Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problemy z chłodzeniem

Featured Replies

Napisano

w marcu kupiłem w Belgii astrę caravan 1.7td (silnik opla) od początku miałem problem ze wskaznikiem temperatury na zegarach.przy prędkości ponad 100 km/h wskazówka była na czerwonym polu.wymieniłem czujnik temperatury na bloku,termostat,czujnik na chłodnicy.wentylator włącza sie przy ok 98 stopniach,a po przekroczeniu ok 103 zasuwa jego drugi bieg.z płynem wszystko jest spoko nie gotuje sie tylko po przekroczeniu ponad 100 stopni podnosi sie jego objętość w zbiorniku.czy mogę miec niedrożna chłodnice,lub jaka inna moze byc tego przyczyna. sciana.gif

Napisano

> w marcu kupiłem w Belgii astrę caravan 1.7td (silnik opla) od

> początku miałem problem ze wskaznikiem temperatury na

> zegarach.przy prędkości ponad 100 km/h wskazówka była na

> czerwonym polu.wymieniłem czujnik temperatury na

> bloku,termostat,czujnik na chłodnicy.wentylator włącza sie przy

> ok 98 stopniach,a po przekroczeniu ok 103 zasuwa jego drugi

> bieg.z płynem wszystko jest spoko nie gotuje sie tylko po

> przekroczeniu ponad 100 stopni podnosi sie jego objętość w

> zbiorniku.czy mogę miec niedrożna chłodnice,lub jaka inna moze

> byc tego przyczyna.

...To normalne ,że pod wpływem temperatury zwiększe się objętość płynu chłodniczego.Troche wysoką masz temperature. 100C moja asterka w korkach łapie, natomiast przy 100km/h w trasie jest do 95C...

Napisano
  • Autor

a co najciekawsze w tym wszystkim w korkach i na swiatlach temperatura utrzymuje sie w okolicach 95-97 stopni a wzrasta podczas jazdy do ponad 100

Napisano

> .czy mogę miec niedrożna chłodnice,lub jaka inna moze

> byc tego przyczyna.

20.GIFMożesz mieć zamulony cały układ chłodzenia. Zalecam przepłukać układ specjalnym roztworem na bazie sody , ale należy przy tym uważać aby nie przedobrzyć, bo można rozszczelnić układ, a nawet skasować chłodnicę.

Napisano
  • Autor

dzieki .sprobuje ,bo własciwie co mi zostało.wymiana samej chłodnicy to jakies pieć stówek.

............................................

astra caravan 1,7td 121tkm green metalic drive.gif

Napisano

> a co najciekawsze w tym wszystkim w korkach i na swiatlach

> temperatura utrzymuje sie w okolicach 95-97 stopni a wzrasta

> podczas jazdy do ponad 100

Witaj! Zwykle jest na odwrót!!! Myślę, że płyn nie krąży z odpowiednią prędkością i przy duzych obrotach silnika nie zdąża odprowadzać ciepła do chłodnicy. Wg mnie, albo układ jest niedrożny, albo padła pompa płynu chłodzącego (lubią się zacierać). Sprawdź też, czy korek zbiorniczka płynu chłodzącego nie jest uszkodzony - czy nie wzrasta ciśnienie w układzie chłodzenia - objaw: twarde przewody płynu chłodzącego, zwłaszcza ten gruby między silnikiem, a chłodnicą u jej wlotu, po ostrożnym odkręceniu korka, przewody miękną, tzn. że korek jest do wymiany. Wysokie ciśnienie w obwodzie chłodzenia może "spowalniać" obieg cieczy...

PS. Jeśli napisałem jakieś głupoty to sorki, mam silnik benzynowy, a w dieslu mogą być inne rozwiązania....

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

wcale nie głupoty po odkręceniu korka przewody stają sie miękkie a poziom cieczy chłodzącej opada wyłącza sie też drugi bieg wentylatora.dzięki za wszystkie sugestie i podpowiedzi są wakacje i nie chce ugotować silnika,bo z rodzinką chcemy gdzieś smignąć.może z waszą pomocą uda sie opelka doprowadzic do stanu ok.

..............................................................................................................

astra caravan 1.7td

wcześniej fordzik fiesta 1.1

Napisano

> ... po odkręceniu korka przewody stają sie miękkie a

> poziom cieczy chłodzącej opada wyłącza sie też drugi bieg

> wentylatora...

nagrzej silnik, odkręć na chwilą korek, zakręć go i przejedź się z większą prędkością - czy wspomniane objawy ustąpiły? Jeśli tak - kup nowy korek, jeśli nie -> patrz inne sugestie (pompa wody, oczyszczanie instalacji). Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

odczepiłem panel ze zderzaka i teraz powietrze swobodnie przechodzi dołem i schładza też dolną część chłodnicy.co do korka wygotowałem go w kwasku cytrynowym i occie.teraz temperatura na zegarach dochodzi do 100 uruchamia się wentylator i spada do 95-96 stopni.i tak w kółeczko.to w jeździe miejskiej.na trasie jeszcze nie sprawdzałem,ale mam nadzieje że też nastąpi poprawa i temperatura będzie niższa.

..............................................................................................................

opel astra caravan 1.7td green metalic

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.