Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co się dzieję i jak zadziałać z tą Thują ?

Featured Replies

Napisano

Cześć. Jedna odnoga zaczyna usychać i ogólnie nie wygląda ona dobrze ;). Jak zadziałać żeby uratować Thuję pierwszą z prawej strony ?

Thui.jpg

Napisano
  • Autor

Thuja.jpg

Napisano

Pies sika do połowy drzewka? Zrób zdjęcie z bliska. U mnie brazowiala, brazowiała aż uschła bo grzyb ja zaatakował. Działałem profilaktycznie miedzianem ale przerzucił się na drzewka obok.

Teraz co trzy tygodnie stosuje to co na zdjęciu plus podsypałem granulatem na brązowienie. 

16611672692455532407677070964215.jpg

Napisano

U mnie niestety już usunąłem z 5 krzaków, które uschły.

Dla niektórych za późno zareagowałem, ale część z nich pryskałem Saprolem, ale i też podlewałem roztworem:

spacer.png

bez pozytywnego skutku :(

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, karolchyla napisał:

Zamknąć psa?

Nie mam psa :)

Napisano
2 godziny temu, klo napisał:

Nie mam psa :)

Zamknąć sąsiada 😁.

Tak mi przyszło do głowy, bo u nas te objawy na wszelkich Zielonkach przy płocie usunęło odgrodzenie psa od nich.

Napisano
  • Autor
51 minut temu, karolchyla napisał:

Zamknąć sąsiada 😁.

Tak mi przyszło do głowy, bo u nas te objawy na wszelkich Zielonkach przy płocie usunęło odgrodzenie psa od nich.

Bezpańskie koty często się kręcą po działce, może to one coś obsikują ;)  :nie_wiem:

Napisano
W dniu 21.08.2022 o 20:42, klo napisał:

Cześć. Jedna odnoga zaczyna usychać i ogólnie nie wygląda ona dobrze ;). Jak zadziałać żeby uratować Thuję pierwszą z prawej strony ?

Jeżeli to Fytoftoroza to niewiele można zrobić. Wykopać i spalić. Resztę ratować opryskami. Większość zła dzieje się w ziemi.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Esol napisał:

Jeżeli to Fytoftoroza to niewiele można zrobić. Wykopać i spalić. Resztę ratować opryskami. Większość zła dzieje się w ziemi.

Obawiam się że trafił Kolega w sedno z diagnozą :( . Co najskuteczniejszego można użyć do oprysku i podlewania żeby spróbować zwalczyć to dziadostwo ?

Napisano
17 godzin temu, klo napisał:

Obawiam się że trafił Kolega w sedno z diagnozą :( . Co najskuteczniejszego można użyć do oprysku i podlewania żeby spróbować zwalczyć to dziadostwo ?

Zerknij na mój wpis - ale IMHO już za późno - lepiej zrobić jak Esol napisał

Napisano

Nie wiem co to, ale thuje to twarde sztuki sa. Mi jedna do polowy uschla, mw duza jak te Twoje, tyle, ze od gory. Myslalem, ze pojdzie do odstrzalu. Ogorodnik odcial uschnieta czesc, po kilku latach praktycznie nie odroznisz, ktora to byla.