Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instruktorzy Nauki jazdy

Featured Replies

Napisano

Wczoraj trasa Wrocław - Łódz w pewnym momencie wielki korek i przepychanka, osobowe, tiry wszystko w jednym kotle, powód jadąca elka przy środkowej linii ( dlaczego intruktor nie mogl powiedziec uczacej sie Pani, ze mozna lekko zjechac na podocze i nie ulatwic innym wyprzedzanie?? juz nie wspomne, ze chyba nigdy nie widzialem elki jadacej na swiatlach)

Napisano

> jadąca elka przy środkowej linii ( dlaczego intruktor nie mogl

> powiedziec uczacej sie Pani, ze mozna lekko zjechac na podocze

> i nie ulatwic innym wyprzedzanie?? juz nie wspomne, ze chyba

> nigdy nie widzialem elki jadacej na swiatlach)

Bo w polsce uczy się jeździć "do egzaminu". Jakby potem ta Pani na egzaminie zjechała troszkę na pobocze to z pewnością by nie zdała...

Napisano

> Bo w polsce uczy się jeździć "do egzaminu". Jakby potem ta Pani na

> egzaminie zjechała troszkę na pobocze to z pewnością by nie

> zdała...

no fakt, ale jakby jechała pod górke i zjechała a za górką stałoby coś na poboczu to ciekawe czy któryś z wyprzedzających ją samochodów by wpóścił. Dlatego ja zjeżdżam tylko wttedy jak mam widok że nic mnie nie przyblokuje, albo jak ma mnie myknąć np. jeden samohód grinser006.gif

Napisano

A byla linia przerywana czy ciagla przy poboczu? zlosnik.gif

Co do swiatel.. w sumie to ich ucza kiedy trzeba wlaczac swiatla, na teori tluka do glowy zeby jezdzic caly rok... a podczas praktyki...

Z jednej strony - przynajmniej naucza ich kiedy naprawde trzeba zapalac swiatla... z drugiej jednak, kiedy ja robilem kurs pamietam, ze zapytalem czy wlaczyc swiatla przy ladnej pogodzie - "szefowa zabrania..."

Napisano

> Wczoraj trasa Wrocław - Łódz w pewnym momencie wielki korek i

> przepychanka, osobowe, tiry wszystko w jednym kotle, powód

Kwestia taka, czy przy owym poboczu była linia ciągła, czy przerywana wink.gif

Napisano

nie możesz tak generalizowac ze wszytscy instruktorzy tak jeżdza z kursantami. pozatym, nie widze zeby zrobic cos bardzo strasznego. zjezdzanie na pobocze (nawet tam gdzie jest ciagla linia) to taki niepisany polski zwyczaj. ale to wbrew przepisom, a my musimyuczyc zgodnie z obowiązujacym kodeksem. pozniej jak sie taki jeden z drugim kursant nauczy "poboczem jezdzic": to jeszcze może sie cos stac, bo np: nie majac doswiadczenia zjedzie na pobocze tuz przed wierzchołkiem wzniesienia, czy co i może sie na kogoś nadziać.

jezeli "eLka jechala ewidentnie przy osi jezdzi, to owszem był to błąd z ich strony, ale nie oznacza ze zaraz trzeba zepchnac "na siłe" na pobocze takiego delikwenta.

myślisz ze to tak łatwo zareagowac w ułamkuu sekundy jak przestraszony kursant zaczyna ci odwalac "numer" na drodze?

a co do swiateł. moizna co najwyzej zalecac jazde na swatełach przez cały rok, ale UCZYC nalezy zgodnie z obowiażującymi przepisami (czyli wiadomo kiedy......), wiec nie wymagaj od wszystkich ze beda jezdzic tak jak ty na swiatłach, skoro , w danej chwili nie ma takiej potrzeby, i prawo na nas tego nie wymusza.

owszem znam tez szkoły gdzie eLki jeżdza cały rok na światłach, i sa wszystcy happy.

Napisano
  • Autor

> Kwestia taka, czy przy owym poboczu była linia ciągła, czy przerywana

Szeroko bylo, hm czy ciagla,czy przerywana zastrzel mnie nie wiemm wink.gif

Napisano
  • Autor

No nie wiem co jest bardziej bezpieczne, zjechac z drogi 24t tirowi czy mu utrudniac wyprzedzanie.

Napisano

> Szeroko bylo, hm czy ciagla,czy przerywana zastrzel mnie nie wiemm

Wg przepisów ciągłej przekraczać nie można, ale sam wiem, że nieraz lepiej uciekać niż być narażonym na zepchnięcie z drogi przez TIRa, który tak szybko wraca na swój pas, że jego naczepa zmusza nas do hamowania lub uniknąć czołówki z nadjeżdżającym z przeciwka, ktory wyprzedza na trzeciego. Swoja drogą ostatnio totalny przypal zrobili panowie z ŻW wyprzedzając Trafikiem sznur aut na tzw "trzeciego" i mrugając dlugimi tym, którzy jechali z przeciwka swoim pasem, by im ustąpili miejsca pad.gif

Napisano

> No nie wiem co jest bardziej bezpieczne, zjechac z drogi 24t tirowi

> czy mu utrudniac wyprzedzanie.

nie wiem jak było w twoim przypadku ,ale widocznie instruktor uznal ze musi pozostac na swoim pasie, a nie zjechac na pobocze. skoro nie wiesz czy byla tam linia ciagla czy nie, to zakladajmy ze byla, i dlatego nie zjechal na pobocze.

Napisano
  • Autor

> nie wiem jak było w twoim przypadku ,ale widocznie instruktor uznal

> ze musi pozostac na swoim pasie, a nie zjechac na pobocze. skoro

> nie wiesz czy byla tam linia ciagla czy nie, to zakladajmy ze

> byla, i dlatego nie zjechal na pobocze.

hehe.gif jezdnia taka szeroka jak trasa nr. 1 ( ta czesc z podoczami zlosnik.gif )a ten ci mikolaj.gif jedzie, elka przy srodkowej lini i tak ludzi ucza jezdzic brawo.gif

Napisano

> jezdnia taka szeroka jak trasa nr. 1 ( ta czesc z podoczami )

jezeli była ciagła przy krwedzi jezdni to NIE MOGL przez nia przejecahc, zeby ustapic ci drogi. takie sa przepisy , i tyle.

> ten ci jedzie, elka przy srodkowej lini i tak ludzi ucza

> jezdzic

cos sie czepiasz tych elek. zawsze sie trafi jakis instruktor ktory cos tam zle robi, ale nie mozesz tego generalizowac, i rzucac tego na całe srodowisko. owszem jazda elka przy srodkowej lini, nie jest najlepszym pomyslem, i nie bede tego inst. bronil.

Napisano
  • Autor

> jezeli była ciagła przy krwedzi jezdni to NIE MOGL

mogl!!! zlosnik.gif tylko, mogl powiedziec, ze tak na egzaminie robic nie mozna zlosnik.gif

Napisano

Troche wyrozumiałości.Nie każdy rodzi się mistrzem kierownicy.Niektórzy mają pierwszy kontakt z prowadzeniem samochodu właśnie na kursie.Wiadomo że taka osoba jedzie zestresowana a jak ma do tego instruktora który zamiast tłumaczyć spokojnie się jeszcze wydziera stres jest dodatkowy.

Inna sprawa to stan naszych wspaniałych dróg.W większości są one dziurawe a drogi tranzytowe uczęszczane przez tiry są dodatkowo pełne kolein.Drogi takie mają nierzadko zniszczoną nawierzchnie właśnie po prawej stronie( asfalt pęka i się dosłownie rozpływa na pobocze zwłaszcza przy takich temperaturach jakie mamy teraz) To mogło być powodem jazdy bliżej osi jezdni. No i z tego co wiem to nie ma w Polsce (jeszcze) obowiązku jazdy na światłach 24/h

Pozdro biglaugh.gif

Napisano

Czyli jedzie przepisowo 270751858-jezyk.gif

Napisano

Widzisz, ale znowu z żalem stwierdzam, że autor wątku zaprezentował stanowisko "bo ja jadę szybciej".

Mnie nauczono kiedyś zasady, że jeżeli chcę pojechać szybciej łamiąc przepisy (tak!), to na mnie spoczywa wyłączna odpowiedzialność za ich łamanie i nie mam żadnego prawa zmuszać innych do zachowań sprzecznych z przepisami lub narażających ich na niebezpieczeństwo. Jeżeli ktoś mnie zauważy i sam ułatwi mi przejazd, to należą mu się podziękowania. Ale jeżeli nie zauważy lub nie ułatwi, takie jego prawo, a ja sobie mogę pokląć pod nosem, natomiast nie mogę "wyjeżdżać" na niego.

Co do uwagi pod adresem instruktora - autor wątku zapomniał, że instruktor ma w pojeździe osobę słabo obeznaną z ruchem, a do tego jest odpowiedzialny za skutki jej zachowań. I dlatego woli dmuchać na zimne, a na pewno nie będzie zalecałkursantowi jazdy z naruszaniem przepisów, choćby było ono obyczajowo akceptowane, bo w razie jakiegoś wypadku, będzie za to pociągnięty do odpowiedzialności.

Napisano

Całkowicie sie z Toba zgadzam. juz Cie lubie grinser006.gif20.GIF

Napisano

> Całkowicie sie z Toba zgadzam. juz Cie lubie

Spoko, widzę, że z fajnych okolic piszesz, często tam bywałem u rodziny i przyjaciela ze studiów.

Mie od małego wpajano zasadę, że żeby zacząć łamać ograniczenia prędkości, najpierw trzeba się nauczyć dobrze jeździć, bo inaczej będzie tragedia.

A stale na naszych drogach widzę ludzi, którzy chcieliby uprawiać jazdę figurową na lodzie, z trudem jeszcze trzymając się prosto na łyżwach zlosnik.gif I potem krzyczą, że wszystko przez to, że lód był za twardy yay.gif

Napisano
  • Autor

zlosnik.gif super, wiesz jak dla mnie to ona mogla jechac nawet srodkiem i tak bym bez problemu wyprzedzil cool.gif. Mam wrazenie, czasami,ze piszesz jak ojciec mojego ojca czyli dziadek zlosnik.gif. Przeczytaj sobie jeszcze raz co napisale, chodzilo mi raczej, ze odrazu na trasie zrobil sie korek, tiry walczyly aby bezpiecznie wyprzedzic tą elke a ten instrukorek mial to wszystko w dupie i kazal dziewczynie jechac przy srodkowej lini.

Teraz znowu, mozesz sie rozpisac na 2 strony, dla mnie to juz nie bede robi OT wink.gif

Pozdrowionka smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.