Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

WSK, czy da się?

Featured Replies

Napisano

Rozebrać w pył silnik, wymienić wszystkie łożyka (poza łożyskiem wewnątrz wału korbowego) i złożyć prawidłowo w jeden dzień?

Nie składałem silników od wieków...

Napisano
50 minut temu, Cinek napisał:

Rozebrać w pył silnik, wymienić wszystkie łożyka (poza łożyskiem wewnątrz wału korbowego) i złożyć prawidłowo w jeden dzień?

Ten silnik jest z ubiegłego wieku.Zadanie odrobisz w jeden dzień.

Napisano
22 godziny temu, Cinek napisał(a):

Bez problemu. Jak masz wszystko skompletowane to w pół dnia się wyrobisz, albo i szybciej.

Napisano
23 godziny temu, Cinek napisał(a):

Jak masz części na stanie to wyrobisz się spokojnie, natomiast poważnie zastanowiłbym się czy przy takiej robocie nie wymienić łożysk na wale. Poskładasz, a za jakiś czas znów będziesz rozbierać. 

Ja jakiś czas temu Simsona rozebrałem i poskładałem w 1 wieczór. Na fb powinieneś widzieć 😉

Napisano
  • Autor
Teraz, 4thelement napisał(a):

Jak masz części na stanie to wyrobisz się spokojnie, natomiast poważnie zastanowiłbym się czy przy takiej robocie nie wymienić łożysk na wale. Poskładasz, a za jakiś czas znów będziesz rozbierać. 

Ja jakiś czas temu Simsona rozebrałem i poskładałem w 1 wieczór. Na fb powinieneś widzieć 😉

No właśnie mam Cię w znajomych i chyba nie widziałem. Dasz link?

Napisano
5 godzin temu, Cinek napisał(a):

No właśnie mam Cię w znajomych i chyba nie widziałem. Dasz link?

Poszło na msg

Napisano
W dniu 1.10.2022 o 14:18, Cinek napisał(a):

To zależy ile razy wcześniej i w jaki sposób ten silnik był już rozbierany wcześniej.

Jeżeli było to robione nieumiejętnie to z jedną obrobioną śrubą będziesz się mordował dłuższy czas, nawet z przyrządami do takich operacji.

Co do oszczędzania i pomijania jakich elementów to raczej bym odradzał - części do WSK jeszcze jakiś czas temu były śmiesznie tanie i najdroższym elementem takiego remontu jest robota/czas.

PS. Zawsze mnie śmieszyło oglądanie programów TV w stylu Amerykański Chopper gdzie budowali motocykle i kiedy przychodziło do montowania silnika to wyjmowali go gotowego, pięknego i lśniącego z kartonu i wstawiali w ramę.

Ujeżdżałem wtedy WSK 175 (mam do dziś) i patrzyłem w TV z nie do końca domytymi łapami po walce z kolejną awarią 😄

Odbitych pięt od kopniaka to nawet nie liczę 😁

Napisano

Można sprawdzić czy ten silnik posiada jakieś łożyska wewnętrzne /ślepe bez dojścia z drugiej strony.Mi w Mz wyciągnięcie takiego łożyska zajęło najwiecej czasu. Warto mieć taki ściągacz .