprawy. waytogo.gif

Napisano

Sprawdź czy czasem coś nie odpadła nad pedałem sprzęgła jakiś odbojnik lub coś w tym rodzaju bo tak to wygląda Mam trzy piętra do garażu więc ci teraz nie powiem ale to napewno jest jakaś pierdoła więc sie nie martw

Napisano

> Sprawdź czy czasem coś nie odpadła nad pedałem sprzęgła jakiś

> odbojnik lub coś w tym rodzaju bo tak to wygląda Mam trzy piętra

> do garażu więc ci teraz nie powiem ale to napewno jest jakaś

> pierdoła więc sie nie martw

Nie bardzo coś odpadło mam tak samo, ale zlewam to tak jak całe auto.

Napisano

Witam

Ja mam ta sama przypadłość. Mam już 3 czujnik sprzegła i od jakiegos czasu widze ze jest cos nie tak z tym trzecim.Otóz pierwszy czujnik(mam nadzieje ze o tym samym myslimy-jest to cos w rodzaju pompki-metalowy tłoczek przymocowany do pedalu sprzegła i obudowa z tworzywa sztucznego)zepsuty za czasów poprzedniego wlasciciela(było male bummm), wymieniłem na nowy i sam nie wiem czy zostalo to zle zalozone czy faktycznie jak sie potem okazalo czujnik mial fabryczna wade(zrobilem wtedy na tym czujniku ok 3 tys)tz wsiadam rano do stilona a tu kupa sprzegło "ciagnie"nie da sie wbic zadnego biegu i takie tam...Wiec wymiana na trzeci czujnik!!!Mam juz zrobione na tym trzecim jakies 15 tys. i widze ze chyba znow trzeba bedzie poszperac cos w tym temacie bo tak jak kolega wczesniej napisal pedal odskoczyl na 2,3 sm w gore i w tym zakresie nie stawia zadnego oporu ale jest jeszcze jedna sprawa(u mnie przynajmniej)sprzegła "bierze"bardzo nisko od podłogi i bardzo gwałtownie!!!!cieżko jest wyczuć moment zeby ruszyc w miare płynnie - łatwo jest mi to rozpoznac bo na codzien prowadze pare samochodów i te benzynowe i te z dieslem i jak wsiadam do stilona to pierwsze ruszenie nie moze sie obejsc bez szarpniecia.Kiedys słyszalem ze u stilo i nie tylko takie podniesienie sie pedalu sprzegła przychodzi z czasem.Nie wiem moze sie myle ale ja chyba bede probowal odpowietrzyc sprzegło bo pamietam ze gosc ktory zmienial mi czujnik odpowietrzal sprzegło pare razy i pedal sprzegla za kazdym razem szedł w gore-moze to cos pomoze zobaczymy.

Mam jeszcze jedno pytanko nie wiem moze powinienem skierowac je do posiadaczy dieslów ale dalej wlasciwie chodzi o sprzegło badz moze skrzynie biegów-czy panowie nie macie wrażenia ze wasz stilo ma za wolna jedynke a za szybka 2-ja mam takie wrazenie jadac np w korkach jedynka jest za wolna wiec daje 2(bez gazu)a samochod jakby sie wyrywal(gwałtownie przyspiesza )a za chwilke zwalnia.Powszechnie wiadomo ze dieslem bez problemu mozna ruszyc z 2 biegu-u mnie trzeba wielu staran-samochod dostaje jakis dziwnych drgan obrotow tez trzeba mu sporo dostarczyc i na "połsprzegle"tez dosc długo trzeba trzymac-jak jest u was-ja niestety nie pamietam jak było bezposrednio po wymianie czujnika sprzegła i dobrze odpowietrzonym sprzegle

Dzieki za cenne spostrzezenia pozdrawiam i przepraszam za zawiłości w moim tekstcie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.