Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z porannym zapalaniem

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu mam problem z porannym zapaleniem samochodu (gdy jest zimny silnik). Czy przyczyną tego stanu rzeczy mogą byc zawory? Przebieg ponad 122 tys km i nigdy nie były regulowane.Dodam ze jakiś miesiąc temu samochód był podłanczany pod komputer w ASO o wszystko było ok. Dziękuję za każdą pomoc. Pozdrawiam

Napisano

> Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu mam problem z porannym zapaleniem

> samochodu (gdy jest zimny silnik). Czy przyczyną tego stanu

> rzeczy mogą byc zawory? Przebieg ponad 122 tys km i nigdy nie

> były regulowane.Dodam ze jakiś miesiąc temu samochód był

> podłanczany pod komputer w ASO o wszystko było ok. Dziękuję za

> każdą pomoc. Pozdrawiam

przyczyn moze byc od licha i ciut ciut wink.gif

ja bym zaczal od sprawdzenia cewki, palec rozdzielacza iskre i aparat zapl.

Napisano
  • Autor

> przyczyn moze byc od licha i ciut ciut

> ja bym zaczal od sprawdzenia cewki, palec rozdzielacza iskre i aparat

> zapl.

ale u mnie silniczek 899 cm3

Napisano

> ale u mnie silniczek 899 cm3

uo w morde nie doczytalem 20.GIFzlosnik.gif

czyli hmm.gif

nie pomoge bo sie nieznam na tych dziwnych inszych inszosciach biglaugh.gif

btw jedno co mi przychodzi na mysl to kable WN niewiem.gif

Napisano
  • Autor

kabelki maja około roku świece nowe filtr paliwa nowy filtr gazu nowy nowy reduktor mikser sonda lambda hmmm i co by tu jeszcze wymienić?

Napisano

> kabelki maja około roku świece nowe filtr paliwa nowy filtr gazu nowy

> nowy reduktor mikser sonda lambda hmmm i co by tu jeszcze

> wymienić?

o w de pad.gif to Ty polowe silnika wymieniles biglaugh.gif

a powiedz mi jeszcze czy masz problem z zapalaniem w kazdy dzien czy w wilgotne dni ?

jeszcze slyszalem cos takiego jak kumutator i tez slyszalem ze to dziadostwo jest odpowiedzialne

za odpalanie

Napisano
  • Autor

wszystkiego nie wymieniłem jeszcze smile.gif Problemy są codziennie. Może pojade na regulacje zaworków. Jestem ciekaw ile mnie może kosztować taka impreza.

Napisano

> wszystkiego nie wymieniłem jeszcze Problemy są codziennie. Może

> pojade na regulacje zaworków. Jestem ciekaw ile mnie może

> kosztować taka impreza.

nie mam pojecia nigdy tego zabiegu nie robilem w zadnej firmie moj znajomy mi zawsze robil wink.gif

Napisano

> poczekamy może ktoś jeszcze się wypowie

Koszt to ok 300 zł sick.gif Tylko, że lepiej jest to zrobić w warsztacie, w którym znają się na rzeczy. Ja na nieszczęście miałem do czynienia z partaczami i prócz zapłacenia ponad 500 zł to silnik w moim starym samochodzie jak latał na boki tak latał. Świece, kable, palce itp części zostały wymienione.......... ale nic to nie dało bo jakiś debil nawet nie dotknął się do mojej głowicy passed_out.gif Szkoda gadać. Jak w tym powiedzeniu: jak masz coś zrobić dobrze to zrób to sam ok.gif

Napisano

> Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu mam problem z porannym zapaleniem

> samochodu (gdy jest zimny silnik). Czy przyczyną tego stanu

> rzeczy mogą byc zawory? Przebieg ponad 122 tys km i nigdy nie

> były regulowane.Dodam ze jakiś miesiąc temu samochód był

> podłanczany pod komputer w ASO o wszystko było ok. Dziękuję za

> każdą pomoc. Pozdrawiam

W TYM wątku Myszaa zdiagnozowała podobną usterkę jako pad zaworu elektromagnetycznego biegu jałowego. Nie napisała czy wymiana pomogła hmm.gif

Jeśli masz takie coś u siebie to może sprawdź.

Napisano

Widze, ze masz instalacje gazowa. Mozliwe, ze w niej cos sie rozregulowalo/zepsulo i dlatego sterownik silnika lapie bledy. Wtedy przy zimnym silniku podaje za mala dawke paliwa (za krotki czas wtrysku) i silnik ma problemy z zapaleniem. Sprobuj moze zrobic reset komputera od benzyny (nie wiem jak przy Twoim silniku to wyglada, ale sprobuj na kilka (-nascie) minut odpiac klemy od akumulatora).

Napisano
  • Autor

Jeszcze nie tak dawno (moze 30 dni temu) byłem w ASO i nie było błędów. Mam nowy reduktor mikser silnik krokowy i gaz był ustawiany w poniedziałek. Dodam że w mieście pali mi 9,5 litra gazu na 100 km a w trasie równo 7. Wcześniej (do marca) palił 8 w mieście i 6 w trasie. Zwiekszone spalanie pojawiło się po wymianie filtra gazu. Od tego czasu mam nowy reduktor silnik krokowy i nic nie pomaga. Dodam ze wszystkie filtry świece są wymienione. Przewody WN maja niecałe 20 tys km. Może ktoś wie jaki powinien iść mikser do jednopunktowego wtrysku ( z małym czy dużym otworem). Pozdrawiam wszystkich. PS ile moze kosztowac regulacja zaworów i czy w tym silniku jest ona konieczna po 122 tys km przebiegu.

Właśnie doczytałem że koszt regulacji zaworów to 300 zł. Troszkę dużo. Moi mechanicy powiedzieli mi ze za robotę chcą 80 zł plus koszt płytek.

Napisano

A czy problem z zapalaniem pojawil sie juz po regulacji instalacji gazowej? Mozliwe, ze gaziarz zle ustawil emulacje sondy lambda (masz chyba instalacje II generacji z kompem?) - powinna byc typu "MASA". Jezeli jest zle ustawiona, to nastepstwem jest skrocenie czasu wtrysku benzyny i dawka jest niewystarczajaca do zapalenia zimnego silnika. Ja tak mialem. Po zmianie emulacji wszystko wrocilo do normy.

Napisano

> kabelki maja około roku świece nowe filtr paliwa nowy filtr gazu nowy

> nowy reduktor mikser sonda lambda hmmm i co by tu jeszcze

> wymienić?

czasami nowe nie znaczy lepsze... ja pamiętam miałem troszeczke odwrotny problem .. nie mogłem odpalić uniaka na ciepłym silniku .. oczywiście winna była kopułka i palec ale po wymianie problem nie ustąpił .. wiec szukałem dalej - wymieniłem swiece, kabelki .. juz do aku sie przymierzałem a sie okazało na jednej z kontroli ze palec rozdzielacza "ten nowy" był wadliwie wykonany przez producenta sciana.gif

Napisano
  • Autor

> A czy problem z zapalaniem pojawil sie juz po regulacji instalacji

> gazowej? Mozliwe, ze gaziarz zle ustawil emulacje sondy lambda

> (masz chyba instalacje II generacji z kompem?) - powinna byc

> typu "MASA". Jezeli jest zle ustawiona, to nastepstwem jest

> skrocenie czasu wtrysku benzyny i dawka jest niewystarczajaca do

> zapalenia zimnego silnika. Ja tak mialem. Po zmianie emulacji

> wszystko wrocilo do normy.

Hmmm w jaki sposób gazownik mogł ustawić źle emulację?? Wiem ze w ASO koles mi jakies kable przepinał na przekaźniku a gazownik tylko ustawiał mieszanke na podstawie spalin. Nigdzie w Białysmtoku nie ma kompa do mojej instalacji.

Napisano

jakies 3 tygodnie temu robiłam regulacje zaworów w serwisie i zapaciłam 120 zł - łacznie z wymianą uszczelki przy aparacie zapłonowym, bo mi ciekło ciagle smile.gif

Napisano

w 899ccm zaworów sie nie reguluje,tam są popychacze hydrauliczne które utrzymują właściwy luz zaworowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.