Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Citroen C3 83KM, wybór instalacji z otrzymanych ofert

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do zagazowania nowego Citroena C3. Po wstępnym rozeznaniu tematu u dwóch fachowców otrzymałem cześć różnych propozycji montażu. Ponieważ rozstrzał cenowy jest dosyć spory to pytanie w co iść i czy dopłata do droższej instalacji jest tego warta:

1. Lovato Smart3 JP - 2300 zł

2. BRC Sequent Alba 3 cylindry - 2690 zł

3. BRC Sequent 32 - 3190 zł

4. KME JET, wtryskiwacze KME Fenix, reduktor Magic III Compact - 3500 zł

5. Stag Qbox Basic, wtryskiwacze KME Fenix, reduktor AC R01 lub Magic III Compact - 3500 zł

6. Stag Qbox Basic, wtryskiwacze ACW03, reduktor AC R01 lub Magic III Compact - 3300 zł

Jak widać różnica pomiędzy najtańszym i najdroższym zestawem to 50%. W co iść?

Napisano
6 godzin temu, spad napisał:

W co iść?

W polski zestaw u kumatego montera. 

Włoszczyzna jest owszem, dobra, ale ma drogie komponenty jak przyjdzie do konieczności wymiany czegokolwiek. Dodatkowo nie każdy gaziarz chce się paprać we włoszczyźnie, a np. BRC w ogóle wymaga autoryzacji, aby się podłączyć i cokolwiek zdiagnozować. A wbrew pozorom niewiele warsztatów ją wykupuje. 

Napisano
W dniu 6.09.2021 o 09:57, spad napisał:

Przymierzam się do zagazowania nowego Citroena C3. Po wstępnym rozeznaniu tematu u dwóch fachowców otrzymałem cześć różnych propozycji montażu. Ponieważ rozstrzał cenowy jest dosyć spory to pytanie w co iść i czy dopłata do droższej instalacji jest tego warta:

1. Lovato Smart3 JP - 2300 zł

2. BRC Sequent Alba 3 cylindry - 2690 zł

3. BRC Sequent 32 - 3190 zł

4. KME JET, wtryskiwacze KME Fenix, reduktor Magic III Compact - 3500 zł

5. Stag Qbox Basic, wtryskiwacze KME Fenix, reduktor AC R01 lub Magic III Compact - 3500 zł

6. Stag Qbox Basic, wtryskiwacze ACW03, reduktor AC R01 lub Magic III Compact - 3300 zł

Jak widać różnica pomiędzy najtańszym i najdroższym zestawem to 50%. W co iść?

Pozycja 5-6, tylko po co Ci proponują reduktory które obrabiają do 250KM? Jakieś plany na modyfikacje masz? Przy tym silniku to wystarczający jest AC R02, stabilniejszy niż AC R01 i tańszy. Brałbym poz. 6 z reduktorem AC R02. Ostatnio montowałem lpg do GP 1.4 77KM i zamontowałem sterownik LPG Tech Duo, wtryski Barracuda 115nl i reduktor AC R02. Mam BRC32 w Tipo tylko ze względu na to że takie auto kupiłem z taką instalacją, mam jednego magika co to ogarnia to na razie tego nie wyrzucam.

Edytowane przez steyr

Napisano
  • Autor
58 minut temu, steyr napisał:

Pozycja 5-6, tylko po co Ci proponują reduktory które obrabiają do 250KM? Jakieś plany na modyfikacje masz? Przy tym silniku to wystarczający jest AC R02, stabilniejszy niż AC R01 i tańszy. Brałbym poz. 6 z reduktorem AC R02. Ostatnio montowałem lpg do GP 1.4 77KM i zamontowałem sterownik LPG Tech Duo, wtryski Barracuda 115nl i reduktor AC R02. Mam BRC32 w Tipo tylko ze względu na to że takie auto kupiłem z taką instalacją, mam jednego magika co to ogarnia to na razie tego nie wyrzucam.

Nic nie planuję modyfikować, zawsze będzie seria.

Napisano
  • Autor
W dniu 7.09.2021 o 11:16, steyr napisał:

A co sądzisz o lubryfikacji lub dotrysku powyżej 4 tys. obrotów? Silnik ma mechaniczną regulację zaworów, jazda typowo miejska. 

Napisano
W dniu 9.09.2021 o 23:00, spad napisał:

A co sądzisz o lubryfikacji lub dotrysku powyżej 4 tys. obrotów? Silnik ma mechaniczną regulację zaworów, jazda typowo miejska. 

Jak już chcesz to dotrysk PB, lubra pomaga tyle co kadzidło zmarłemu zawalając kolektor ssący i itp. Osobiście nie praktykuje żadnych dotrysków i itp, chyba że Twój silnik jest z grupy ryzyka i itp.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, steyr napisał:

Jak już chcesz to dotrysk PB, lubra pomaga tyle co kadzidło zmarłemu zawalając kolektor ssący i itp. Osobiście nie praktykuje żadnych dotrysków i itp, chyba że Twój silnik jest z grupy ryzyka i itp.

Niektórzy gazownicy pytani o wycenę wspominali o dotrysku lub lubryfikacji ze względu, że silnik ma ręczną regulację zaworów. Finalnie zdecydowałem się na instalację bez dwóch wspomnianych rozwiązań a po prostu będę robił kontrolę zaworów co 30 kkm.

Napisano
32 minuty temu, spad napisał:

Niektórzy gazownicy pytani o wycenę wspominali o dotrysku lub lubryfikacji ze względu, że silnik ma ręczną regulację zaworów. Finalnie zdecydowałem się na instalację bez dwóch wspomnianych rozwiązań a po prostu będę robił kontrolę zaworów co 30 kkm.

Dotrysk Pb zawsze można włączyć  z czasem, tylko jak Ci zależy na takiej opcji to żeby monter Ci zamontował sterownik obsługujący dotrysk Pb. Większość sterowników lpg ma tą funkcję w standardzie, aczkolwiek warto dopytać montera.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, steyr napisał:

Dotrysk Pb zawsze można włączyć  z czasem, tylko jak Ci zależy na takiej opcji to żeby monter Ci zamontował sterownik obsługujący dotrysk Pb. Większość sterowników lpg ma tą funkcję w standardzie, aczkolwiek warto dopytać montera.

Mi nie zależy na takiej opcji, w zasadzie wolałbym klasyczne rozwiązanie i finalnie takie będzie. Ale co monter to różne propozycje padały. 

Napisano
3 godziny temu, spad napisał:

Finalnie zdecydowałem się na instalację bez dwóch wspomnianych rozwiązań a po prostu będę robił kontrolę zaworów co 30 kkm.

Co i gdzie montujesz?

Na problem degradacji gniazd zaworowych można zaradzić zmieniając mapę zapłonu za pomocą wariatora. To jednak jest zabawa dla prawdziwych pasjonatów i hobbystów. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, ghost2255 napisał:

Co i gdzie montujesz?

Na problem degradacji gniazd zaworowych można zaradzić zmieniając mapę zapłonu za pomocą wariatora. To jednak jest zabawa dla prawdziwych pasjonatów i hobbystów. 

W KMS w Rawiczu. Reszta do których pisałem i dzwoniłem bez kontaktu z ich strony. 

Napisano
3 godziny temu, spad napisał:

W KMS w Rawiczu

Bardzo dobry wybór. :ok: