Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zgubione dokumenty

Featured Replies

Napisano

Co mam zrobić gdy zgubiłem dokumenty? Pewnie wyrobić duplikat, czy wiecie ile sie na to czeka?

Czy teraz mogę jeździć z sama kartą pojazdu?

Napisano

> Co mam zrobić gdy zgubiłem dokumenty? Pewnie wyrobić duplikat, czy

> wiecie ile sie na to czeka?

> Czy teraz mogę jeździć z sama kartą pojazdu?

nie za bardzo.

profilaktycznie zglosilbym to na policji - a noz ktos znalazl i im odniosl, albo sprobuje cos z tymi dokumentami zrobic?

tak czy siak, jezdzic bez prawka i bez dowodu rej. oraz waznego OC nie mozesz, a w karcie pojazdu tego nie ma.

co do terminow, to znajac nasze urzedy 2-4 tygodnie masz z glowy.

w sumie mozesz jezdzic i liczyc na to ze Cie nie zatrzymaja, a jak zatrzymaja to ze sie dogadasz - maja przeciez jakas baze i chyba moga sprawdzic czy masz uprawnienia czy nie. tutaj dobrze by bylo miec jakis dokument (np wlasnie ta karta pojazdu - tylko nie zgub!) zeby pokazac 'dobra wole' wink.gif

aha, jak zgubiles niedawno, to moze ktos zadzwoni albo przywiezie/wrzuci do skrzynki. z reguly ludzie oddaja dokumenty wink.gif jak zglosisz na policji i potem odzyskasz to podjedz do nich i poinformuj ich o tym.

pozdro

fosfor

Napisano

> Co mam zrobić gdy zgubiłem dokumenty? Pewnie wyrobić duplikat, czy

> wiecie ile sie na to czeka?

> Czy teraz mogę jeździć z sama kartą pojazdu?

Koniecznie zgłoś zgubienie papierów na policji, poproś o jakieś zaświadczenie,ze zgłosiłeś. Nie chodzi o to,że je znajdą, tylko o to, że jak ktoś znajdzie i je wykorzysta do mrocznych celów, będziesz choć trochę kryty. Niedawno w GW był artykuł,że dotąd czepią się do babki, ktora zgubiła dowód osobisty. Jakaś baba się pod nią podszywa i kradnie.

Napisano

Troche gadacie głupoty koledze. Policja nie zajmuje sie szukaniem rzeczy zagubionych, tylko utraconych w wyniku czynu zabronionego ! Jezeli osoba która zgubiła dokumanty pójdzie do Urzedu i tam powie ze powode mwyrobienia nowych jest zagubienie to Urząd musi wydać nowe - niestety nie za darmo. W wypadku gdy ktoś się posłuży dokumantami drugiej osoby, to bez względu na to czy właściciel to zgłosił czy nie to i tak będzie wzywany w celu wyjaśnienia tego.

Druga sprawa to taka że zaswiadczenie z policji nie uprawnie do kierowania pojazdem - nie jest to dokument zastępujacy prawo jazdy. W wypadku gdy nie ma sie przy sobie prawa jazdy, policjant sprawdzi czy w ogóle osoba kontrolowana ma je wydane, ale moze ukarać mandatem za to że go przy sobie w danej chwili nie ma.

Podsumowując śmigaj kolego jak najszybciej do Urzdu wyrabiać nowe, problem w tym że do końca czerwca sa takie kolejki jak za komuny do mięsnego... zlosnik.gif

Napisano

Nie ma jak gadac glupote, ze inni glupoty gadaja.

Kolega pojedzie na policje i powie dooooookładnie tak !!!!!. "Stracilem dowod w niewyjasnionych okolicznosciach" - wtedy wydadza zaswiedczenie z policji o urtacie dokumentu.

Potem nalezy isc do urzedu, zmienic tablice (koszt 150 pln ) od reki daja tymczasowy doowod, wazzny na miesiac. Po 3 tygodniach nalezy sie zglosic po wlasciwy dowod ( koszt 50 ).

Sprawa zalatwiona

Napisano

> Nie ma jak gadac glupote, ze inni glupoty gadaja.

> Kolega pojedzie na policje i powie dooooookładnie tak !!!!!.

> "Stracilem dowod w niewyjasnionych okolicznosciach" - wtedy

> wydadza zaswiedczenie z policji o urtacie dokumentu.

> Potem nalezy isc do urzedu, zmienic tablice (koszt 150 pln ) od reki

> daja tymczasowy doowod, wazzny na miesiac. Po 3 tygodniach

> nalezy sie zglosic po wlasciwy dowod ( koszt 50 ).

> Sprawa zalatwiona

...ale zrozum kolego - policja nie zajmuje się utratą w niewyjasnionych okolicznosciach angryfire.gif to że wydadzą mu zaswiadczenie to nic nie znaczy bo na tym sie kończy. Jest to przyjmowane informacyjnie na notatkę a nie na protokół. Gwarantuje Ci że i bez tego kwitka o zgłoszonym ZAGUBIENIU wyrobisz nowy dokument w Urzędzie.

I zapewniam Cie ze mam trochę o tym pojecia...

Napisano

> ...ale zrozum kolego - policja nie zajmuje się utratą w

> niewyjasnionych okolicznosciach to że wydadzą mu zaswiadczenie

> to nic nie znaczy bo na tym sie kończy. Jest to przyjmowane

> informacyjnie na notatkę a nie na protokół. Gwarantuje Ci że i

> bez tego kwitka o zgłoszonym ZAGUBIENIU wyrobisz nowy dokument w

> Urzędzie.

> I zapewniam Cie ze mam trochę o tym pojecia...

widac niewystarczajaco.

po pierwsze ktos kto znalazl mogl odniesc na komisariat.

po drugie, jesli ktos posluzy sie dokumentami w jakimkolwiek celu, to potem masz podkladke ze od tego dnia i tej godziny nie byles juz w posiadaniu dokumentow.

zdazylo sie juz paru osobom kredyty za innych splacac..

po trzecie to kosztuje tylko troche czasu.

dokumenty mogly zostac np. skradzione, zeby potem dmuchnac auto i zeby latwiej bylo przekroczyc nim np. granice.

skoro zgubil to nie wie gdzie i nie wie jak, wiec rownie dobrze mogl je ktos ukrasc, albo juz po znalezieniu wykorzystac do czegos zlego.

pozdrawiam

fosfor

Napisano

> ...ale zrozum kolego - policja nie zajmuje się utratą w

> niewyjasnionych okolicznosciach to że wydadzą mu zaswiadczenie

> to nic nie znaczy bo na tym sie kończy. Jest to przyjmowane

> informacyjnie na notatkę a nie na protokół. Gwarantuje Ci że i

> bez tego kwitka o zgłoszonym ZAGUBIENIU wyrobisz nowy dokument w

> Urzędzie.

> I zapewniam Cie ze mam trochę o tym pojecia...

Koledze nie chodzi o to, ze bez tego nie wyrobi. Chodzi tylko o sam fakt zgloszenia zagubienia dokumentów.

Taki zabezpieczenie, ze jesli ktos sie posluzy nimi, to ma papierek ze zglosil na Policje zagubienie.

Napisano

> Koledze nie chodzi o to, ze bez tego nie wyrobi. Chodzi tylko o sam

> fakt zgloszenia zagubienia dokumentów.

> Taki zabezpieczenie, ze jesli ktos sie posluzy nimi, to ma papierek

> ze zglosil na Policje zagubienie.

Policja nie przyjmuje zgloszen o zagubieniu... Zagubienie zglasza sie organowi, ktory dany dokument wydal... A jezeli zgubiles dokumenty, a pojdziesz na Policje i powiesz, ze ci ukradli (po to tylko, zeby dostac zaswiadczenie), to polecam lekture art. 238KK... Mozna za to dostac nawet 2 lata...

Napisano

> Policja nie przyjmuje zgloszen o zagubieniu... Zagubienie zglasza sie

> organowi, ktory dany dokument wydal... A jezeli zgubiles

> dokumenty, a pojdziesz na Policje i powiesz, ze ci ukradli (po

> to tylko, zeby dostac zaswiadczenie), to polecam lekture art.

> 238KK... Mozna za to dostac nawet 2 lata...

dlatego mowisz ze utraciles w niewyjasnionych okolicznosciach.

rok temu przerabialem i jakos przyjeli, a jak sie znalazly to nie bylo klopotow, tylko podjechalem i powiedialem ze sie znalazly:)

pozdro

fosfor

Napisano

i tak w WK bedziesz musiał złozyc oswiadczenie dot. w jakich okolicznosciach doszło do zagubienia

Napisano

> Sprawa zalatwiona

A po kiego walca tablice zmieniać ?!

Napisano

> aha, jak zgubiles niedawno, to moze ktos zadzwoni albo

> przywiezie/wrzuci do skrzynki. z reguly ludzie oddaja dokumenty

> jak zglosisz na policji i potem odzyskasz to podjedz do nich i

> poinformuj ich o tym.

Z tzw względów bezpieczeństwa wolałbym utracone i ponownie odzyskane dokumenty zlikwidować i wyrobić wtórniki.

Później może się okazać, że w międzyczasie kupiłeś 3 telefony, lodówkę i telewizor na raty i coś tam jeszcze.

A wówczas dość trudno będzie się z tego wyplątać :-(

Stąd też dobrze jest zgłosić kradzież na policji ew zagubienie kwitu przy wniosku o nowy - jest jakiś-tam doopochron...

Napisano

> widac niewystarczajaco.

i tu sie mylisz, ja jestem zdania ze Ty nie zabardzo sie orientujesz w temcie i na siłe chcesz wysłać kolegę na komisariat chociaż w tym przypadku nie jest to konieczne.

> po pierwsze ktos kto znalazl mogl odniesc na komisariat.

jeżeli ktoś znajdzie to ma obowiazek je oddać bo w przeciwnym wypadku popełnia przestępstwo - ukrywanie dokumantów. Jezeli zaniesie te dokumenty na policje to napewno zostanie o tym powiadomiony właściciel, nawet jeżeli nie zgłosi zagubienia.

> po drugie, jesli ktos posluzy sie dokumentami w

> jakimkolwiek celu, to

> potem masz podkladke ze od tego dnia i tej godziny nie > byles juz

> w posiadaniu dokumentow.

> zdazylo sie juz paru osobom kredyty za innych splacac..

bzdura - nie masz żadnej podkładki że nie byłeś w ich posiadaniu! policja potwierdza tylko ze POWIADOMIŁEŚ ICH O UTRACIE co nie musi byc prawdą, nie jesteś wtedy uprzedzony o odpowiedzialnosci karnej za składanie fałszywych zenzań wiec mozesz skłamać bez żadnej odpowiedzialnosci. Jezeli ktoś sie posłuzy tym dokumantem np. przy zawarciu jakiejś umowy to i tak właściciel bedzie wzywany na przesłuchanie i ewentualnie będą pobierane od niego wzory pisma adekwatne do zakwestionowanego podpisu.

> po trzecie to kosztuje tylko troche czasu.

> dokumenty mogly zostac np. skradzione, zeby potem dmuchnac auto i

> zeby latwiej bylo przekroczyc nim np. granice.

> skoro zgubil to nie wie gdzie i nie wie jak, wiec rownie dobrze mogl

> je ktos ukrasc, albo juz po znalezieniu wykorzystac do czegos

> zlego.

Nie wiem jak to jest w Twoich okolicach, ale u mnie często sie zdarza że kolejka na komendzie żeby złożyć zawiadomienie jest dość duża i trwa to sporo czasu.

Jeżeli nie jesteś pewien na 100% że dokumanty zostały skradzione a zgłosisz że kradzież nastąpiła to w wyniku ustalenia ze tak nie było mozesz sie liczyc z konsekwencjami prawnymi tak jak napisał którys z kolegów.

> pozdrawiam

> fosfor

Również pozdrawiam 20.GIF

Podsumowując nie chodzi mi o to ze nie mozna zgłosić UTRATY dokumentów - mozna to zrobić jednak nic własciwie to nie da, bo i bez tego można wyrobić dokumant, a policja po za wydaniem zaswiadczenia w tej sprawie nie bedzie podejmowała żadnych czynnosci. Jeżeli masz czas na stanie w kolejce na policji i potrzebny Ci kolejny papierek w domowych dokumantach to można to zrobić. Jednak w razie tfuuu... jakiegoś pecha ze ktos posłuży sie skradzionym dokumantem to i tak mimo zaswiadczenia czekaja Cie długie wizyty na policji i tłumaczenie się.

Napisano

> dlatego mowisz ze utraciles w niewyjasnionych okolicznosciach.

> rok temu przerabialem i jakos przyjeli,

przyjeli ale na notatke - których wiele, mozesz isć na komende i powiedzieć że wczoraj kosmici latali nad Twoim domem i za głośny silnik mieli w pojeździe. Jak sie uprzesz to też z tego zrobią notatkę, jednak nic to nie da. To jest formalność a papier wszystko przyjmie.

Napisano

Z Waszych wypowiedzi znów wynika,ze człowiek jest bezradny kiedy zgupi swoje auswajsy wink.gif i ktoś je znajdzie i wykorzysta... Niestety taka chyba jest nasza rzeczywistość. Dokumentów trzeba pilnować.

A,że nowe trzeba wyrobić to normalka.

Napisano
  • Autor

Dzieki koledzy za informacje.

Dokumenty się znalazły a powyzsze informacje na pewno komuś się przydadzą.

Napisano

> Nie ma jak gadac glupote, ze inni glupoty gadaja.

> Kolega pojedzie na policje i powie dooooookładnie tak !!!!!.

> "Stracilem dowod w niewyjasnionych okolicznosciach" - wtedy

> wydadza zaswiedczenie z policji o urtacie dokumentu.

> Sprawa zalatwiona

przeczytaj to co napisałeś na samiutkim począteczku ... tyczy sie to również TWOJEJ wypowiedzi

smirk.gif

niby dlaczego miałby zmieniać tablice rejestracyjne ???

Napisano

> Dzieki koledzy za informacje.

> Dokumenty się znalazły a powyzsze informacje na pewno komuś się

> przydadzą.

claps.gif i to jest najważniejsze że masz juz dokumenty, zaoszczedziłeś czas i pieniadze ok.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.