kuk Posted February 22 Share Posted February 22 kusi mnie aby zamienic mojego koreanca na japonca ktos ma i moglby polecic/odradzic.. bo.. ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kanu Posted February 23 Share Posted February 23 Jaki powód zmiany? Ja wsiadłem w nową Mazdę 3 ( w sumie niższy odpowiednik CX-3), bo spodobało mi się proste wnętrze i wyposażenie, za które u niemieckiego najeźdźcy musiałbym wydać tysiące zł więcej. Przesiadałem się z lekko zacofanego japońca (lexus), którego deska porównywana była swego czasu do poloneza Z zewnątrz również źle nie wygląda, jak na japońską zadziorną kreskę, zresztą lexus IS też był ok). Jedyny minus to, że popsuli trochę zawieszenie tylne w porównaniu do poprzedniego modelu... dali belkę, zamiast niezależnego zawiasu. Natomiast ja nie czuję jakiegoś problemu czy braku jakiegoś komfortu (porównując doświadczenia z lanosa ). Pytanie jaki mocowo silnik tam masz zamiar wziąć? Jeśli planujesz go trochę poprawić to bierz wersję 120KM, ona się daje odblokować i pozwala poprawić fabrykę na 170KM, szczególnie ważne w wyższych partiach obrotów (bo to auto w serii mimo, że lubi wysokie obroty nie jedzie nimi) . Wersji 150KM jeszcze chyba nikomu nie udało się odblokować porządnie (u mnie doszło 10KM co i tak dla auta bez T jest jakimś zyskiem). Ostatnie pytanie poziom wyposażenia auta? oraz skrzynia M czy A? Ja mam Hikari plus A, skór nie potrzebowałem ani elektryki siedzeń, bo to tylko większa waga Użytkowo jak dla mnie ok, CX-3 bym porównał bardziej do nadmuchanej mazdy 2 na wyższym zawieszeniu bo to taki hatchbak a w sumie ładnie się na to mówi crossover Tak czy siak po prawie 2 latach użytkowania jestem na tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej__ Posted February 23 Share Posted February 23 9 godzin temu, kuk napisał(a): kusi mnie aby zamienic mojego koreanca na japonca ktos ma i moglby polecic/odradzic.. bo.. ? CX-3 to dosc ciasne auto z bardzo malym bagaznikiem, w zasadzie taka podniesiona Mazda 2. Silnikie te same co w kazdej Mazdzie, 2.0 niezaleznie od mocy jest calkowicie bezproblemowe. Dosc latwo trafi AWD jesli Ci na tym zalezy. Wersje 150KM powinna juz calkiem ladnie jezdzic, szczegolnie z manualem. Zerknij tez moze na nowa 3-ke, auto nowoczesniejsze i z duzo lepszym wnetrzem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted February 23 Author Share Posted February 23 Wiesz w moim budżecie, możliwościami i ogólną sytuacją narazie nie stać mnie na nowe auto, jak już to Dacię Ta Mazda, którą mam no oku jest 4 letnia z 67k km przebiegu z 2.0 120 koni. Dość mam problemów z wysiadaniem z niskich aut Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej__ Posted February 23 Share Posted February 23 3 minuty temu, kuk napisał(a): Wiesz w moim budżecie, możliwościami i ogólną sytuacją narazie nie stać mnie na nowe auto, jak już to Dacię Ta Mazda, którą mam no oku jest 4 letnia z 67k km przebiegu z 2.0 120 koni. Dość mam problemów z wysiadaniem z niskich aut Przymierz sie do tego, czy nie bedzie dla Ciebie za ciasne. Ten 2.0 to jest dokladnie ten sam silnik co 150KM i mozna go odblokowac. Warto poszukac lepiej wyposazonych egzemplarzy z ledami, klima auto, etc 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted February 23 Author Share Posted February 23 12 godzin temu, kanu napisał(a): Jaki powód zmiany? Ja wsiadłem w nową Mazdę 3 ( w sumie niższy odpowiednik CX-3), bo spodobało mi się proste wnętrze i wyposażenie, za które u niemieckiego najeźdźcy musiałbym wydać tysiące zł więcej. Przesiadałem się z lekko zacofanego japońca (lexus), którego deska porównywana była swego czasu do poloneza Z zewnątrz również źle nie wygląda, jak na japońską zadziorną kreskę, zresztą lexus IS też był ok). Jedyny minus to, że popsuli trochę zawieszenie tylne w porównaniu do poprzedniego modelu... dali belkę, zamiast niezależnego zawiasu. Natomiast ja nie czuję jakiegoś problemu czy braku jakiegoś komfortu (porównując doświadczenia z lanosa ). Pytanie jaki mocowo silnik tam masz zamiar wziąć? Jeśli planujesz go trochę poprawić to bierz wersję 120KM, ona się daje odblokować i pozwala poprawić fabrykę na 170KM, szczególnie ważne w wyższych partiach obrotów (bo to auto w serii mimo, że lubi wysokie obroty nie jedzie nimi) . Wersji 150KM jeszcze chyba nikomu nie udało się odblokować porządnie (u mnie doszło 10KM co i tak dla auta bez T jest jakimś zyskiem). Ostatnie pytanie poziom wyposażenia auta? oraz skrzynia M czy A? Ja mam Hikari plus A, skór nie potrzebowałem ani elektryki siedzeń, bo to tylko większa waga Użytkowo jak dla mnie ok, CX-3 bym porównał bardziej do nadmuchanej mazdy 2 na wyższym zawieszeniu bo to taki hatchbak a w sumie ładnie się na to mówi crossover Tak czy siak po prawie 2 latach użytkowania jestem na tak. Chodzi dokladnie o tą: Mazda CX-3 NIe ma napisane jaka wersja w sumie.. skrzynia manualna Powód zmiany? Ogólnie mam dość jazdy z silnikiem 1.4 choć mogę polecić Kię za dobrą jakość, w ciągu 4 lat wymieniłem może z 4 żarówki W kwestii podnoszenia mocy to niekoniecznie Muszę się umówić na wizytę zobaczyć jak to jeździ.. Tak czy siak merci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej__ Posted February 24 Share Posted February 24 (edited) 9 godzin temu, kuk napisał(a): Chodzi dokladnie o tą: Mazda CX-3 NIe ma napisane jaka wersja w sumie.. skrzynia manualna Powód zmiany? Ogólnie mam dość jazdy z silnikiem 1.4 choć mogę polecić Kię za dobrą jakość, w ciągu 4 lat wymieniłem może z 4 żarówki W kwestii podnoszenia mocy to niekoniecznie Muszę się umówić na wizytę zobaczyć jak to jeździ.. Tak czy siak merci NIe ma zdjec wnetrza, ale te felgi 18'' byly tylko w wyzszych wersjach Wyglada bardzo przyzwoicie i fajnie wyposazona. PS. Te silniki po rozruchu przez pierwsze 20-30 sekund klekocza dosc glosno ale taki ich urok Edited February 24 by Maciej__ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kanu Posted February 24 Share Posted February 24 Generalnie jak chcesz się przesiąść z wolnossaka na wolnossaka, to zbytnio różnicy nie odczujesz. Co do samej jazdy, auto przyjemnie jeździ, pamiętaj jednak że 18" zmniejszają troszkę komfort Widać, że w ogłoszeniu dość dobrze wyposażona wersja, choć mogli by dać parę fotek z wnętrza Co do wnętrza, mi się podoba, stonowane, wszystko pod ręką, nie za dużo wszystkiego pod względem przycisków itd. Nie przytłacza, a jest to co trzeba My najpierw kupiliśmy mazdę 2 z 2015 roku. Któregoś dnia byłem w ASO, bo była jakaś darmowa akcja naprawcza i połaziłem po salonie, przymierzyłem się do 3ki i stwierdziłem, że czas na zmianę. Co prawda inny budżet wchodził w grę, ale jak miałem kupić 4 letnie Audi A4/5 to wolałem z fajnym wyposażeniem wziąć roczną Mazdę 3, taką też znalazłem z nalotem niecałych 14tys, przysalonową, niby po kierowniku salonu w Wawie. A że znudziło mi się wnętrze Lexusa... i co ważne co trzeba podkreślić, nigdy mnie nie zawiódł, sprzedałem dołożyłem i jest kolejny japoniec. Jeżdżę 2 rok i odpukać jest ok, co będzie później nie wiem, ale podoba mi się CX-60 w pluginhybrydzie, ale to już trzeba mieć teściową jak Klaudek by na to bylo 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej__ Posted February 24 Share Posted February 24 11 godzin temu, kanu napisał(a): Jeżdżę 2 rok i odpukać jest ok, co będzie później nie wiem, ale podoba mi się CX-60 w pluginhybrydzie, ale to już trzeba mieć teściową jak Klaudek by na to bylo Ten plug-in to troche bez sensu jak nie masz gdzie ladowac, lepiej poczekac na noPB 3.0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kanu Posted February 25 Share Posted February 25 19 godzin temu, Maciej__ napisał(a): Ten plug-in to troche bez sensu jak nie masz gdzie ladowac, lepiej poczekac na noPB 3.0 Jest garaż... więc dało by radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk SL Posted April 20 Share Posted April 20 Jaki silnik bys preferowal ? Biorac pod uwage roznice cen bralbym CX 30. Duuuuuuuuuuuuuuuzo fajniejsze auto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts