Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EGR blaszka zaslepiająca - rysunek 1:1 poszukuje

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje do wyciecia blaszke pod EGR [X14sz, ale to jest ten sam kształt do X16SZ i X14NZ] - ma ktos narysowany kształt w rozmiarze rzeczywistym??

Napisano

> Potrzebuje do wyciecia blaszke pod EGR [X14sz, ale to jest ten sam

> kształt do X16SZ i X14NZ] - ma ktos narysowany kształt w

> rozmiarze rzeczywistym??

A po co ci jakis wzor? Przeciez i tak aby zalozyc taka blaszke, musisz odkrecic EGR. Jak juz bedziesz mial odkecowny to sobie sam odrysujesz od wzorca clown.gif

Napisano
  • Autor

> A po co ci jakis wzor? Przeciez i tak aby zalozyc taka blaszke,

> musisz odkrecic EGR. Jak juz bedziesz mial odkecowny to sobie

> sam odrysujesz od wzorca

a no po to , ze bede juz mial gotowa podkładkę a nie bede sie bawil w 2-krotne odkrecanie EGR'a ... nie mam garazu i musze walczyc pod oknami...a to średnio mnie rajcuje 893goodvibes.gif

Napisano

> a no po to , ze bede juz mial gotowa podkładkę a nie bede sie bawil w

> 2-krotne odkrecanie EGR'a ... nie mam garazu i musze walczyc pod

> oknami...a to średnio mnie rajcuje

A czemu go chcesz odkrecac 2 razy??

Odkrecasz go, zabierasz do domu, robisz obrys, wycinasz zaslepke, idzesz do auta, wszystko razem skrecasz do kupy zlosnik.gif

Jak masz juz jakas gotowa blaszke i troche narzedzi (nozyce, pilnik, wiertarka) to calosc nie zajmie wiecej niz pol godziny.

O ile nie bedzei problemow z odkreceniem EGR.

Acha!! Bym zapomnial. Jak juz odkrecisz EGR to warto go oczyscic

Powodzenia

Napisano
  • Autor

problemow z odkreceniem nie bedzie- wczoraj czysciloem przepustnice, krokowca i wlasnie egr-a

dobry torx i idzie brz problemu- zauwazylem jednak ze uszczelka pod egr-em juz w okolicach kanału sie ...wykruszyła- a swoja droga usyfiony był niezle

Napisano

> problemow z odkreceniem nie bedzie- wczoraj czysciloem przepustnice,

> krokowca i wlasnie egr-a

Witam, własnie w weekend przerabiałem tą samą procedurę tzn, czyszczenie EGR-a, krokowca i przepustnicy. (X16SZ), i tu mam pytanko. Czy czyszcząc przepustnice ograniczyleś sie tylko do zdjecia górnej plastykowej osłony i wyczyszczenia jej i tego co oslaniała czy też rozkreciłeś równiez przepustnice. Ja zamierzałem również przeczyścić przepustnice w środku tzn. miejsce w które wchodzi silnik krokowy- ale od strony srodkowej. Niestety miałem problemy z odłaczeniem od przepustnicy takiej ruchomej dzwigenki/ramienia i sobie odpusciłem po nie chciałem nic polamać. Nie ukrywam że kusi mnie przeczyszczenie całej przepustnicy ale wolałbym ten temat z kims przedyskutować a nie grzebać po omacku.

P.S.

Jak ci się zachowywał silnik po pierwszym odpaleniu po czyszczeniu, bo u mnie zaterkotał jak stary ciapek i wyskoczył bład check engine. Po sprawdzeniu kodu ukazało się że komputer nic oprócz standartowego "12" nie pamieta i po drugim odpaleniu silnika juz w miare normalnie pracował.

Napisano
  • Autor

> Witam, własnie w weekend przerabiałem tą samą procedurę tzn,

> czyszczenie EGR-a, krokowca i przepustnicy. (X16SZ), i tu mam

> pytanko. Czy czyszcząc przepustnice ograniczyleś sie tylko do

> zdjecia górnej plastykowej osłony i wyczyszczenia jej i tego co

> oslaniała czy też rozkreciłeś równiez przepustnice. Ja

> zamierzałem również przeczyścić przepustnice w środku tzn.

> miejsce w które wchodzi silnik krokowy- ale od strony srodkowej.

> Niestety miałem problemy z odłaczeniem od przepustnicy takiej

> ruchomej dzwigenki/ramienia i sobie odpusciłem po nie chciałem

> nic polamać. Nie ukrywam że kusi mnie przeczyszczenie całej

> przepustnicy ale wolałbym ten temat z kims przedyskutować a nie

> grzebać po omacku.

> P.S.

> Jak ci się zachowywał silnik po pierwszym odpaleniu po czyszczeniu,

> bo u mnie zaterkotał jak stary ciapek i wyskoczył bład check

> engine. Po sprawdzeniu kodu ukazało się że komputer nic oprócz

> standartowego "12" nie pamieta i po drugim odpaleniu silnika juz

> w miare normalnie pracował.

co do tej dzwigienki od sterowania przepustnicy- to jest cos na kształt litery "U" z zabezpieczeniem od góru- przy nóżkach literki pisząc obrazowo- co musisz zrobic aby to zdjąc: odchylasz plastik [zatrzask] od strony metalowej dzwigni , a potem srubokrętem delikanie zapierasz sie i schodzi- wyslizguje sie z przegubu kulowego.

Co do czyszczenie - wymieniłem uszczelke - tą najnizej - byla juz sztywna jak papier- a nówka była jak guma, chciałem wymienić jeszcze uszczelke miedzy zespołem wtryskowym, a przepustnicą, ale nie mogłem tego rozdzielic....uda sie nastepnym razem przy montazu zaslepienia EGR'a

co do samego czyszczenia - odkreciłem krokowca i całą przepustnice- zatkałem otwór do kolektora aby nie nałapał syfu i zacząłem psikac na przepustnice i cały zespół wtryskiwacza srodkiem dzo czyszczenia przepustnic- elegancko wszystko rozuszczał- potem wydmuchałem i było ok- nastepnym razem całkowicie bym zdemonował przepustnice [teraz nie odłączałem przewodów paliwowych- nie miałem zapasowych obejm] i ...wygotował ją - po wczesniejszym zdemontowaniu elementów gumowych i plastikowcych

co do pracy silnika po złążeniu- to było troche stresu, ale wszystko pasiło- dzwiek normalny na 2-3 sekundy wszedł na 1200 obrotów, potem na 800 i grzał sie- po nagrzaniu wrócił do 760 teraz cyka jak zegarek. Nie oswiecił sie żaden błąd [ w czasie pracy musisz mieć rozłączony akumulator !!!]

Napisano

Witam

> co do tej dzwigienki od sterowania przepustnicy- to jest cos na

> kształt litery "U" z zabezpieczeniem od góru- przy nóżkach

> literki pisząc obrazowo- co musisz zrobic aby to zdjąc:

> odchylasz plastik [zatrzask] od strony metalowej dzwigni , a

> potem srubokrętem delikanie zapierasz sie i schodzi- wyslizguje

> sie z przegubu kulowego.

Dzięki za tak dokładny manual, a jak postepować przy demontażu z przewodem paliwowym dochodzącym do przepustnicy?

> Co do czyszczenie - wymieniłem uszczelke - tą najnizej - byla juz

> sztywna jak papier- a nówka była jak guma, chciałem wymienić

> jeszcze uszczelke miedzy zespołem wtryskowym, a przepustnicą,

> ale nie mogłem tego rozdzielic....uda sie nastepnym razem przy

> montazu zaslepienia EGR'a

Mam złe przeczucie, ja odkreciłem obie nakretki na przepustnicy i oddzieliłem na moment (bez odpinania przewodów) przepustnice od reszty auta i teraz nie wiem czy te rozszczelnienie nie wpłynie negatywnie w przyszłości na prace silnika. Ktoś pisał że po rozbiórce przepustnicy nalezy bezzwzględnie zawsze wymieniać uszczelki ja natomaist tylko złozyłem ja z powrotem.

> co do samego czyszczenia - odkreciłem krokowca i całą przepustnice-

> zatkałem otwór do kolektora aby nie nałapał syfu i zacząłem

> psikac na przepustnice i cały zespół wtryskiwacza srodkiem dzo

> czyszczenia przepustnic- elegancko wszystko rozuszczał- potem

> wydmuchałem i było ok- nastepnym razem całkowicie bym zdemonował

> przepustnice [teraz nie odłączałem przewodów paliwowych- nie

> miałem zapasowych obejm] i ...wygotował ją - po wczesniejszym

> zdemontowaniu elementów gumowych i plastikowcych

W jakim środku chcesz ja wygotowywać?

> co do pracy silnika po złążeniu- to było troche stresu, ale wszystko

> pasiło- dzwiek normalny na 2-3 sekundy wszedł na 1200 obrotów,

> potem na 800 i grzał sie- po nagrzaniu wrócił do 760 teraz cyka

> jak zegarek. Nie oswiecił sie żaden błąd [ w czasie pracy musisz

> mieć rozłączony akumulator !!!]

Wyłaczny akumulator, w jakim celu?????

Czy czyszcząć otwory pod EGR-em stosowałeś jakieś szczególne srodki ostrozności aby nie naleciały w nie jakieś paprochy?

Przepustnice "wydmuchałeś" - czym? masz dostep do sprężonego powietrza czy posiadasz inny "patent" na sprężone powietrze.

Piszcsz sters??, mnie w piewrszych sekundach po odpaleniu silnika przed oczami przeleciało całe ..... forum.

Próbowałem odczekać na biegu jałowym aż silnik nagrzeje sie do temperatury załaczajacej wentylator ale chyba było za chłodno (wieczór) bo wskazówka temp. płynu chłodzacego coś niechetnie rosła.

P.S.Jeszcze jedno

EGR, krokowiec, gniazdo pod plastykową osłona przepustnicy - posiadaj wtyczki elektryczne - czy je czyściłeś i czym?

A co z cienkimi wężykami podpietymi do obudowy przepustnicy tez je czyściłeś i jak?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

uszczelki faktycznie lepiej wymieniac na nowe- ta na samym dole kosztuje 10 pln, ta w śrosku miedzy przepustnica na ukl. wtryskowym 37pln,

w sprawie przewodów paliwowych... w TIS'ie pisza ze nalażało by wyciągnąć przekaźnik pompy paliwa i pokrecic rozrusznikiem 5 sek aby zlikwidowac cisnienie w ukl. paliwowym...ale nie robiłem tego...uwazaj tylko aby nie robić na gorącym silniku.

aha- i warto od razu zaopatrzyć sie z opaski zaciskowe [takie metalowe na śrubkę- te fabryczne wyglądają na jednorazówki]

co do wygotowania- to do gara- potem jakiś płyn [np ludwik wink.gif] i jazda 893goodvibes.gif - potem dokładnie wysuszyc [nie trzeć szmatą !!!!] i mozna skladac- tyle ze do wygotowania musisz wymontować wszystkie elementy gumowe [uszczelki o-ringi] i plastikowe- np. czujnik polozenia przepsutnicy itp...

Pytasz w jakim celu odłączać aku- własnie po to , aby przy wypięciu czujnika[kostki nawet] komp nie zlapał błędu-teraz musisz kasować [ w analogiczny sposób - aku rozłąćz na 10-15 minut]

Tych otworów pod EGR nie ruszałem- obawiam sie ze syf naleci gdzie go nie chcą 893goodvibes.gif, natomiast sprężone powietrze- ...długa rurka i płuca...trzeba sobie jakoś radzić zlosnik.gif

wszystkie rozpiete wtyczki potraktowałem WD-40 , natomiast tych cienkich wężyków nie czyscicłem...moze teraz postaram sie je przedmuchac....

pozdrawiam

Napisano

Dzieki za pomoc, teraz chyba nie powinno być problemów przy kolejnej akcji pod maską.

Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.