Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak mocy po rozgrzaniu... ;(

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

Podejrzewam ze temat byl juz poruszany, ale cos nie moge nic na ten temat znalezc. Mam dwa takie objawy...

1. Autko stoi w zywym sloncu na parkingu. Nagrzewa sie w srodku jak i blacha i inne elementy pewnie tez. Problem polega w tym, ze wsiadam odjezdzam i przez kilka, kilkanascie minut jest ok. Potem autko traci moc.

2. Stoje w korku, temperatura silnika rosnie. Wlacze sie wentylator, chlodzi. Sytuacja ta samo, po osiagnieciu wyzszej temepratury nie ma juz takiego przyspieszenia.

A tak wogole to jak np odpale autko rano po nocy to wsiadam i chodzi elegancko. Potem cos sie dzieje i nie ma juz takiej mocy.

Moge dodac, ze autko mi szarpie podczas przyspieszania, a teraz jak jest cieplej, to zdarza sie to czesciej i szarpie mocniej.

Brak bledow ECU.

Jakies pomysly co i jak posprawdzac, ewentualnie czego szukac w archiwum? Jak bylo chlodno to mnie to az tak nie denerwowalo, ale teraz mam juz tego dosyc... passed_out.gif

Napisano
  • Autor

> moze czujnik temp. silnika podający sygnał do kompa kłamie albo

> złączka do niego ma słaby styk

to moc zalezy od tego czujnika, jak cieplej na dworze to sie wolniej rozpedza?? smile.gif A w ktorym miejscu ja takie cos mam u siebie? To moze to jakos sprawdze...

Napisano

Spróbuj pokombinować z rurą od ciepłego powietrz prowadzącą do filtra powietrza, byc może termostat przy filtrze nie działa jak trzeba i po rozgrzaniu silnika nie zamyka dopływu ciepłego powietrza. Ja u siebie skierowałem koniec rury w okolice reflektora i ciągnie cały czas chłodniejsze powietrze, w zimie napewno będzie się dlużej nagrzewał, ale póki co u mnie się to sprawdza tzn nie zamula się.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Spróbuj pokombinować z rurą od ciepłego powietrz prowadzącą do filtra

> powietrza, byc może termostat przy filtrze nie działa jak trzeba

> i po rozgrzaniu silnika nie zamyka dopływu ciepłego powietrza.

> Ja u siebie skierowałem koniec rury w okolice reflektora i

> ciągnie cały czas chłodniejsze powietrze, w zimie napewno będzie

> się dlużej nagrzewał, ale póki co u mnie się to sprawdza tzn nie

> zamula się.

> Pozdrawiam

To znaczy proponujesz ja sciagnac przy silniku w wygiac tak, zeby lapala powietrze jakby przez atrape??

Napisano

> To znaczy proponujesz ja sciagnac przy silniku w wygiac tak, zeby

> lapala powietrze jakby przez atrape??

Zdjąć przy silniku i ten koniec włozyć w róg za reflektorem, tak żeby sobie swobodnie pobierało chłodniejsze powietrze.

Napisano

ja mam taki silnik jak ty i mialem tak samo - jak nie nagrzal tak do okolo 95 st to szarpal i tracil powera ... na zimnym chodzil jak z fabryki .... okazalo sie ze mialem zajechane swiece i to bardzo... wymienilem i jest ok

Napisano
  • Autor

> ja mam taki silnik jak ty i mialem tak samo - jak nie nagrzal tak

> do okolo 95 st to szarpal i tracil powera ... na zimnym chodzil

> jak z fabryki .... okazalo sie ze mialem zajechane swiece i to

> bardzo... wymienilem i jest ok

Akurat swiece i kable wymienialem. Zastanawiam sie jeszcze nad tym jakim potencjometr przepustnicy czy czegos takiego, albo cos podobna nazwa. Ale niewiem czy to moze miec wplyw i jak to sprawdzic...

Napisano

> Spróbuj pokombinować z rurą od ciepłego powietrz prowadzącą do filtra

> powietrza, byc może termostat przy filtrze nie działa jak trzeba

> i po rozgrzaniu silnika nie zamyka dopływu ciepłego powietrza.

> Ja u siebie skierowałem koniec rury w okolice reflektora i

> ciągnie cały czas chłodniejsze powietrze, w zimie napewno będzie

> się dlużej nagrzewał, ale póki co u mnie się to sprawdza tzn nie

> zamula się.

> Pozdrawiam

Proszę zwrócić uwagę, że kolega Kamrut ma w sygnaturce "only Pb" i wątpię żeby jakieś kombinacje z rurami w dolot i wyginanie ich w chłodniejsze rejony pomogło spineyes.gif takie numery to dobre są dla nas - gazowników.

W przypadku samej benzyny ja bym zrócił uwagę na kable, świece i czujnik temp do kompa przede wszystkim. Może lekko świruje i gdy silnik nagrzany jest to info z tego czujnika powoduje ustalanie mieszanki przez komputer takiej że auto jest zamulone hmm.gif

tak sobie gdybam

EDIT : acha, przecież astra fabrycznie ma dolot tak, ze łapie powietrze przez atrapę czyli w zasadzie zimniejszego już nie można bo każde spod maski będzie cieplejsze

Napisano

> Proszę zwrócić uwagę, że kolega Kamrut ma w sygnaturce "only Pb" i

> wątpię żeby jakieś kombinacje z rurami w dolot i wyginanie ich w

> chłodniejsze rejony pomogło takie numery to dobre są dla nas -

> gazowników.

ale moze mu ciągnie wyłącznie ciepłe powietrze znad kolektora ... i stąd kombinacje z rurą mimo braku LPG

Napisano

> EDIT : acha, przecież astra fabrycznie ma dolot tak, ze łapie

> powietrze przez atrapę czyli w zasadzie zimniejszego już nie

> można bo każde spod maski będzie cieplejsze

To sie zgadza że łapie zimne przez atrape, ale jak kolega pisał po postoju w korku gdy silnik sie bardziej nagrzewa, stojac w miejscu za wiele tego zimnego nie złapie - co jest oczywiste. Być może w tym momencie łapie gorące powietrze właśnie tą rurą z wydechu. Jeżeli nie zamyka się termostat przy filtrze powietrza.

Czy to LPG czy benzynka to wiadomo, że lepiej jak bedzię chłodniejsze wink.gif

Wszystko to tylko jedna z ewentualnych przyczyn takiego zachowania, sprawdzić można, bo roboty nie dużo i żaden koszt.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Proszę zwrócić uwagę, że kolega Kamrut ma w sygnaturce "only Pb" i

> wątpię żeby jakieś kombinacje z rurami w dolot i wyginanie ich w

> chłodniejsze rejony pomogło takie numery to dobre są dla nas -

> gazowników.

> W przypadku samej benzyny ja bym zrócił uwagę na kable, świece i

> czujnik temp do kompa przede wszystkim. Może lekko świruje i gdy

> silnik nagrzany jest to info z tego czujnika powoduje ustalanie

> mieszanki przez komputer takiej że auto jest zamulone

> tak sobie gdybam

> EDIT : acha, przecież astra fabrycznie ma dolot tak, ze łapie

> powietrze przez atrapę czyli w zasadzie zimniejszego już nie

> można bo każde spod maski będzie cieplejsze

Zgadza sie, nie mam gazu. Jesli chodzi o ta rure to ja na probe zdejme i zobacze co bedzie wtedy. A tak przy okazji to gdzie znajduje sie ten czujnik od temp do kompa? Bo moze sprawdzilbym, pewnie gdzies na forum bylo to moze znajde jak go sprawdzic. O ile wogole sie da... wink.gif

Napisano

Lączę się w bólu.

Dorzucę jeszcze zawachanie przy gwałtownym wciśnięciu pedału do kompletu. W niedziele z Polówką 1,4 szans nie miałem, ale, Asterka nawet nie podjęła walki. Cisnąłem ciągnąłem na obrotach i tyle. Dobrze że obieg wewnętrzny miałe włączony to przynajmniej smrodku 1,4 nie wachałem hehe.gif

Podniosłem dzisiaj maskę , przygotowłem , zestaw kluczy, zdemontowałem "eko" osłonę , popatrzyłem dałem na luz.

Czy ktos z Was próbował w 16xel tem czujnik wydłubać i mógłby mi troche praktycznego światła na sprawe rzucić?

A to przymulenie przy wciskaniu gazu(jakby przez chwilę nie mógł sie zdecydować czy mu się chce przyśpieszać czy nie) to tez moze byc sprawka tego czujnika?

Dzięki,

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.