Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Minivan - jakimi modelami warto się zainteresować?

Featured Replies

Napisano

Witam! 

Szukam jakiegoś minivana, który zastąpi Renault Scenic I Lift. 

Zależy mi by samochód miał co najmniej taka sama pojemność wnętrza po złożeniu siedzeń oraz by siedzenia były szybko i łatwo wyciągane jak w Scenicu. 

Silnik koniecznie benzyna, która zniesie bez problemów gaz. 

Jeśli chodzi o marki to nie mam jakiś faworytów, choć przyznam że drugi raz Renault bym nie kupił. Posiadam go 6 lat i do inwestowałem do niego kilka ładnych tysięcy, ciągle coś się psuło, zawieszenie średnie też co chwilę jakieś końcówki, gumy itp. Jedyny plus taki, że z rudą nie było problemów. 

Szukam czegoś rocznikowo ok 2010-2015 budżetowo 25-35tys.

Zależy mi by nie gniło za szybko i żeby było jak najmniej awaryjne tak jak moja druga Corolla E12 ktorą niestety ruda już dopada ale technicznie jest cały czas super. 

Co mi możecie polecić? Może Corolla Verso, Honda F-RV, Ford C-max Grand? 

Edytowane przez gwiazdorek88

Napisano
7 godzin temu, mati_lecha napisał:

Może Mazda 5? Chociaż nie wiem jak tam z korozją.

Suabo, bardzo słabo. Co prawda tylko na podstawie 7 znanych mi sztuk, 2 po przygodach lakierniczych gniją mniej...

Ruda się z nimi lubi, bardzo...

Napisano
16 godzin temu, gwiazdorek88 napisał:

Witam! 

Szukam jakiegoś minivana, który zastąpi Renault Scenic I Lift. 

Zależy mi by samochód miał co najmniej taka sama pojemność wnętrza po złożeniu siedzeń oraz by siedzenia były szybko i łatwo wyciągane jak w Scenicu. 

Silnik koniecznie benzyna, która zniesie bez problemów gaz. 

Jeśli chodzi o marki to nie mam jakiś faworytów, choć przyznam że drugi raz Renault bym nie kupił. Posiadam go 6 lat i do inwestowałem do niego kilka ładnych tysięcy, ciągle coś się psuło, zawieszenie średnie też co chwilę jakieś końcówki, gumy itp. Jedyny plus taki, że z rudą nie było problemów. 

Szukam czegoś rocznikowo ok 2010-2015 budżetowo 25-35tys.

Zależy mi by nie gniło za szybko i żeby było jak najmniej awaryjne tak jak moja druga Corolla E12 ktorą niestety ruda już dopada ale technicznie jest cały czas super. 

Co mi możecie polecić? Może Corolla Verso, Honda F-RV, Ford C-max Grand? 

Renaulta nie skreślaj,  kup zadbanego Scenic 2 lub 3 gen z 1.4tce? Z większych Espace? Pozostałe marki, może poza Hondą będą wymagały częstszego dłubania, Toyota nie wiem jak z LPG, regulacja luzu zaworów, Renault hydraulika, Honda śrubka, Ford nie wiem...

Napisano

Od 8 lat pomykam Zafirą C. Mają silniki 1.4T które bardzo dobrze nadają się do gazu. Są wersje 5 i 7 miejscowe. ja mam pięcio miejscową.

Napisano
  • Autor
Od 8 lat pomykam Zafirą C. Mają silniki 1.4T które bardzo dobrze nadają się do gazu. Są wersje 5 i 7 miejscowe. ja mam pięcio miejscową.

Jakieś bolączki mają te modele?
Coś kosztownego do naprawy?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Z rudą jest problem?

Jak wygląda kwestia foteli - wyciągają się i jest płaska podłoga czy składają się na płasko?
Napisano

W wersjach z fabrycznym gazem potrafią peknąc obudowy turbo. Brak problemów z rudą. Jak na razie odpukać żadnych kosztownych napraw. 

Co do foteli - w wersji 7-osobowej chowają się na płasko w podłodze. Natomiast w wersji 5-osobowej w miejscu foteli sądwa dodatkowe schowki pod podłogą bagażnika.

Napisano
  • Autor

Co do foteli - w wersji 7-osobowej chowają się na płasko w podłodze. Natomiast w wersji 5-osobowej w miejscu foteli sądwa dodatkowe schowki pod podłogą bagażnika.

Czyli w wersji 5 osobowej fotele trzeba całkiem wyjąć lub można je "oprzeć" o przedni rząd siedzeń - dobrze rozumiem?

Napisano

W wersji 5 osobowej fotele drugiego rzędu po złożeniu kładą się na płasko. 

Napisano
  • Autor

Teraz już rozumiem, chodzi o to, że tam gdzie w wersji 7 osobowej chowają się siedzenia to w 5 osobowej są schowki :) Dzięki!

Ktoś jeszcze coś podpowie? :)