Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

płyn chłodniczy

Featured Replies

Napisano

Witam

Kupiłem Asterkę rocznik 2000, zamontowałem gaz i jest mało płynu chłodniczego i mam problem.

Auto było autem serwisowym Opla i wszystkie części są oryginalne, przynajmniej tak mi sie wydawało. Kupiłem litr płynu GM, chcę wlewać, a tu nie ten kolor!!!! Kupiłem czerwony - orygiał, a w zbiorniczku jest zielony lub niebieski (nie da sie tak jednoznacznie określić) napewno nie czerwony.

I pytanie czy moge je mieszać? Wiem powinienem wlać całość jednego płynu, ale nie mam już kasy.

Proszę o poradę, dzięki

Napisano

nie zaleca sie mieszac ale wszyscy mowia ze mieszaj i jest ok, jezeli juz masz zielony( stary plyn opla) to kup jakis w tym kolorze i dolej

Napisano
  • Autor

Hmm... a dawno OPEL zmienił kolor płynu? Może to jeszcze pierwszy wlew? Auto rocznik 2000.

Tak na marginesie to w tam gdzie kupiłem płyn twierdzono, że był tylko jeden rodzaj i nie ma problemu, a tu zielony grinser006.gif

różne serwisy - rózne OPLE czerwona.gif

Napisano
  • Autor

Czy ktoś może podać datę kiedy Opel - GM zmienił kolor (jeśli faktycznie zmienił) płynu z zielonego na czerwony? I czy są one ze sobą mieszalne?

Napisano

> Czy ktoś może podać datę kiedy Opel - GM zmienił kolor (jeśli

> faktycznie zmienił) płynu z zielonego na czerwony? I czy są one

> ze sobą mieszalne?

ja tam nie wiem czy opel zmienia kolory w płynach - ale ja mieszam i jeżdzę, najlepiej kup 5 l baniak i wymień cały i po kłopocie

Napisano

> najlepiej kup 5 l baniak i wymień cały i po kłopocie

Kolega napisał właśnie, że nie chce kupować nowego...

wink.gif

Napisano

Wiem powinienem wlać całość jednego

> płynu, ale nie mam już kasy.

> Proszę o poradę, dzięki

Może nie powinienem tego komentować bo w dzisejszych czasach nikt nie narzeka na nadmiar gotówki ale jeśli stać Cię na utrzymanie samochodu a nie masz paru dyszek na płyn ...... nie wiem co powiedzieć.

Co będzie jak będziesz musiał zostawić u mechanika 500 zł?

Napisano

> Kolega napisał właśnie, że nie chce kupować nowego...

jak ma klopot z płynem to niech wody sobie doleje - jak ja - tylko nie kranówy grinser006.gif, ale przed zima trzeba bedzie wymienić albo koncentratu zapodaćżeby nie zamarzło

Napisano

> Kolega napisał właśnie, że nie chce kupować nowego...

no ale 5l plynu nie kosztuje majatku.

trzeba poczekac jak kasa bedzie i juz. albo ryzykowac, ze sie zwazy/lub nie zwazy i potem ponosic tego konsekwencje.

ja osobiscie bym nie ryzykowal i wymienil caly plyn. a jesli rzeczywiscie nie ma kolega kasy to pewnie nie ma i na paliwo wiec problem rozwiazany wink.gif. poza tym nie jest zimno wiec ostatecznie wlac wode i do wrzesnia mozna smigac.

stare powiedzneie mowi "jesli nie masz problemow to kup sobie samochod"

Napisano
  • Autor

porady w stylu: jak masz samochód to musisz mieć 500zł, to tak jakby pisać że jak ktoś ma rozum to z niego korzysta. sciana.gif

niestety parę kilometrów dziennie robię (min 130).

Auto kupiłem w zeszłym tygodniu, (jeszcze nie sprzedałem starego) władowałem gaz i muszę wymienić opony na letnie. Więc to problem nie jest w cenie płynu, ale w tym że nie mam gotówki - ale to nie to samo: co nie mam paliwa.

Na marginesie to nie wleje do samochodu płynu Borygo za 26zł za 5l . Szkoda auta. O ile mi wiadomo to jest ciągle wg tych samych norm i podobnych receptur.

Prosze o potwierdzenie czy i kiedy GM zmienił płyn chłodniczy.

dzięki

Napisano

Z tego co mi wiadomow to wszystkie płyny chłodnicze aktualnie dostepne w sklepach moto produkowane są na bazie glikolu i mozna je ze soba mieszać. Czasy w których płyny sie ważyły już dawno mineły. Trezba tylko uważać bo nie wszystkie płyny nadają się do stosowania w aluminiowych chłodnicach. Ja używam zielonego BORYGO ECO i nie narzekam. Autko śmiga aż miło. Ja trezba to dolewam i jadę dalej. Ja bym się nie przejmował i dolał tylko że w tym samym kolorze i tyle.

Napisano

> Proszę o poradę, dzięki

Pisałem o tym jakiś czas temu więc popatrz tutaj

Ja też mam niebieski więc ubytek uzupełniam niebieskim płynem Dynagel i jest OK!

Napisano
  • Autor

Dzięki

i życie stało się łatwiejsze smile.gif

hmm płyn powinno sie wymieniać co dwa lata, ja mam płyn który nie jest już od dawna sprzedawany to czas to wylać.

to teraz doleje destylowanej i za miesiąc wynienie na czerwony i kłopot z głowy

(tak dla upewnienia się: zielony można zastąpić całym czerwonym. Pewnie tak, tyle że w książce AstraG to akurat jasno nie wynika - podział na lata

cyt: "do IX2000r była stosowana ciecz niebiesko-zielona zawierająca krzemiany i do układów chłodzenia tych samochodów wolno wlewać wyłącznie tą ciecz" ).

Napisano

Płyny zielony (dawniej stosowany) i czerwony (obecny w oplu) są według info ASO w Krakowie mieszalne. Sam musiałem dolać po wymianie uszczelki termostatu litr i wlałem do zielonego czerwony, jeżdżę już drugą zimę i jest wsystko oki.

Poza tym mój płyn wygląda na to to, że jest od pierwszego zalania (zielony), czyli od 1997r. - jeszcze nie zmieniany i nic się nie dzieje.

W tym tygodniu mam zamiar jednak go spuścić i zmienić na wszelki czerwony w całości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.