Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chip golf 7, 1.4 tsi

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chodzi mi mocno po głowie chip do 1,4 TSI 125km.

Wszędzie piszą że auto się dobrze chipuje i można dojść do 150-160 koni samym softem.

Mi 150 zupełnie wystarczy, pytanie jak ten samochód to znosi, chodzi nie tylko o silnik ale i skrzynie(manual) oraz sprzęgło.

Do ilu tam skrzynia jest zaprojektowana?

Napisano

@irishpiter Mam przedlifta 1.4 jeszcze z mocą 122 KM (jedyna różnica między Twoim, to pompa wtryskowa i u mnie Euro5, u Ciebie Euro6), cały osprzęt, sprzęgło, skrzynia te same. Najpierw zrobiłem soft na 160 KM i 250 Nm (to było takie delikatne, bo seria wypluła 127@228), minimalnie podnieśli boost z 0,8 bar na 0,9 bar i przesunęli na obrotach, żeby mocy trochę urosło. Jeździłem tak od 90 kkm i przy ok 113 kkm zaczęło lekko uślizgiwać sprzęgło na 5 i 6 biegu przy 2200 rpm i but w podłogę. Spokojnie jeszcze zrobiłem trasę do Czarnogóry i pojeździłem kilka miesięcy po okolicy, wymieniłem sprzęgło na większe przy ok 128 kkm. Następnie trafiłem za grosze prawie nową turbosprężarkę od 1.4 150 KM (minimalnie większa na wyjściu) 

20220617_134518(1).jpg.a7a3e23a8a8e005d6a82242acf52de98.jpg

Przełożyłem i dałem chłopakom na dalsze dłubanie. Tu już dmuchnęli więcej (seria 150 KM ma 1,2 bar, u mnie jest 1,3 bar), co dało 176 KM i 302 Nm według hamowni. Sprzęgło (to większe) klei wyśmienicie i tu nie będzie problemu, skrzynia myślę, że też sobie poradzi, bo staram się nie dusić jej z niskich obrotów wykorzystując pełny moment obrotowy. Mimo wszystko jeździ się dużo przyjemniej, nie ma strachu przy wyprzedzaniu, a i czasem jak lejce z rąk wypadną, to... można szybciej prawko stracić.

Z tego co wiem, na seryjnej turbosprężarce wyciągają do 165 KM i 265 Nm, ale to jest kres dla małej turbinki i trochę ją męczy.

Napisano
  • Autor

Generalnie jeździłem wersja 150 i tu już było ok mocowo. Ta różnice czuć szczególnie przy większych prędkościach, wyprzedzanie przy wyższych prędkościach to już nie to samo.

Obawiałem się o skrzynie, bo czytałem że ma b. mały zapas.

Sprzęgło podeszło Ci plug&play od wersji 150 po prostu?

Napisano

@irishpiter O skrzynie się nie bój, spokojnie wytrzyma. Sprzęgło seryjne ma 220 mm i jest robione przez Sachsa, natomiast LUK robi do modeli 122 i 125 KM sprzęgło 230 mm z szerszą okładziną, a samo koło zamachowe jest przystosowane pod 230 mm. Moje stare nie było zużyte, na docisku jeszcze ślady toczenia, a okładzina gruba, tylko właśnie zbyt mały moment przenosi. Za to LUK dużo, dużo lepiej.

Napisano

Najważniejsze czy intelcooler jest identyczny jak w wersji 150 ps.

Najczesciej problemem z podnoszeniem mocy to temp. w dolocie , ale pewnie wersja 122 i 150 maja taka sama chlodnice .

Napisano
3 godziny temu, trex11 napisał(a):

Najważniejsze czy intelcooler jest identyczny jak w wersji 150 ps.

Najczesciej problemem z podnoszeniem mocy to temp. w dolocie , ale pewnie wersja 122 i 150 maja taka sama chlodnice .

Ten sam intercooler, ten sam kolektor ssący, ten sam katalizator. Różnica między 122/125, a 140/150 KM to przelot wydechu od katalizatora do końcowego tłumika, w słabszych jest 50 mm, w mocniejszych 55 mm. Ja cały wydech dałem od 150 KM jeszcze przed pierwszym chipem. Ten wydech akurat tak dużego znaczenia nie ma, bo katalizator i tak ma wąskie gardło na wyjściu 50 mm, zapewne w mocniejszych przydaje się podczas długich przejazdów autobahnem 200+ , żeby temperaturę spalin obniżyć o kilka stopni.

Tu moje wydechy podczas wymiany, na górze oryginalny, na dole od 150 KM.20200625_155403.jpg.397c70825f476123438af89e5d780bb7.jpg