Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cieknący płyn chłodniczy z króćca

Featured Replies

Napisano

Hejo!
Mam taki problem z Vectrą. Poprawiałem to już ze 3 razy, ale dalej jest ten sam problem.
Generalnie zaczęło się od tego, że zauwazyłem że przewód do króćca chłodnicy jest przytarty, jeszcze nie dziurawy, ale dużo nie brakowało. Kupiłem, wymieniłem i zaczął na króćcach ciec. Króciec plastykowy od chłodnicy i co ciekawe na króćcu od termostatu, aluminiowym też ciekło. Poprawiłem ułożenie opasek samozaciskowych, ciekło dalej. Kupiłem nowe opaski, rozebrałem, odtłuściłem, złożyłem - na króćcu aluminiowym nawet przestało, ale na plastykowym od chłodnicy wciąż cieknie - króciec cały, wąż cały, nowa opaska, było odtłuszczone porządnie. Co jeszcze można z tym zrobić?

Napisano
2 godziny temu, AstraC napisał(a):

Co jeszcze można z tym zrobić?

Wąż masz nowy i oryginalny czy jakiś twardy zamiennik?

Opaska skręcana czy zaciskowa sprężynująca?

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, volf6 napisał(a):

Wąż masz nowy i oryginalny czy jakiś twardy zamiennik?

Opaska skręcana czy zaciskowa sprężynująca?

Wąż Sasics więc solidny, opaska zaciskowa sprężynująca. Tego typu:
https://allegro.pl/oferta/obejma-samozaciskowa-sprezysta-w1-16-22mm-12124622022

Napisano
  • Autor
11 minut temu, volf6 napisał(a):

Moze pomoże bardziej miękki wąż albo rzeźba z jakimś silikonem na połączeniu króciec-wąż:)

Silikon przyszedł mi do głowy, ale wolałbym zrobić jak się należy. Wąż też jest problemem bo to taki cudak:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/przewod-chlodnicy-opel-vectra-b-2-2-i11652145263.html

Napisano

Taki problem w Fordzie na dolnym króćcu chłodnicy rozwiązałem w ten sposób, że założyłem dwie zwykłe opaski ślimakowe firmy Norma obrócone względem siebie o 180 stopni. 

Napisano

Ja swego czasu zastosowałem takie coś:

https://allegro.pl/oferta/opaska-zaciskowa-na-weze-ssawne-2-cale-56-59-mm-8909149364?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&ev_campaign_id=17967348638

jak było zimno to jakieś kropelki się pojawiały ale do dzisiaj, czyli z 6 lat już jeżdżę.

Napisano

Jeśli masz suwmiarkę, to objedź nią króciec dookoła. Jeśli jest jajowaty, to wymień opaskę na ślimakową i po złożeniu i porządnym rozgrzaniu chłodnicy, dociągnij jeszcze raz.
Jak króciec jest okrągły, to odtłuść jeszcze raz i złóż na klej do gwintów. Poczekaj ze dwie godzinki (w tej temp.) przed zalaniem płynu i powinno być ok.

Napisano

Złóż na płyn do mycia naczyń i opaska barracuda - jak kolega pisał i powinno być GIT. 
Jak nie to odtłuścić i cieniutko silikonem - tylko taki „film” do poślizgu, ale 1 sposób powinien dać radę.

Napisano
  • Autor
W dniu 3.03.2023 o 20:41, Orochimaru napisał(a):

Jeśli masz suwmiarkę, to objedź nią króciec dookoła. Jeśli jest jajowaty, to wymień opaskę na ślimakową i po złożeniu i porządnym rozgrzaniu chłodnicy, dociągnij jeszcze raz.
Jak króciec jest okrągły, to odtłuść jeszcze raz i złóż na klej do gwintów. Poczekaj ze dwie godzinki (w tej temp.) przed zalaniem płynu i powinno być ok.

O widzisz - o tym, że króciec się wypaczył nie pomyślałem. Żeby zdjąć wąż z króćca no to muszę zrzucić zderzak, myślisz że dołożenie ślimakowej opaski po porostu zadziała?
W sensie na te zgrubienie na koniec króćca dać trochę kleju do gwintów?

W dniu 3.03.2023 o 21:28, Camel napisał(a):

Złóż na płyn do mycia naczyń i opaska barracuda - jak kolega pisał i powinno być GIT. 
Jak nie to odtłuścić i cieniutko silikonem - tylko taki „film” do poślizgu, ale 1 sposób powinien dać radę.

Jak przyjdzie do rozbierania, to chyba założę dwie opaski. ;] Jak Orochimaru napisał i jeszcze coś dołożę na wszelki wypadek. ;]