Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak przewiercić lodówkę?

Featured Replies

Napisano

... a konkretnie zamrażarkę - tam gdzie szuflady...

No ale po kolei.

Rodzice mają w piwnicy wiekową lodówko-zamrażarkę. Taką na dodatkowe zapasy czy większe garnki.

Lodówka i na dole trzy szuflady zamrażalnika.

Na górze proste sterowanie z mechanicznym termostatem.

No i ów termostat się wziął w wys...ał dzień przed wigilią:-) Rodziców nie było.

Był brat, a że do piwnicy nie zagląda za często, to zawartość nieco zmiękła. Większość udało się szczęśliwie odratować smażąc, i gotując cały dzień co tylko się dało.

Znalazłem pasujący termostat. Wymieniłem. Lodówka działa jak nowa. No ale niesmak pozostał.

Jako że jestem tuż przed szkoleniem z Lean SixSigma to w duchu Continues Improvement postanowiłem zaimplementować do lodówki powiadamia z w postaci Wemos D1 mini + LCD HD44780 2x16 na I2C + 3 czujniki DS18B20.

Czujniki mierzą, wyświetlacz wyświetla, a po przekroczeniu zadanej temp. moduł wysyłka powiadomienie pushover na telefon użytkownika.

Pomiar ma być w pomieszczeniu (proste), w lodówce (też proste bo jest dedykowany przepust na kapilarę) i w zamrażalniku pod jedną z aluminiowych "półek" z wężownicami.

No i tu mam problem, bo nie mam pomysłu jak ten czujnik tam wprowadzić.

Oryginalne rurki przechodzą przez gumowe uszczelki, ale od wewnątrz są zalane jakimś lepkim czymś.

I tak pomyślałem czy po prostu nie przewiercić tylnej ścianki po czym dokładnie tego nie uszczelnić. Czy przy założeniu, że nie trafię w żadną z rurek, ten plan może się udać?

Na wideo jeszcze nie podłączyłem czujników stąd -275.

Edytowane przez tomkowski

Napisano

Jak stara lodowka, ktora ma rurki na wierzchu to zadziała.

Ale mozes też mierzyc temperaturę rurki powrotnej z lodowki. 

Napisano

zmierz ile to zre oradu na dobe.... naprawde bardziej sie przysłużysz srodowisku wymieniajac na nowa niz naprawiajac

Napisano
Godzinę temu, tomkowski napisał(a):

Na górze proste sterowanie z mechanicznym termostatem.

No i ów termostat się wziął w wys...ał dzień przed wigilią:-)

Przesadzasz, znaczy kolejna awaria termostatu to będzie jak wygrana w totku;]

Wiem, ze może się popsuć co inne i taki alarm by się przydał ale to chyba przerost formy nad treścią. Jaki jest koszt tej aparatury pomiarowo-ostrzegawczej?

Napisano
  • Autor
7 minut temu, volf6 napisał(a):

Przesadzasz, znaczy kolejna awaria termostatu to będzie jak wygrana w totku;]

Wiem, ze może się popsuć co inne i taki alarm by się przydał ale to chyba przerost formy nad treścią. Jaki jest koszt tej aparatury pomiarowo-ostrzegawczej?

Ja przesadzam? Musiał byś zobaczyć aktualny system kontroli temperatury:-D

Koszt w częściach to jakieś 50-70pln kupując teraz. A ja to po prostu mam:-) Takie hobby.

Napisano
2 minuty temu, tomkowski napisał(a):

Ja przesadzam? Musiał byś zobaczyć aktualny system kontroli temperatury:-D

Koszt w częściach to jakieś 50-70pln kupując teraz. A ja to po prostu mam:-) Takie hobby.

Ja jednak darowałbym sobie wiercenie skoro jest otwór na sondę termostatu. Przepchnąć nim drut do środka a potem wyciągnąć owym drutem przewód czujnika elektronicznego od środka na zewnątrz:)

Napisano
4 godziny temu, tomkowski napisał(a):

Pomiar ma być w pomieszczeniu (proste), w lodówce (też proste bo jest dedykowany przepust na kapilarę) i w zamrażalniku pod jedną z aluminiowych "półek" z wężownicami.

Weź pod uwagę, ze kapilara nie mierzy temperatury w komorze, tylko temperaturę parownika lub jego okolic, co powoduje, ze regulacja jest pośrednia.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, maras77 napisał(a):

Weź pod uwagę, ze kapilara nie mierzy temperatury w komorze, tylko temperaturę parownika lub jego okolic, co powoduje, ze regulacja jest pośrednia.

Ostatnie 20 cm kapilary umieszczone jest wewnątrz komory lodówki. Sprzęt ma jeden agregat.

Tu bardziej chodzi czy jest -20 czy -5 w zamrażarce albo +5 czy +10 w lodówce niż o regulację temp.

8 godzin temu, volf6 napisał(a):

Ja jednak darowałbym sobie wiercenie skoro jest otwór na sondę termostatu. Przepchnąć nim drut do środka a potem wyciągnąć owym drutem przewód czujnika elektronicznego od środka na zewnątrz:)

Przepust jest do komory lodówki (ze swobodnym dostępem na przełożenie dowolnego przewodu). Problem mam z zamrażalnikiem.

Napisano
2 godziny temu, tomkowski napisał(a):

Przepust jest do komory lodówki (ze swobodnym dostępem na przełożenie dowolnego przewodu). Problem mam z zamrażalnikiem.

W przypadku 1 agregatu raczej niemożliwe, by w chłodziarce temperatura była ok a w zamrażarce powódź. Zawsze jest odwrotnie-najpierw przestaje chłodzić chłodziarka a zamrażarka może jeszcze działać tygodniami np. przy niewielkiej nieszczelności układu:)