Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra I - 1.6 8V 75 KM czy 1.6 16 V ? Do 8,5 tyś zł?

Featured Replies

Napisano

Witam. Chcę zasięgnąć opinii na Waszym kąciku co do zakupu Astry I z motorem 1,6. Górna kwota zakupu to 8,5 tyś zł. Jaki to będzie rocznik i wyposażenie? Ktoś z mojej rodziny ma ochotę na sprowadzoną z Holandii Astrę I,który motor wybrać ? 1.6 75 - czy jest trwalszy,lepszy i mniej awaryjny od 1,6 16 V EcoTec? Czy posiada bezkolizyjny rozrząd? Czy lepiej znosi współpracę z instalacją gazową? Słyszałem takie opinie - że lepiej go brać niż EcoTec? Czy to prawda? Czy prawdą jest że EcoTec lubią pić olej?

Na co zwracać uwagę przy wyborze Astry I ?

Napisano

1.6 16v to bardzo kolizyjny jest bym powiedział jak się zerwie pasek to i wał potrafi się skrzywić slinka.gif

ja mam instalke gazową i chodzi ok z tym ze trzeba dobrze poustawiac wszystko bo inaczej to kicha. No i największą wadą silnika x16xel jest to ze potrafi łykac olej litrami mój stary silnik 1.5 litra na 1000 km nowy 0.3 na 3000

Ogólnie mówiąc jesli miał bym kupować astre to z silnikiem 2.0 8v albo x16xel i wymienić silnik na 2.0 8v smile.gif

Napisano

> 1.6 16v to bardzo kolizyjny jest bym powiedział jak się zerwie pasek

> to i wał potrafi się skrzywić

> ja mam instalke gazową i chodzi ok z tym ze trzeba dobrze poustawiac

> wszystko bo inaczej to kicha. No i największą wadą silnika

> x16xel jest to ze potrafi łykac olej litrami mój stary silnik

> 1.5 litra na 1000 km nowy 0.3 na 3000

> Ogólnie mówiąc jesli miał bym kupować astre to z silnikiem 2.0 8v

> albo x16xel i wymienić silnik na 2.0 8v

Ja mam 8V i taki proponuje, nie patrzmy na te przyspieszenie, moc, przy takiej pojenośc osiagniemy takie same predkości. Jeżeli chodzi o kolizyjność to 8V jak najbardziej polecam.

Napisano

> Witam. Chcę zasięgnąć opinii na Waszym kąciku co do zakupu Astry I z

> motorem 1,6.

cool.gif Polecam 8V - mniej awaryjny i istalacja gazowa tansza

Napisano

> motorem 1,6. Górna kwota zakupu to 8,5 tyś zł. Jaki to będzie

> rocznik i wyposażenie? Ktoś z mojej rodziny ma ochotę na

> sprowadzoną z Holandii Astrę I,który motor wybrać ? 1.6 75 - czy

> jest trwalszy,lepszy i mniej awaryjny od 1,6 16 V EcoTec? Czy

> posiada bezkolizyjny rozrząd? Czy lepiej znosi współpracę z

> instalacją gazową? Słyszałem takie opinie - że lepiej go brać

> niż EcoTec? Czy to prawda? Czy prawdą jest że EcoTec lubią pić

> olej?

> Na co zwracać uwagę przy wyborze Astry I ?

polecam silniczek 8V, może nie jestem obiektywny bo taką astra jezdze ale po zrobieniu ponad 70 tys km tym silniczkiem moge powiedzeć że jest trwały i bezproblemowy w eksploatacji. Tanie części jak juz coś padnie, stworzony do gazu zlosnik.gifNiby "tylko" 75 KM, ale spokojnie da sie jeżdzić cool.gifWłaśnie wróciłem z trasy znad morza i asterka spisała sie znakomicie grinser006.gif....aha 134000 na liczniku i nie bierze grama oleju od wymiany do wymiany:)

pozdro

Napisano

> Polecam 8V - mniej awaryjny i istalacja gazowa tansza

zgadzam sie cool.gif

pozdrawiam krajana smile.gif20.GIF

pozdro

Napisano

> Ja mam 8V i taki proponuje, nie patrzmy na te przyspieszenie, moc,

> przy takiej pojenośc osiagniemy takie same predkości. Jeżeli

> chodzi o kolizyjność to 8V jak najbardziej polecam.

ja tam mam 1.4 16V i jestem super zadowolony rozrzad wymienilem po 60 kkm

Napisano

Jeżdżę 16V i jestem zadowolony. Dynamika tego silnika jest zadowalająca, średnie zużycie paliwa na poziomie 6,5-7l. Oleju mi bierze około 0,2l na 10kkm więc prawie nic. Instalacji nie zakładałem bo faktycznie do tego silnika jest dość droga, poza tym części do 16V są droższe niż do 8V.

Jeśli chodzi o wyposażenie, to w Astrze z Zachodu będzie raczej bogate i według mojej wiedzy nie wpłynie na podwyższenie ceny. Warto może poszukać lekko stukniętego albo przerysowanego egzemplarza bo jego cena powinna być drastycznie niska.

I jeszcze przed kupnem dokładnie obejrzeć autko pod kątem rdzy bo to podstawowy problem tego modelu, aczkolwiek zdarzają się chlubne wyjątki - mój skromny.gif

Pozdrawiam.

Napisano

A ja mam 16 v i dzieki niej zmienilem zdanie o Oplach. Mialem wczesniej jeszcze corse 8v 1,4 i to byla totalna klapa jesli chodzi o sil nik i przyspieszenie. Tylko dobre wartosci jezdne. Teraz mam Accorda 1,8 136KM i jestem pewien ze asterka chodzi lepiej. Jest lzejsza ale te jej 100KM lepiej ciagnie od dolu. Ja polecam 16 v jesli chcesz miec satysfakcje z jazdy. Tez mam gaz i nie narzekam. Kwestia regulacji. Pozdro

Napisano

Dokładnie - mam porównanie "na żywo" pomiędzy 1,8 8V a 1,6 16V przy LPG.

1. Przy tych pojemnościach jeździ się "prawie" tak samo, jednak dynamiczniejszy jest 1,6 16V jeśli trzyma się obroty od 3 - 4 tys. a elastyczniejszy 1,8 w przedziale od 2 do 3 tys. obr. Choć przyznam, że od 2,5 to i 1,6 zaczyna iść dobrze.

2. Bzdury, jeśli chodzi o drastycznie większe ceny instalek. Parę złotych i owszem: emulator wszystkich wtryskiwaczy, troszkę inny mikser, ale to wszystko, no chyba, że ktoś ma EBD2 (dwie sondy) ewentualnie kolektor dolotowy z plastyku - ale to na pewno nie astra I.

Jak ktoś lubi toczydełko (szczególnie po montażu LPG i jeszcze z klimatyzacją!!!!) to 8V i jego 75 km jest ok. Jeśli jednak dynamiczniej, to albo 2 l / 8V albo 1,6 16V (2,0 16V) smile.gif

Napisano

a ja polecam taki silniczek jak u mnie. silniczek 1.6 8V ale na pelnym wtrysku 100konny zeby.GIF. czyli tani i bezproblemowy w eksploatacji i da sie nim calkiem niezle smigac.

ja jestem bardzo zadowolony z tego auta, chociaz ostatnio coraz bardziej ciagnie mnie do bmw e36 i tu mam zagwozdke bo ja chce auto sprzedac a zona nie zlosnik.gif

Napisano

przyśpieszenie to nie tylko kwestia silnika zlosnik.gif

Napisano

> motorem 1,6. Górna kwota zakupu to 8,5 tyś zł. Jaki to będzie

> rocznik i wyposażenie? Ktoś z mojej rodziny ma ochotę na

> sprowadzoną z Holandii Astrę I,który motor wybrać ? 1.6 75 - czy

> jest trwalszy,lepszy i mniej awaryjny od 1,6 16 V EcoTec? Czy

> posiada bezkolizyjny rozrząd? Czy lepiej znosi współpracę z

> instalacją gazową? Słyszałem takie opinie - że lepiej go brać

> niż EcoTec? Czy to prawda? Czy prawdą jest że EcoTec lubią pić

> olej?

> Na co zwracać uwagę przy wyborze Astry I ?

przypne się do kolegi adamuus mam 8v w wersji z silniczkiem 100 kucykowym oleju nie dolałem jeszcze ani kropelki od wymiany do wymiany nie zamienił bym go na żadne 75km idealne przyśpieszenie to cieszy a licznik 164tyś nowa nie jest,co do gazowania ja osobiście jestem przeciwny ale dużo kolegów ci doradzi że asterki lubią gaz

Napisano

bierz 8V

ja posiadam takową i jestem zadowolony a jeżdziłem też 16V i co prawda autko "zrywniejsze" ale ja bym się nie zamienił...dlaczego? napisano wyżej palacz.gif

Napisano

> ja tam mam 1.4 16V i jestem super zadowolony rozrzad wymienilem po 60

> kkm

Ja rowniez:)

Od wymiany do wymiany nie dolewam ani grama oleju.

Napisano

> zgadzam sie

> pozdrawiam krajana

> pozdro

_ _ _ _ _ _ _ _ _

do zobaczenia na ulicach 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.